Maak een afspraak

Feiten over de buikwandcorrectie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  1,5 - 3 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7 - 14 dagen

Buikwandcorrectie

Bent u onlangs veel afgevallen? Of bent u net bevallen en zijn uw buikspieren gaan verslappen? Door grote schommelingen in het lichaamsgewicht kunnen de huid van uw buik en de onderliggende spieren gaan uitrekken en verslappen, waardoor een buikhuid overschot kan ontstaan. Een buikwandcorrectie kan dan uitkomst bieden.

Bent u geïnteresseerd in deze behandeling of wilt u meer informatie? Wij vertellen u graag meer over een buikwandcorrectie en de kosten. U kunt ook direct een vrijblijvend consult inplannen bij één van de specialisten van Boerhaave.

Wat kost de buikwandcorrectie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Mini buikwandlift
N
€ 2650
Buikwandcorrectie
N O
€ 5200
Uitgebreide buikwandcorrectie
N O
€ 6500
Fleur-de-lis buikwandcorrectie
N O
€ 7500
Circulaire buikwandcorrectie
N O
€ 11000
Pubislift (correctie venusheuvel)
N
€ 1900
Mommy makeover
N O
€ 5600
Meerprijs reven spieren
-
€ 750
Aanvullende behandeling met Renuvion
-
€ 1500

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Soorten buikwandcorrecties

Naast een buikwandcorrectie zijn er ook varianten, zoals een mini-buikwandcorrectie, een uitgebreide buikwandcorrectie, een Fleur-de-Lis buikwandcorrectie, een circulaire buikwandcorrectie of een publislift. De plastisch chirurg kijkt samen met u welke type behandeling het beste bij u past.

Als u alleen een huidoverschot onder de navel heeft dan kan een mini-buikwandcorrectie voldoende resultaat geven. Zijn uw buikwand en buikwandspieren in zijn totaliteit verslapt? Dan is een uitgebreidere buikwandcorrectie een betere optie voor u. Hierbij wordt namelijk ook het overtollige weefsel verwijderd.

Heeft u ernstig veel vet en huidoverschot? Dan bieden wij u de mogelijkheid om voor een Fleur-de-Lis buikwandcorrectie, te kiezen. Hierbij wordt het litteken uitgebreid met een extra verticale incisie boven de navel. Deze behandeling is vooral geschikt voor mensen die een aanzienlijke hoeveelheid gewicht hebben verloren en die met een andere type buikwandcorrectie niet een optimaal resultaat zullen bereiken. Bij de circulaire buikwandcorrectie is het litteken helemaal rondom.

Houdt er rekening mee dat bij elke type buikwandcorrectie geldt dat het beste resultaat wordt bereikt wanneer u het juiste gewicht heeft. Het kan dan ook nodig zijn dat u eerst moet afvallen voordat de ingreep plaats kan vinden. Het is absoluut geen methode om af te vallen.

Venusheuvel (Pubis lift)
Door verslapping van de huid, met name na gewichtsverlies, zwangerschap of na een buikwandcorrectie, kan een situatie ontstaan waarbij de venusheuvel of pubis wat verzakt is. Als aan de bovenkant van de beharing van de venusheuvel een snede wordt gemaakt en er wat huid wordt verwijderd zal de pubis worden gelift. Deze snede is bijna hetzelfde als die van een mini-buikwandcorrectie. Het verschil is dat bij een mini-buikwandcorrectie er huid verwijderd wordt boven de snede, om de huid van de onderbuik strakker te maken, en bij de pubislift wordt huid onder de snede verwijderd. Beide effecten zijn natuurlijk ook te combineren. Als de pubis ook te dik is kan dit gecorrigeerd worden door middel van liposuctie.

BMI
Aangezien de behandeling onder algehele narcose plaatsvindt, is het van belang dat u een gezond gewicht heeft. Wilt u weten of u een gezond gewicht heeft?

Bereken hier uw BMI. De BMI (Body Mass Index) geeft aan of uw gewicht gezond is in relatie tot uw lengte.

