Maak een afspraak

Feiten over de mommy makeover

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  3 - 6 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7 - 14 dagen

Mommy makeover

De term Mommy makeover wordt vaak genoemd in het nieuws en de media. Hoewel het tegenwoordig meer een marketingterm dan een technische term is, blijft het een feit dat veel vrouwen fysieke veranderingen ervaren na de zwangerschap. Uw borsten kunnen bijvoorbeeld volume hebben verloren, uw buikspieren zijn uitgerekt en de huid rond de buikstreek kan overtollig en slap zijn. Dit doet vaak afbreuk aan de algehele jeugdige uitstraling van uw lichaam. Een Mommy make-over kan dan een oplossing zijn, aangezien het een combinatie is van chirurgische ingrepen. Vaak gaat het om een buikwandcorrectie in combinatie met een Borstvergroting en/of borstlift.

Lees hier meer over de mogelijkheden, behandeling en bijbehorende kosten. U kunt ook direct een consult inplannen met een van onze plastisch chirurgen.

Wat kost de mommy makeover

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Mommy makeover
N O
€ 5600

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Een Mommy makeover bestaat niet uit een specifieke set van procedures. Het is eerder een combinatie van ingrepen die gecombineerd kunnen worden. Deze behandeling heeft dan ook als doel de esthetische problemen die zich voordoen na een zwangerschap te corrigeren. Denk hierbij aan het corrigeren van een uitgerekte buikhuid, verslapping van de borst of overtollige vetophopingen op bepaalde gebieden.

De combinatie is voor iedereen specifiek maar de meest voorkomende zijn een: buikwandcorrectie met een borstlift of een buikwandcorrectie met een borstvergroting.

Daarnaast is het mogelijk om het verder aan te vullen met andere procedures, zoals een liposculptureneuscorrectieooglidcorrectie en/of facelift.

02 Het consult

Plastisch chirurg

Tijdens het consult met uw plastisch chirurg kunt u aangeven wat u wensen zijn ten aanzien van uw Mommy makeover. Ook krijgt u de tijd om uw eerste vragen te stellen, wordt uw medische geschiedenis met u doorgenomen, worden er foto’s gemaakt en zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Dit onderzoek bestaat uit twee delen, namelijk van uw borsten en van uw buik.

Voor uw borst onderzoek worden uw maten opgenomen en de dikte van de huid opgemeten. Afhankelijk of het om een borstvergroting of borstlift gaat zal de plastisch chirurg met u de gekozen techniek overleggen.

Daarna zal uw buikregio onderzocht worden voor het tweede deel van het onderzoek. Er wordt gekeken in welke mate uw buik verslapt is, of de spieren versterkt moeten worden en of de buikwandcorrectie eventueel aangevuld moet worden met een liposculptuur van de bovenbuik of maagstreek.

Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan en worden de totale kosten direct met u besproken. Zo heeft u aan het eind van het gesprek een duidelijk beeld van de mogelijke resultaten.

Houdt er rekening mee dat het in sommige gevallen niet mogelijk is om de verschillende ingrepen tijdens één operatie uit te voeren. Met het oog op uw gezondheid en herstel kan er voor gekozen worden om het in twee operaties op te splitsen. Dit is grotendeels afhankelijk van de grootte van de door u gewenste ingrepen. Het is ook mogelijk dat u wordt doorverwezen naar een anesthesioloog voor een preoperatieve screening, zodat de door u gewenste behandelingen zo veilig en verantwoord mogelijk uitgevoerd kunnen worden.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Lees hier verder.

03 De dag van de behandeling

Omdat een Mommy makeover uit een combinatie van behandelingen bestaat wordt de ingreep onder algehele anesthesie uitgevoerd. Dit houdt in dat u na de operatie niet direct naar huis mag. In de meeste gevallen mag u na een nacht in onze kliniek die middag weer naar huis. Wat kunt u veder verwachten van de behandeling? U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht.
Lees hier hoe een dag in het algemeen verloopt.

Buikwandcorrectie

Voor de buikwandcorrectie wordt er een snede rondom uw navel gemaakt, zodat deze los komt van het omliggende weefsel en in positie blijft. Een tweede snede wordt net boven de schaamstreek en vlak onder de bikinilijn van heup tot heup gemaakt.

