Maak een afspraak

Feiten over de borstvergroting

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  60 minuten

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  4 dagen - 14 dagen

Borstvergroting

Een borstvergroting kan uw wens om mooiere borsten te hebben verwezenlijken en het zelfvertrouwen een enorme boost geven. Het vergroten van de borsten middels implantaten is een veelvoorkomende behandeling. Sommige vrouwen hebben van nature kleine borsten die ze graag willen vergroten. Andere veelvoorkomende redenen voor een borstvergroting zijn leeggelopen borsten tijdens het afvallen of na een zwangerschap, een verouderingsproces, het geven van borstvoeding, gewichtsveranderingen of hormonale veranderingen. Wat de wens voor grotere borsten ook is; met behulp van een zorgvuldig uitgevoerde borstvergroting is het mogelijk om natuurlijke en mooie borsten te creëren. Onze specialisten nemen uitvoerig de tijd om de wensen en de adviezen omtrent de behandeling en het resultaat per individu af te stemmen. Op deze manier wordt er gekeken naar een cupmaat die past bij jouw lichaam.

Met een borstvergroting krijgen borsten meer volume, een verbeterende vorm en verhouding. Bij Boerhaave kunt u een vakkundig behandeltraject, hoogwaardige implantaten en goede, persoonlijke nazorg verwachten. Wij streven naar het hoogste kwaliteitsniveau voor onze patiënten, waarbij ons team gedurende het gehele behandeltraject persoonlijke zorg en advies geeft.

Wilt u meer informatie over deze behandeling? Wij vertellen u hier meer over de behandeling en de kosten voor een borstvergroting. Het is ook mogelijk om direct een gratis en vrijblijvend consult in te plannen met één van onze plastisch chirurgen.

Wat kost de borstvergroting

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Borstvergroting (ronde siliconen prothesen)
N
€ 2950
Borstvergroting (anatomische siliconen prothesen)
N
€ 4250
Borstvergroting (zoutwatergevulde prothesen)
N
€ 3400
Borstvergroting middels lipofilling
L
€ 3700
Meerprijs prothesen Mentor Coh II
-
€ 550
Meerprijs prothesen Mentor Xtra
-
€ 900
Meerprijs prothesen Motiva Ergonomix
-
€ 1300
Meerprijs prothesen Motiva Ergonomix2
-
€ 2500
Meerpijs correctie tubulaire borst
-
€ 1500
DBIR registratie per prothese
-
€ 35

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Veilige borstimplantaten
Het inbrengen van siliconen protheses bij een borstvergroting is een betrouwbare en veelvuldig uitgevoerde behandeling.

Onze plastisch chirurgen werken uitsluitend met de veiligste en best geteste borstimplantaten van Mentor en Motiva. Deze implantaten zijn extra veilig en voldoen aan de hoogst mogelijke veiligheidseisen. Daarnaast zijn de meeste van onze implantaten gevuld met een cohesieve gel die als voordeel heeft dat de borsten bij aanraking natuurlijk aanvoelen.

Na uitgebreide, wetenschappelijke tests hebben de implantaten van Mentor en Motiva hun veiligheid bewezen. Beide producenten geven een levenslange garantie op lekkage. Hiervoor ontvangt u van ons een certificaat na uw borstvergroting.

Ook bieden wij zoutwater gevulde prothesen van Mentor aan.

Verschillende soorten prothesen
Bij een borstvergroting zijn er verschillende vormen implantaten (prothesen)die gebruikt kunnen worden. Wij gebruiken ronde, druppelvormige (anatomische) of ergonomische vormen, waarbij de anatomische implantaten de meest gekozen prothese in onze kliniek is. Deze implantaten geven een zo’n natuurlijk mogelijk resultaat. Lees hier meer over de verschillende prothesen die wij gebruiken.