02 Consult

Plastisch chirurg
Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van de verslapping van uw buik het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. De plastisch chirurg zal uw medische geschiedenis afnemen en uw buik onderzoeken. Naar aanleiding hiervan wordt de voor u meest geschikte operatietechniek en type buikwandcorrectie voorgesteld en met u besproken. Verder wordt u nog uitgelegd wat de techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Het kan voorkomen dat de plastisch chirurg een aanvullende ingreep, zoals een liposuctie voorstelt. Dit wordt veelal gedaan wanneer u naast huidoverschot ook vetophopingen heeft.

De herstelperiode, voor- en nadelen, mogelijke risico’s en complicaties en kosten worden vervolgens ook met u besproken. Zo kunt u een weloverwogen goede beslissing nemen. Het hele consult heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente
Aansluitend op uw eerste consult heeft u een telefonisch gesprek met uw consulente. Hij of zij brengt u op de hoogte van de algemene zaken die geregeld moeten worden rondom uw buikwandcorrectie.

Wil u meer lezen over uw eerste consult? Lees hier verder.

BMI
Om een operatie onder narcose te kunnen ondergaan, is het van belang dat deze veilig verloopt. Om die reden dient u een gezond gewicht te hebben. Wilt u weten of u een gezond gewicht hebt?

Bereken hier uw BMI. De BMI (Body Mass Index) geeft aan of uw gewicht gezond is in relatie tot uw lengte.

03 De behandeling

Op de dag van uw ingreep wordt u een half uur van te voren verwacht in de kliniek. Tenzij u een mini-buikwandcorrectie of een publislift ondergaat, verblijft u na de operatie tenminste één dag in de kliniek, voordat u naar huis mag. Alle varianten van de buikwandcorrectie vinden plaats onder algehele anesthesie.

Hoe ziet de operatie zelf eruit? Voordat de verdoving wordt toegediend tekent de plastisch chirurg af wat hij gaat doen. Zo kunt u nog zien wat er precies gaat gebeuren en waar de snede gemaakt wordt. De eerste snede wordt rondom uw navel gemaakt en de tweede snede komt net boven de schaamstreek en vlak onder de bikinilijn, van heup tot heup.

Vervolgens worden uw vaak verslapte buikspieren aan elkaar gehecht, en wordt de huidflap, de losgemaakte huid, naar beneden getrokken tot aan de snede. Op de plaats waar de navel komt, is een klein gaat in de huid gemaakt waarin de navel vastgehecht wordt. Zo is de positie van uw navel weer in verhouding met de rest van uw buik.

Video animatie

04 Nazorg en herstel

In de meeste gevallen verblijft u een nacht in de kliniek en mag u naar huis wanneer de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. U gaat dan naar huis met drains, die een week later, bij de controleafspraak, worden verwijderd. Ook mag u thuis meteen beginnen met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit.

Napijn
De eerste dagen na de operatie zult u een trekkende pijn aan de huid en spieren rond uw buik ervaren. Het geopereerde gebied zal gevoelig, beurs en strak aanvoelen. Vooral in de eerste week zult u ook niet veel kunnen ondernemen wegens de flinke spierpijn die u zult voelen. Dit gevoel is te vergelijken met het doen van een paar honderd buikspieroefeningen.

Herstel
Naast de flinke spierpijn en trekkende pijn, zal het behandelde gebied in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens op het begin rood van kleur en opgezet zijn. Schrik hier niet van! Het is een natuurlijke reactie van uw lichaam, wat probeert te herstellen.

Wat kunt u de weken na de operatie verwachten? Enkele weken na de ingreep zal uw huid nog hard aanvoelen, door de littekenvorming. Ook kunt uw huid meer of juist minder gevoelig worden. Beide zijn een normale reactie op de operatie en zal geleidelijk in de weken er na verdwijnen. Ditzelfde geldt voor eventuele zwellingen en bloeduitstortingen. Wat wel belangrijk is, is dat u gedurende de eerste vier weken dag en nacht een ondersteunend korset draagt en de twee weken daaropvolgend alleen nog overdag.