Vervolgens wordt het huidweefsel losgemaakt van de onderliggende spieren tot aan de ribbenboog. Hierdoor kunnen de vaak verslapte buikspieren aan elkaar worden gehecht en kan de huidflap, de losgemaakte huid, naar beneden worden getrokken tot aan de snede. Het overtollige weefsel wordt nu verwijderd voordat alles nauwkeurig wordt gehecht.

Op de plaats waar uw navel komt is een klein gaatje in de huid gemaakt waarin de navel wordt vastgehecht. Zo is de positie weer in verhouding met de rest van de buik.

Borstvergroting

Indien u de buikwandcorrectie combineert met een borstvergroting wordt er een incisie gemaakt onder de borst, in de toekomstige borstplooi. Hierna wordt er een pocket, ofwel ruimte, vrijgemaakt waarin de prothese geplaatst wordt. De huid wordt vervolgens gehecht met een oplosbare hechting, de wond wordt afgeplakt met steristrips en daarover komt een waterafstotende transparante pleister.

Waar de borstprothese geplaatst wordt ligt onder andere aan de dikte van de huid en de mate van het vetweefsel. Als u huid niet dik genoeg is kan een implantaat namelijk zichtbaar worden wanneer deze voor de borstspier wordt geplaatst. Hierdoor kan er een ongewenst onnatuurlijk resultaat ontstaan. De plastisch chirurg zal tijdens uw consult met u bespreken welke plaatsing het mooiste resultaat geeft voor u. Zo kan een implantaat geheel voor, geheel achter of half achter de borstspier geplaatst worden.

Borstlift

Het is ook mogelijk om de behandeling te combineren met een borstlift. Bij deze ingreep worden er drie incisies gemaakt, namelijk: rondom de tepelhof, van de onderrand van de tepelhof verticaal naar beneden en horizontaal in de natuurlijke curve. Deze methode wordt ook wel de ankermethode genoemd.

Nadat de incisies gemaakt zijn wordt de huid losgemaakt van het onderliggende weefsel. Dit weefsel wordt daarna omhoog verplaatst en de overtollige huid wordt verwijderd. Afhankelijk van de nieuwe positie van de borst wordt er nog een gaatje gemaakt in de huid waar de tepel in wordt vastgehecht. Het afdekken van de wond gebeurt met gaasjes en een steunverband.

04 Nazorg en herstel

Omdat u onder algehele narcose bent geweest moet u na de operatie een nacht in de kliniek verblijven. Wanneer de verpleegkundige en de anesthesist het de andere dag verantwoord vinden mag u die middag naar huis.

Napijn

Na de operatie zal het geopereerde gebied gevoelig, beurs en strak aanvoelen. Vooral de eerste dagen zult u een trekkende pijn aan de huid en spieren rondom uw buik ervaren. Ook zult u in de eerste week niet veel kunnen ondernemen, omdat flinke spierpijn uw dagelijkse gang van zaken belemmert.

Naast de pijn rondom uw buik zullen uw borsten de eerste dagen na de ingreep wat opzwellen. Dit neemt ongeveer na de derde dag weer af.

De verpleegkundige zal u adviseren om elke vier tot zes uur twee tabletten Paracetamol (500 mg) in te nemen tegen de pijn. Wanneer u weer thuis bent, kunt u voor het bestrijden van eventuele pijn hiermee doorgaan. Zodra de pijn begint af te nemen vermindert u dit naar één tablet om de vier tot zes uur.

Herstel

Zoals na iedere ingreep heeft uw lichaam tijd nodig om te herstellen. Zo zal het behandelde gebied in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. De littekens kunnen direct na de behandeling rood van kleur en opgezet zijn. Van beide moet u niet schrikken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam.

Nog enkele weken na de operatie zal uw huid hard aanvoelen door de littekenvorming. Het kan ook voorkomen dat uw huid meer of minder gevoelig is kort na de operatie. Dit is een normale reactie en zal geleidelijk verdwijnen. Hetzelfde geldt voor eventuele zwellingen en bloeduitstortingen welke langzaam wegtrekken.

