Maak een afspraak

Feiten over de ooglidcorrectie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
  Ingreep onder lokale verdoving

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  30 - 90 minuten

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  3 - 10 dagen

Ooglidcorrectie

Heeft u het idee dat uw zicht wordt belemmerd? Of dat u permanente wallen onder uw ogen heeft? Het kan zijn dat uw oogleden zijn gaan hangen en uw onderoogleden iets slapper zijn geworden. Een ooglidcorrectie, ofwel een blepharoplastiek, zou u in beide gevallen kunnen helpen. Bij deze behandeling wordt de overtollige huid van uw oogleden namelijk chirurgisch verwijderd.

Niet alleen kunnen hangende oogleden uw zicht belemmeren, maar het kan u ook een vermoeid en verouderd uiterlijk geven. Dit wordt versterkt als ook uw onderoogleden slapper zijn geworden, waardoor er wallen onder uw ogen zijn gekomen. Een bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie of een combinatie van beide kan uw aangezicht weer een frisse, jeugdige aanblik geven.

De specialisten van Boerhaave kunnen u uitstekend advies geven over welk type ooglidcorrectie het beste bij u past. Daarnaast vertellen we u hier graag meer over beide ingrepen en de bijbehorende kosten. U kunt ook direct een vrijblijvend consult inplannen.

 

Wat kost de ooglidcorrectie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Correctie bovenooglid enkelzijdig
L
€ 525
Correctie bovenoogleden
L
€ 750
Uitgebreide bovenooglidcorrectie
L
€ 1050
Levatorplastiek
L
€ 800
Correctie onderoogleden
L
€ 1200
Uitgebreide onderooglidcorrectie
L
€ 1700
Korting bij combinatie boven- en ooglidcorrectie
-
€ 100
Meerprijs Artiss (weefsellijm)
-
€ 350
Meerprijs levatorplastiek
-
€ 600
Meerprijs interne wenkbrauwfixatie
-
€ 500
Narcose
-
€ 550

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Type ooglidcorrectie

Veroudering, erfelijke aanleg en leefstijl kunnen ervoor zorgen dat de huid en spieren rondom uw ogen in meer of mindere mate gaan verslappen. Hierdoor kunt u er meer vermoeid en ouder uitzien dan u zich werkelijk voelt. Vooral wallen onder uw ogen geven vooral een vermoeid uiterlijk.

Door het weg laten halen van het teveel aan huid, vetweefsel- en soms spierweefsel rond uw ogen krijgt u weer een open, fris en uitgerust aangezicht. Een ooglidcorrectie is zelfs een van de meest voorkomende behandelingen binnen de cosmetische plastische chirurgie.

Bovenooglidcorrectie

In de loop van jaren verliest uw huid zijn elasticiteit, wat heel normaal is. Rond uw ogen zal het verlies aan elasticiteit iets eerder zichtbaar zijn, omdat de huid daar dunner is. Dit kunt u verhelpen met een bovenooglidcorrectie, waarbij er een kleine strook huid van uw bovenste ooglid verwijderd wordt. Het gewenste effect is hiermee vaak al bereikt.

Heeft u last van meer uitgesproken hangende oogleden? Dan zal er ook een beetje vet en spierweefsel verwijderd moeten worden. Houdt er rekening mee dat wanneer u ouder dan 30 jaar bent, de kans groot is dat een uitgebreide bovenooglidcorrectie wordt voorgesteld.

Om u een jeugdige uitstraling te geven zijn de vorm en contour van uw ooglid ook belangrijk. Daarom wordt er bij een uitgebreide bovenooglidcorrectie meer dan alleen huidoverschot weggehaald. Het kan daarbij ook nodig zijn om een afhangende wenkbrauw aan de zijkant subtiel te liften, voor een frisser aangezicht. Tijdens uw eerste consult zal de plastisch chirurg dit met u bespreken.

Slaapkamerogen
levatorplastiek bovenooglidcorrectie We spreken van slaapkamer ogen wanneer uw ooglid aan één of beide kanten, deels over uw pupil is gaan hangen. Dit komt door een verslaping van het hefspiertje van het bovenooglid en geeft de aanblik alsof u erg moe bent of net uit bed komt. Het is mogelijk om dit spiertje iets strakker te maken, waardoor het beter zijn functie kan uitoefenen en uw oog beter open gaat. Deze ingreep kan alleen of in combinatie met een bovenooglidcorrectie uitgevoerd worden.