Alternatief implantaten
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een alternatief op implantaten, zoals lipofilling. Bij deze alternatieve behandeling wordt er gebruik gemaakt van uw eigen lichaamsweefsel. Deze behandeling kan net als een borstvergroting risico’s hebben en mogelijke complicaties opleveren. Tijdens het consult kan uw plastisch chirurg u voorzien van meer informatie over lipofilling en de mogelijke risico’s die eraan verbonden zijn.

Gerelateerde behandelingen
Daarnaast is het mogelijk om uw borstvergroting te combineren met een andere behandeling, zoals een borstlift. De huid rond de borsten wordt dan eerst gelift en verstevigd om zo een optimaal resultaat te behalen. Na een borstlift staat er ook minder spanning op de huid en hoeft er geen ruimte vrijgemaakt te worden voor de implantaten. De combinatie van deze behandelingen zorgt voor stevige borsten en een optimaal resultaat.

Naast een borstlift wordt de behandeling ook vaak gecombineerd met een buikwandcorrectie, oftewel een Mommy makeover. Vraag uw plastisch chirurg gerust naar deze mogelijkheden.

02 Het consult

Plastisch chirurg
Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven wat uw wensen zijn ten aanzien van de borstvergroting. Uw plastisch chirurg zal uw eerste vragen beantwoorden en uw medische geschiedenis met u doornemen. Hierna worden foto’s gemaakt voor het medisch dossier en onderzoekt hij uw borsten. Hij neemt de maat van uw borsten en de dikte van uw huid op. Op basis van deze gegevens kan hij u een voorstel doen voor een type prothese, of de prothese boven (subglandulair) of onder de spier (dual-plane) geplaatst kan worden en welk volume het beste bij uw wens past.

Voor de spiegel krijgt u dan de gelegenheid om de gekozen maat te “passen” om zo tot een gefundeerde keuze te komen voor het te gebruiken implantaat.

De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van resultaten van de door hem/haar zelf uitgevoerde borstvergrotingen en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten besproken worden. Het consult duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente
Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een (telefonisch) gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van zaken die geregeld moeten worden voor uw behandeling. Hier kunt u nog meer informatie lezen over u consult in bij Boerhaave.

3D-consult
Het kan lastig zijn om vooraf een reële inschatting te maken van de mogelijke verbetering. Als u grotere borsten wenst kunt u zich daar niet altijd al een voorstelling bij maken. Daarom is het bij Boerhaave mogelijk om voorafgaand aan uw consult een 3D-animatie van uw borsten te laten maken. U kunt dit thuis doen door enkele foto’s te maken en een simulatie te creëren. Deze kunt u tijdens het consult met de arts bespreken en de arts kan u de mogelijkheden laten zien. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Crisalix informatiepagina.

03 De behandeling

Bij een borstvergroting worden de vorm en/of grootte van de borsten verbeterd door het plaatsen van prothesen. Deze worden boven of onder de borstspier geplaatst. De plastisch chirurg maakt een insnede onder de borst in de toekomstige borstplooi. Hierna wordt er een pocket (ruimte) vrijgemaakt waarin de prothese geplaatst wordt. Deze behandeling vindt plaats onder algehele anesthesie (verdoving).

Plaatsing van de implantaten
Er kan gekozen worden om het implantaat geheel voor, geheel achter of half achter de borstspier te plaatsen. Het laatste wordt dual plane genoemd. Tijdens het consult met de plastisch chirurg wordt besproken welke plaatsing u het mooiste resultaat geeft.

De belangrijkste omstandigheid waarom een implantaat achter de borstspier wordt geplaatst heeft te maken met de dikte van de huid en de mate van vetweefsel. Indien de huid niet dik genoeg is, kan een implantaat zichtbaar worden wanneer deze voor de borstspier wordt geplaatst. Hierdoor ontstaat er een onnatuurlijk resultaat. Na het plaatsen van de prothese wordt de pocket gesloten en de huid gehecht met een oplosbare hechting. De wond wordt afgeplakt met steristrips met daaroverheen een waterafstotende transparante pleister.