Littekencrème

Bij uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor uw littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes verdwenen zijn mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee keer per dag op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

05 Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat van een Mommy makeover is pas na enkele maanden zichtbaar. In het geval van een buikwandcorrectie zal uw buik platter zijn en een strakkere vorm hebben. Heeft u hierbij gekozen voor een borstlift of borstvergroting dan zullen uw borsten meer volume hebben. Voor veel vrouwen kan het resultaat diverse emoties opwekken aangezien ze de behandeling als “transformerend” ervaren.

Littekens

De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de crème die u heeft gekregen en ook uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnebrand met een factor 50 om uw huid te beschermen.

06 Wat zijn de mogelijke risico's en complicaties?

Elke chirurgische ingreep kan risico’s en complicaties met zich mee brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen is de kans op complicaties echter gering, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Toch is het belangrijk om te weten dat de tijd dat u onder narcose bent bij een Mommy makeover kan oplopen. Dit omdat het een combinatie van behandelingen is.

Dankzij onze volledige anamnese, onze professionele werkwijze en goede voorlichting brengen wij de  eventuele risico’s terug tot een absoluut minimum. Daarnaast krijgt u voor uw behandeling instructies mee naar huis die u goed dient op te volgen. Hiermee kunt u helpen bepaalde risico’s te verkleinen.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Kapselvorming

Indien uw ingreep een borstvergroting bevat bestaat er een kans op kapselcontractie. Dit gebeurt wanneer littekenweefsel, dat zich in het lichaam rond de implantaten vormt, de borst gaat verstrakken, stevig en mogelijk pijnlijk maakt. Deze overmatige stevigheid kan al snel na een operatie optreden, maar kan ook pas jaren later voorkomen. Helaas is dit niet te voorspellen. De kans op het optreden ervan neemt echter met de tijd steeds meer toe. Na 10 jaar is het percentage 10 tot 12 procent.

Kapselvorming kan ontstaan aan één zijde of aan beide zijden en komt het vaker voor wanneer een implantaat voor de borstspier is geplaatst. Middels een operatie, het vervangen of het verwijderen van het implantaat kan het behandeld worden. Houdt er rekening mee dat na een operatie het wel weer terug kan komen.

Roken

Wist u dat wanneer u op het moment van een operatie rookt of tabaks- en nicotineproducten gebruikt u een groter risico heeft op complicaties? Denk hierbij aan complicaties, zoals het afsterven van de huid en een slechtere wondgenezing. Daarnaast kan het ook een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Het is daarom belangrijk dat u ten minste vier weken van te voren niet rookt en dat u dit vol houdt gedurende het gehele herstelproces.

Mommy makeover ervaring

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Grotere borsten met een borstprothese
  Hoe krijg je grotere borsten? Een veel gestelde vraag aan onze plastisch chirurgen is: hoe krijg ik grotere borsten? Dit lijkt een makkelijk te beantwoorden vraag en een borstvergroting klinkt als een voor de hand liggende oplossing. Toch is het misschien nog wel belangrijker om je af te vragen: hoe krijg je grotere borsten die bij je passen?
 • Kapselcontractie en het vervangen van borstprothesen
  Het vervangen van borstprothesen is een behandeling waar veel vragen over zijn. Als u in het verleden een borstvergrotende operatie met gebruik van implantaten heeft ondergaan kan het het zo zijn dat het verstandig is om uw borsten eens in de tien jaar bij een plastisch chirurg te laten controleren. Ook als u geen klachten heeft kan het geen kwaad om een bezoek te brengen aan de specialist.
 • Plastische chirurgie na een bevalling
  Hoe snel kun je plastische chirurgie ondergaan na het krijgen van een baby? Als je na je zwangerschap een borstcorrectie of een mommy-makeover overweegt is het verstandig minimaal zes maanden te wachten na de geboorte van je kind. Sommigen geloven zelfs dat het beter is een jaar te wachten. Uiteindelijk zal de procedure die je wilt ondergaan een van de bepalende factoren zijn hoe lang je moet wachten.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.