Onderooglidcorrectie

Door het verslappen van uw huid kan er bij uw onderoogleden een huidoverschot ontstaan. Wanneer dit samengaat met het uitpuilen van vetweefsel dan spreken we van de zogenaamde wallen. Deze kunnen u een vermoeid en ouder uiterlijk geven. Als u zich aan deze wallen stoort dan kan een onderooglidcorrectie uitkomst bieden. Bij deze behandeling het teveel aan huid verwijderd en eventueel uitpuilend vet teruggebracht.

Ook voor een onderooglidcorrectie bestaat de mogelijkheid voor een uitgebreide ingreep. Er wordt dan, naast het verwijderen van huidoverschot en eventueel vet gekeken naar het verstevigen van de kringspier van uw oog. Dit om het naar beneden hangen van onderoogleden te voorkomen. Het is ook mogelijk dat vet vanuit uw oogkas wordt verplaatst om uw traangootjes mee op te vullen.

Bij voorkeur vinden bovenstaande behandelingen plaats onder lichte anesthesie.

02 Het consult

 

Plastisch chirurg
Bij Boerhaave vindt uw consult altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw oogleden het meest aan stoort en wat u wenst te veranderen. Samen met de plastisch chirurg kan u voor een spiegel uw wensen ten aanzien van uw ooglidcorrectie bespreken. Naar aanleiding hiervan en de gemaakte foto’s wordt de meest geschikte operatietechniek aan u voorgesteld en met u besproken. De plastisch chirurg zal u voor de spiegel laten zien wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat.

Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan met de totale kosten. Deze worden direct met u besproken, net als de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties. Op deze manier kunt u een weloverwogen goede beslissing nemen.

Wilt u meer weten over uw consult? Lees hier meer.

Consulente
Aansluitend op uw eerste consult heeft u ook een gesprek met uw consulente. In dit gesprek wordt u op de hoogte gebracht van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw ooglidcorrectie.

03 Hoe ziet de dag zelf eruit?

Op de dag van uw behandeling wordt u een half uur van te voren verwacht in de kliniek. Houdt er rekening mee dat een onderooglidcorrectie ongeveer drie kwartier duurt. Dit ten opzichte van een gecombineerde ingreep, welke ongeveer één tot anderhalf uur duurt.

Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Voordat de lokale of algehele verdoving wordt toegediend, tekent de plastisch chirurg af wat hij gaat doen. Zo kunt u zien wat er gaat gebeuren. Via een insnede die net onder of boven de wimperlijn komt wordt het overtollig vet, spieren en huid verwijderd. Een fijne, niet-oplosbare hechting wordt vervolgens gebruikt om de insnede te sluiten. Een week na de operatie worden ze verwijderd.

Heeft u geen last heeft van een losse huid, maar alleen van vetzakjes onder uw ogen? In dat geval zal er een insnede gemaakt worden in uw onderste ooglid. We noemen dit ook wel een transconjunctivale ooglidcorrectie en wordt meestal uitgevoerd bij jongere mensen die alleen last hebben van vetwallen. Deze ingreep maakt de huid niet strakker, maar vermindert de wallen zonder zichtbare littekens.

Video animatie

04 Nazorg en herstel

Als uw ooglidcorrectie onder plaatselijke verdoving was dan mag u vaak een half uur later naar huis. Bent u onder algehele narcose gegaan dan kunt u naar huis wanneer de plastisch chirurg en de verpleegkundige het verantwoord vinden. Dit is in de meeste gevallen drie uur na de operatie.

Koelbril
Na de operatie krijgt u een speciale koelbril mee naar huis, zodat u direct en als u thuis bent het behandelde gebied goed kunt koelen. Let goed op de gebruiksinstructies die u van de verpleegkundige krijgt.

Napijn
In het algemeen ervaart men nagenoeg geen pijn na een ooglidcorrectie. Wel zullen uw ogen wat branderig aanvoelen en zal er bijna meteen een extra zwelling ontstaan die na dag drie weer af zal nemen. Het is in deze periode verstandig om regelmatig uw koelbril te gebruiken.

In eerste instantie is de bril om zwellingen rond uw ogen tegen te gaan, zeker de eerste 24 uur na de ingreep. Later kunt u de bril gebruiken om uw ogen te ontspannen.

Herstel
Voor het herstel kunt u rekening houden met 7 tot 14 dagen. Een bovenooglidcorrectie zal doorgaans iets sneller genezen dan een onderooglidcorrectie.