04 Nazorg en herstel

Na de borstvergroting verblijft u meestal nog twee tot vier uur in de kliniek, totdat de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden dat u naar huis mag.

Na uw operatie mag u beginnen met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Ook krijgt u een sportbeha aangemeten, welke u gratis van de kliniek krijgt. Het is belangrijk dat u deze sportbeha gedurende zes weken dag en nacht draagt.

Herstel
Na een borstvergroting kunt u het volgende ervaren:

 • Een stuwend of strak gevoel in uw borsten;
 • Een branderig gevoel in uw tepels;
 • Gevoelloze tepels of borsten; of
 • De ene borst kan meer gezwollen en pijnlijker zijn dan de ander.

In het algemeen heeft u drie tot zeven dagen nodig om te herstellen. Rond de derde of vierde dag zult u merken dat de zwelling door de behandeling langzaamaan begint af te nemen. Heeft u een prothesen onder de spier of dual plane? Dan kan het herstel iets langer duren.

Littekens
De littekens komen precies in de huidplooi onder de borst te liggen. Gemiddeld is deze litteken vijf centimeter groot en de plastisch chirurg doet er alles aan om het nauwelijks zichtbaar te laten maken. In eerste instantie zullen de littekens rood en gezwollen zijn. Na enkele weken trekt dit weg, totdat ze nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het kan anderhalf jaar duren voordat de littekens volledig tot rust zijn gekomen. In die tijd is het goed om de littekens ook uit de zon te houden en goed te verzorgen. Dit kunt u doen met een speciale verzorgende crème die u van de kliniek krijgt. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnebrand met meer dan factor 30 om uw huid te beschermen.

Littekencrème
Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen, mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit tweemaal daags op de gesloten wond te smeren, vergroot u de kans op een mooie genezing.

05 Het resultaat

Boerhaave heeft inmiddels duizenden vrouwen geholpen met de gewenste cupmaat. Benieuwd naar het resultaat van een borstvergroting bij Boerhaave? Klik hier voor de voor- en na foto’s van een borstvergroting.

06 Risico’s en complicaties

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Dit geldt ook bij een borstvergroting. De risico’s en complicaties zijn bij deze behandeling klein, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum. Zelf kunt u de risico’s op complicaties ook minimaliseren door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw borstvergroting goed op te volgen.

Mogelijke complicaties zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Kapselcontractie
 • Ruptuur van het implantaat
 • Verplaatsing of draaiing van het implantaat
 • Rimpeling en plooivorming van het implantaat
 • Gevoelsverandering
 • Weefselafbraak
 • Blijvende ontsierende littekens
 • Allergische reactie op hechtmateriaal en/of pleisters
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat
 • ALCL

Elk jaar ondergaan veel mensen bij Boerhaave succesvol een borstvergroting. De kans dat er een complicatie optreedt is erg zeldzaam.

Kapselvorming
Na een borstvergroting kan littekenweefsel, dat zich rond de implantaten vormt, ervoor zorgen dat de borst strakker, steviger en pijnlijk voelt. Overmatige stevigheid kan snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het is niet te voorspellen, maar de kans van verstrakking neemt met de tijd wel steeds meer toe. Na 10 jaar is het percentage 10 tot 12 procent. Deze zogenaamde kapselvorming kan ontstaan aan één zijde of aan beide zijden en komt vaker voor wanneer de implantaat voor de borstspier is geplaatst. Wel is het mogelijk om kapselvorming te behandelen met een operatie of door het vervangen of verwijderen van het implantaat. Kapselvorming kan echter na de operatie wel opnieuw terugkeren.

Roken
Patiënten die voor en/of na de behandeling roken, tabaksproducten of nicotineproducten gebruiken hebben een groter risico op complicaties, zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Ook Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Het is belangrijk ten minste vier weken voor de behandeling niet te roken en dit gedurende het gehele herstelproces.