05 Het resultaat

Door de zwellingen en uw lichaam wat aan het herstellen is, kan het een paar maanden duren voordat het uiteindelijke resultaat van de buikwandcorrectie zichtbaar is. Over het algemeen is het resultaat langdurig en zal uw buik platter zijn en een strakkere vorm hebben. Een nieuwe ingreep zou echter noodzakelijk zijn bij een verdere verslapping van het huid- en spierweefsel, veroudering of een zwangerschap.

Littekens
Uw littekens komen vlak onder de bikinilijn, vlak boven de schaamstreek en lopen van heup tot heup. Ook zal er een klein, nauwelijks zichtbaar litteken rondom uw navel zijn. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om deze zo min mogelijk zichtbaar te laten zijn. In eerste instantie zullen ze wel rood en gezwollen zijn, maar ook dit trekt na enkele weken weg.

Houdt er rekening mee dat het één tot anderhalf jaar kan duren voordat een litteken volledig tot rust komt. Het is heel belangrijk dat u uw littekens goed insmeert met de littekencrème die u van ons krijgt. Door deze verzorgende crème tweemaal per dag te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing. Daarnaast is het aan te raden dat u gedurende het eerst jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 gebruikt om uw huid te beschermen.

06 Mogelijke risico's en complicaties

Iedere chirurgische ingreep kan risico’s en complicaties met zich mee brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen waardoor de risico’s en de kans op complicaties gering is. Goede voorlichting, een volledige anamnese en onze professionele werkwijze brengen deze risico’s verder terug tot een absoluut minimum.

Wel is het belangrijk dat u de voorafgaande instructies goed opvolgt.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Necrose
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.
 • Overmatig oedeem vorming in de buikholte

Roken
Patiënten die op het moment van een operatie roken, tabaksproducten of nicotineproducten gebruiken, hebben een groter risico op complicaties. Denk hierbij aan het afsterven van de huid en een slechtere wondgenezing. Verder kan het ook een negatief effect hebben op de anesthesie met zelfs een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Het is daarom belangrijk dat u ten minste vier weken voor de operatie niet rookt en dat u dit ook volhoudt gedurende het gehele herstelproces.

Mensen die worden blootgesteld aan roken lopen ook een mogelijk verhoogd risico op dergelijke complicaties. Dit ten opzichte van mensen die zelf niet roken en er ook niet aan worden blootgesteld. Zij hebben namelijk een aanzienlijk lager risico op complicaties.