Wat kunt u verwachten?
Na de behandeling zal de huid rond uw ogen wat strakker aanvoelen en kan het gebeuren dat u kleine zwellingen en/of bloeduitstortingen krijgt. Daarnaast kunt u een aantal weken last hebben van geïrriteerde ogen. Dit is allemaal een natuurlijke reactie van uw lichaam en in het algemeen niet zorgwekkend. Heeft u een gecombineerde behandeling gehad? Dan zult u de eerste paar weken ook nog last hebben van wazig zicht.

05 Resultaten

Na uw ooglidcorrectie zult u versteld staan van het resultaat. Uw blik zal weer open en fris zijn en uw vermoeide uiterlijk behoort tot het verleden. U moet nog wel een paar weken wachten op het resultaat, omdat het behandelde gebied nog wat gezwollen en rood zal zijn. Langzamerhand trekt dit weg totdat u het resultaat goed kan beoordelen.

Doorgaans is het resultaat van een ooglidcorrectie langdurig. Echter, het verouderingsproces gaat wel door, wat effect kan hebben op de duurzaamheid van uw resultaat.

Littekens
De littekens zullen zo goed als onzichtbaar genezen, doordat de hechtingen in de huidplooi en vlak onder/boven uw wimpers wordt aangebracht. We doen er alles aan om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn.

Het is wel belangrijk om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Vergeet niet om ze uit de zon te houden en goed te beschermen en verzorgen. Uiteindelijk vervagen uw littekens tot dunne, bijna onzichtbare lijntjes.

06 Mogelijke risico's en complicaties

Iedere chirurgische ingreep kan risico’s en complicaties met zich meebrengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen zijn deze gering, omdat het in principe gaat om gezonde mensen. Door goede voorlichting, een volledige anamnese en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s nog verder terug tot een absoluut minimum.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Doof gevoel van het ooglid
 • Kleurverschil van de huid
 • Droogheid ogen
 • Opengaan wond
 • Infectie
 • Pijn
 • Nabloeding
 • Allergische reactie op pleisters
 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende storende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat
 • Specifiek voor het onderooglid: Ectropion, het naar buiten draaien van het onder ooglid

Toegankelijke kliniek voor ooglidcorrectie en liposuctie

Boerhaave is voor mij een zeer toegankelijke en zeer laagdrempelige kliniek die ik iedereen kan aanbevelen, zeer goede zorg en nazorg. En over het eind resultaat ben ik super tevreden.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wat kost het een ooglidcorrectie?
  Een ooglidcorrectie is mogelijk vanaf €650,- euro, afhankelijk van het type ooglidcorrectie dat u wenst. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van uw persoonlijk behandelplan.
 • Wordt het vergoed?
  Een ooglidcorrectie wordt vergoed als het medisch noodzakelijk is. Indien u bij ons komt voor verzekerde zorg, dan heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.
 • Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie?
  De hersteltijd is ongeveer zeven à veertien dagen. Een bovenooglidcorrectie is doorgaans iets sneller genezen dan een onderooglidcorrectie.
 • Hoe lang blijft de zwelling?
  Bij de meeste patiënten verdwijnt de zwelling meestal na twee à drie weken.
 • Wanneer mag ik weer werken?
  Dit is afhankelijk van uw beroep, maar de meeste mensen gaan na één week weer aan het werk.
 • Hangende oogleden
  Veroudering rond de ogen is in hoge mate erfelijk bepaald. De kans is groot dat als u een ouder met hangende oogleden hebt, dat u daar ook last van zult krijgen. Met de jaren kunnen de oogleden beginnen te zakken. Niet alleen kunnen ze u er ouder uit laten zien, maar ze kunnen ook erg zwaar aanvoelen. Als u last heeft van hangende oogleden kunt u zich afvragen of een blepharoplastiek, ook wel bekend als een ooglidcorrectie, geschikt voor u is.
 • Herstel na een ooglidcorrectie
  Wanneer u een ooglidcorrectie (ook wel blepharoplastiek genoemd) overweegt is het begrijpelijk als u vragen heeft over het herstel na de operatie. Hoewel het nog niet zo gemakkelijk is om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang het herstel na een ooglidcorrectie duurt, wil Boerhaave Medisch Centrum u alvast informeren over wat u eventueel te wachten staat.
 • Wat is Weefsellijm?
  Weefsellijm Artiss wordt door onze plastisch chirurg gebruikt om verschillende weefsellagen aan elkaar te lijmen. Artiss bevat stoffen die belangrijk zijn voor de bloedstolling en werken als een soort lijm. Artiss wordt in de vorm van een spray aangebracht tussen de huid en het onderliggende weefsel.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.