Mensen die niet worden blootgesteld aan tabaksrook of nicotine producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.

Chirurgische bijsluiter

Deze bijsluiter, ontwikkeld door de NVPC, biedt u waardevolle informatie over het gebruik en de mogelijke risico’s van met siliconen gevulde borstprothesen.

Met deze informatie achter de hand weet u zeker dat u een weloverwogen beslissing neemt.

Het is belangrijk dat u kiest voor een plastisch chirurg die lid is van de NVPC. U kunt dan altijd terecht met vragen en informatie betreffende deze bijsluiter.

Trots op mijn nieuwe borsten

Ik ben erg trots op mijn nieuwe borsten. Uitgebreid stilstaan bij de maat en een volledige uitleg tijdens het consult hebben geleid tot een weloverwogen beslissing richting mijn borstvergroting.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Kan ik nog borstvoeding geven na een borstvergroting?
  Overweegt u een borstvergroting te ondergaan en u heeft nog een kinderwens ? Waarschijnlijk vraagt u zich dan af hoe het nu zit met het geven van borstvoeding na een borstvergroting. Is dit nog wel mogelijk? Bij een borstvergroting wordt de siliconenprothese onder de borstklier of achter de borstspier geplaatst.
 • Hoe oud moet je zijn voor een borstvergroting?
  Boerhaave Medisch Centrum hanteert net als de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie een minimumleeftijd van achttien jaar voor een borstvergroting. Dit is de leeftijd dat je lichaam volgroeid is en je daarnaast in staat bent een weloverwogen beslissing te nemen. Lees meer hierover in dit artikel: Hoe oud moet je zijn voor cosmetische chirurgie.
 • Mijn borsten zijn ongelijk. Is het mogelijk twee verschillende maat prothesen te plaatsen?
  Dit kan zeker! Bijna iedereen heeft een verschil tussen hun beide borsten. Tijdens het consult zal uw chirurg de borsten en borstproporties uitgebreid meten. Bij een significant verschil tussen beide borsten kan u kiezen voor twee verschillende maten. Zo verkleint u tijdens een borstvergroting meteen het verschil. Echter, een natuurlijk borst is nooit 100% symmetrisch en minimale verschillen tussen beide borsten kunnen ook nog na een borstvergroting voorkomen.
 • Wat is de levensduur van de implantaten?
  De prothesen die wij gebruiken zijn van de hoogste standaard en bedoeld voor een levenslange implantatie. Dit betekent dat de prothesen, zolang deze soepel blijven aanvoelen en mooi blijven van vorm, niet vervangen hoeven te worden. In het geval van kapselcontractie, of bij andere klachten, is het belangrijk uw behandelend arts te raadplegen. U bent natuurlijk altijd welkom om bij twijfel een afspraak te maken voor een controle consult.
 • Heeft een zwangerschap effect op het resultaat van mijn borstvergroting?
  Tijdens de zwangerschap en borstvoeding zal de vorm van uw borsten veranderen. De mate waarin dit gebeurt verschilt. Het voordeel van een borstvergroting is dat het volume van uw implantaat altijd blijft zodra uw borsten weer naar de oorspronkelijk vorm teruggaan. In een enkel geval zijn de veranderingen zo dat er in de toekomst een eventuele correctie gewenst is in de vorm van een groter implantaat of borstlift. Zwangerschap zal geen effect hebben op de integriteit van uw implantaten en het geven van borstvoeding. Een toekomstige kinderwens hoeft uw wens voor een borstvergroting niet in de weg te staan.
 • Kan ik na een borstvergroting nog een mammografie laten maken?
  Ja, het maken van een mammografie is nog steeds mogelijk na een borstvergroting. De huidige aanbevelingen ten aanzien van screening / preoperatieve mammogrammen zijn niet anders voor vrouwen met borstimplantaten dan voor vrouwen zonder implantaten. Wij raden u aan uw MBB-er (Medisch beeldvorming en bestralingsdeskundige) te informeren over uw prothesen. Omdat een gedeelte van het borstweefsel achter de prothese ligt, is het raadzaam uw MBB-er te vragen meerdere foto’s te maken om zo de gehele borst en eventuele afwijking goed in kaart te brengen.