Mijn ervaring met borst- en armlift en fleur-de-lis

Na lang twijfelen, ben ik gelukkig inmiddels twee keer geopereerd door dokter Schuringa. De eerste keer was een borst- en armlift. Later een fleur-de-lis buikwandcorrectie.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wat is een buikwandcorrectie?
  Als u veel bent afgevallen of onlangs bent bevallen kan het zijn dat de huid van uw buik en de onderliggende spieren zijn gaan uitrekken en verslappen. Met een buikwandcorrectie wordt dit overschot aan buikhuid en onderhuidse vetweefsel verwijderd. Als de buikwand en buikwandspieren in zijn totaliteit zijn verslapt kunnen deze ook opnieuw worden aangespannen.
 • Wat is een mini-buikwandcorrectie?
  Een mini-buikwandcorrectie is een behandeling die wordt uitgevoerd als u alleen overschot aan buikhuid onder de navel heeft.
 • Maakt het uit hoeveel ik weeg?
  De beste resultaten worden verkregen wanneer u op of in de buurt van uw ideale streefgewicht bent. Een groot gewichtsverlies na een buikwandcorrectie kan resulteren in een niet optimaal resultaat.
 • Is een buikwandcorrectie een pijnlijke behandeling?
  Tijdens de operatie zult u geen pijn ervaren door de algehele narcose. De eerste dagen erna kunt u echter onder meer zwelling en blauwe plekken ervaren en vaak ook een wat beurs gevoel. Dit gevoel is te vergelijken met flinke spierpijn. Naar mate het herstelproces vordert zal dit geleidelijk afnemen.
 • Waar komt het litteken na een buikwandcorrectie?
  Waar het litteken komt is afhankelijk van het soort buikwandcorrectie die u ondergaat. In het algemeen komt het litteken net onder de bikinilijn. Zo kunt u de littekens bedekken met uw bikini of ondergoed.
 • Hoe lang duurt het herstel na een buikwandcorrectie?
  De hersteltijd van een buikwandcorrectie is 6 weken. Het is een intensieve operatie en het is daarom belangrijk dat u deze eerste weken voldoende rust neemt en fysieke zware werkzaamheden vermijdt.
 • Wanneer kun je weer aan het werk na een buikwandcorrectie?
  De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is wel afhankelijk van het type werk wat u doet.
 • Wat kost een buikwandcorrectie?
  Bij Boerhaave is een buikwandcorrectie mogelijk vanaf €2.500 euro. Omdat onze specialisten zorg op maat bieden kan de arts dit het beste beoordelen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. Daarom is de uiteindelijke prijs afhankelijk van uw persoonlijk behandelplan.
 • Wordt een buikwandcorrectie vergoed?
  Een buikwandcorrectie wordt alleen vergoed wanneer het medisch noodzakelijk is. Indien u bij ons komt voor verzekerde zorg, dan heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.
 • Beïnvloedt een toekomstige zwangerschap het resultaat?
  Wij raden onze patiënten altijd aan om op hun streefgewicht te zitten wanneer ze een buikwandcorrectie laten uitvoeren. Daarom is het verstandig om te wachten tot na een eventuele zwangerschap als u beiden op een korte termijn overweegt. Ligt een zwangerschap pas in de (verre) toekomst, dan vormt een eerder uitgevoerde buikwandcorrectie geen probleem voor uw groeiende buik.
 • Herstel na een buikwandcorrectie
  Een buikwandcorrectie is geen geringe operatie. Het verwijderen van een overschot aan buikhuid is een uitgebreide operatie die daarom ook een behoorlijke herstelperiode van u vergt. Op deze pagina willen wij u zo uitgebreid mogelijk informeren, zodat u zich terdege kunt voorbereiden op het herstel na een buikwandcorrectie. Zo wil Boerhaave Kliniek ervoor zorgen dat u precies weet hoe u het beste kunt omgaan met de gevolgen van de buikwandoperatie. Het naleven van de adviezen die u van uw plastisch chirurg en de verpleegkundige krijgt zal hierbij bijdragen aan een zo optimaal mogelijk resultaat.
 • Drukkleding
  Het belang van drukkleding Na een chirurgische ingreep is het van belang om kleding te dragen die de juiste compressie geeft om de zwelling die na de operatie ontstaat te reduceren. Boerhaave Kliniek heeft voor de nazorg na uw ingreep gekozen voor VOE drukkleding. VOE drukkleding is gemaakt van hoogwaardige stoffen en zijn doordacht ontworpen met het oog op versneld herstel en draagcomfort. Het dragen van kleding met de juiste druk gedurende de door de arts aangegeven herstelperiode is van essentieel belang voor het welslagen van uw ingreep. De druk van een drukpak kan na twee weken afnemen doordat de zwelling vermindert. Voor een optimaal herstel kan het beter zijn om na verloop van tijd een maat kleiner te bestellen. Zodra de drukkleding niet meer strak genoeg zit adviseren wij u om gelijk een maat kleiner te bestellen.
 • Plastische chirurgie na een bevalling
  Hoe snel kun je plastische chirurgie ondergaan na het krijgen van een baby? Als je na je zwangerschap een borstcorrectie of een mommy-makeover overweegt is het verstandig minimaal zes maanden te wachten na de geboorte van je kind. Sommigen geloven zelfs dat het beter is een jaar te wachten. Uiteindelijk zal de procedure die je wilt ondergaan een van de bepalende factoren zijn hoe lang je moet wachten.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.