 • Hoe snel kan ik weer aan het werk na een borstvergroting?
  De meeste vrouwen kunnen een paar dagen na de operatie van een borstvergroting weer werken. Dit is wel afhankelijk van het type werk dat u uitvoert. Overleg dit goed met uw plastisch chirurg.
 • Wanneer mag ik weer douchen na een borstvergroting?
  Direct na de operatie worden er door de plastisch chirurg op het litteken eerst pleisters en daar overheen waterafstotende pleisters geplaatst. Deze pleisters zorgen ervoor dat u de dag na de borstvergroting al kunt douchen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat deze pleisters door het douchen eraf vallen. Tijdens uw eerste controle, na 1 week, zullen deze pleisters verwijderd worden.
 • Hoe moet ik slapen na een borstvergroting
   Na een borstvergroting is het belangrijk gedurende zes weken niet op uw buik en twee weken op uw zij te slapen. Om te voorkomen dat u toch in uw slaap omrolt, is het verstandig een kussen aan beide zijden van het lichaam te leggen. Zo ligt u gedurende de hele nacht stabiel.
 • Hoe lang duurt het voordat je weer kunt sporten na een borstvergroting?
  Na een borstvergroting is het belangrijk intensieve lichaamsbeweging zoals fitness, joggen en andere krachtsporten gedurende zes weken te vermijden. Door te snel te beginnen met grote lichamelijke inspanning kan de prothese gaan verschuiven en vertraagt het genezingsproces.
 • Informatie voor transgenders
  Ben je een transvrouw met genderdysforie die zich bevindt in een medisch transitietraject en overweeg je een borstvergroting? Bij ons kan je terecht voor een borstvergroting. Wil je graag weten wat deze behandeling voor jou kan betekenen en wil je vrijblijvend advies? Plan dan direct bij ons een gratis consult in. Onze specialisten geven je graag persoonlijk advies en kijken graag mee naar de mogelijkheden die jouw wensen en behoeften vervullen.
 • Chirurgische bijsluiter borstvergroting
  Chirurgische bijsluiter voor vrouwen die een borstvergroting met siliconenimplantaten willen ondergaan
 • Borstprothese register
  Krijgt u een borstprothese bij een borstvergroting of borstlift? Dan is het goed om te weten dat alle operatiegegevens in het landelijk borstprothese register komen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie wil graag de kwaliteit van de prothesen en de zorg hieromheen kunnen volgen, beoordelen en verbeteren.
 • BH’s
  Na een chirurgische ingreep is het van belang om een BH te dragen die de juiste druk geeft om de zwelling die na de operatie ontstaat te beperken. Boerhaave Kliniek heeft voor de nazorg na uw ingreep gekozen voor VOE drukkleding.
 • Grotere borsten met een borstprothese
  Hoe krijg je grotere borsten? Een veel gestelde vraag aan onze plastisch chirurgen is: hoe krijg ik grotere borsten? Dit lijkt een makkelijk te beantwoorden vraag en een borstvergroting klinkt als een voor de hand liggende oplossing. Toch is het misschien nog wel belangrijker om je af te vragen: hoe krijg je grotere borsten die bij je passen?
 • Kapselcontractie en het vervangen van borstprothesen
  Het vervangen van borstprothesen is een behandeling waar veel vragen over zijn. Als u in het verleden een borstvergrotende operatie met gebruik van implantaten heeft ondergaan kan het het zo zijn dat het verstandig is om uw borsten eens in de tien jaar bij een plastisch chirurg te laten controleren. Ook als u geen klachten heeft kan het geen kwaad om een bezoek te brengen aan de specialist.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.