Maak een afspraak

Feiten over de neuscorrectie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder lokale verdoving
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  1,5 - 2,5 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7-14 dagen

Neuscorrectie

Een neuscorrectie, ook wel rhinoplastiek genoemd, is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire cosmetisch chirurgische procedure. Uw neus is een zeer zichtbaar kenmerk van het aangezicht en beïnvloedt de manier waarop uw hele gezicht eruitziet. Dus of uw neus nu te lang of te groot is, u een bult op de neusbrug heeft of dat uw neustip een afwijkende vorm heeft; u kunt zich hier aan storen en/of onzeker door voelen. Dit kan ook al op jonge leeftijd ontstaan wanneer men zich bewust wordt van een afwijkende neus en de mogelijke reacties er op.

Door middel van een neuscorrectie kan uw neus meer in balans worden gebracht. Met deze kleine verandering kan een groot effect bereikt worden. Het kan ook een boost geven aan iemands zelfvertrouwen.

Lees verder voor meer informatie over de behandeling en de kosten of plan direct een gratis vrijblijvend adviesgesprek om samen te kijken naar de mogelijkheden.

Wat kost de neuscorrectie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Neuspuntcorrectie
L
€ 2000
Neusvleugelcorrectie
L
€ 1250
Neustussenschotcorrectie
L
€ 3000
Neuscorrectie klein
N
€ 3500
Neuscorrectie groot
N
€ 5500
Neuscorrectie uitgebreid
N
€ 6500
Neuscorrectie revisie
N
€ 7500
Neuscorrectie m.b.v. oorkraakbeen
N
€ 8500

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer Informatie

Neuscorrectie_illustratieBij Boerhaave bieden wij verschillende cosmetische neusoperaties aan. Denk hierbij aan een algehele neusverkleining, een neusbrugcorrectie, een neustipcorrectie of een neustussenschotcorrectie. Heeft u vaak last van een neusverstopping of chronische verkoudheid aan één of beide zijden? Dan kan een neustussenschotcorrectie, ofwel septumcorrectie, uitkomst bieden. Heeft u naast neusverstoppingen ook het idee dat uw ademhaling wordt belemmert? Een correctie van het neustussenschot kan u in veel gevallen helpen met dit ongemak.

Bij een deel van de bovenstaande behandelingen gaat het om een eenvoudige operatie, waarbij enkel de neustip of neusvleugel smaller wordt gemaakt. In andere gevallen betreft het een complexere ingreep en moet de gehele neus verkleind worden of moet de hoek tussen de neuspunt en de bovenlip worden aangepast.

Deze verschillende correcties, de complexiteit ervan en de toegepaste techniek zijn dan ook belangrijke variabelen voor de uiteindelijke kosten. Een gesloten techniek is een ingewikkelde en langdurige operatie. Daarentegen is een neuspuntcorrectie een kleine operatie die onder lokale verdoving kan plaatsvinden.

Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met onze specialisten kan er gekeken worden welk type behandeling en techniek het meest geschikt is voor u. Plan hier uw gesprek in.

Het belangrijkste, voordat u een neuscorrectie overweegt en een afspraak maakt is dat u ouder dan achttien jaar bent en dat u de ingreep zelf wenst en dat dit niet de wens van een ander is. Het is ook belangrijk dat uw neus volledig volgroeid is.

02 Informatie over uw consult

Behandelaar
Het consult vindt altijd plaats bij de KNO-arts of de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw neus het meest aan stoort en wat u hieraan wilt veranderen. Vervolgens zullen er foto’s gemaakt worden voor het medisch dossier en zal uw neus onderzocht worden. Er zal gekeken worden naar het benige en kraakbenige gedeelte alsmede de stand van het neustussenschot en de dikte van uw huid. Ook wordt er nog voor de spiegel naar uw neus gekeken en worden uw wensen besproken.

Hierna zal de meest geschikte operatie en de techniek met u besproken worden.

Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan en worden de kosten met u besproken. De kosten kunnen verschillen en zijn afhankelijk van uw wensen, type neuscorrectie en het advies van de arts. Houdt er rekening mee dat het consult ongeveer 30 tot 45 minuten zal duren. Het doel is om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

3D-consult
Omdat het bij een neuscorrectie vaak om subtiele correcties gaat, kan het lastig zijn om vooraf een reële inschatting te maken van de mogelijke verbetering. Daarom is het bij Boerhaave mogelijk om voor uw consult een 3D-animatie van uw neus te laten maken. Dit kunt u thuis doen door enkele foto’s te maken en een simulatie te maken. Tijdens het consult kunt u dit bespreken en de arts kan u de mogelijkheden laten zien. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Crisalix-informatiepagina.

Consulente
Aansluitend op uw consult heeft u nog een gesprek met uw consulente. Het doel hiervan is om u op de hoogte te brengen van algemene zaken die geregeld moeten worden voor uw neuscorrectie. Lees hier meer informatie over uw consult.

03 De behandeling

Op de dag van de operatie wordt u een half uur van te voren in de Boerhaave kliniek verwacht. De behandeling zelf zal ongeveer 90 tot 150 minuten duren. Lees hier hoe een dag in het algemeen verloopt.

Voordat de operatie begint zal de chirurg nogmaals de operatieprocedure met u doornemen en wordt uw neus conform het operatieplan afgetekend. Hierna wordt u onder narcose gebracht.

Hoe worden de verschillende correcties uitgevoerd?
Neustipcorrectie
Wanneer u heeft gekozen voor een neustipcorrectie dan wordt uw neus via een insnede aan de binnenzijde in de gewenste vorm gebracht. Uw neuspunt wordt gefixeerd en zal van binnenuit gehecht worden. Op de neus zelf worden steunende pleisters geplaatst die tot de controle blijven zitten.

Totale neuscorrectie
Bij een totale neuscorrectie kan er gekozen worden voor een gesloten of open techniek. In het geval van een gesloten techniek zal er een insnede aan de binnenzijde van uw neus (in het neusslijmvlies) gemaakt worden. Bij een open techniek wordt de incisie in de huidbrug tussen de neusgaten gemaakt.

Vervolgens zal het benige en kraakbenige neusskelet ontmanteld worden. Het neusskelet kan dan zodanig aangepast worden dat de neus weer in balans komt met de rest van het aangezicht. Vervolgens wordt de huid weer terug over het nieuwe frame van de neus geplaatst en worden de incisies gesloten.

Bij deze behandeling worden er na de ingreep tampons in de neusgaten geplaatst en wordt er een neusspalkje aangebracht om uw neus te helpen zijn nieuwe vorm te behouden.

Neusvleugelcorrectie
Staan uw neusvleugels te ver uit elkaar of zijn ze te rond? Een neusvleugcorrectie kan u hierbij helpen. Tijdens deze ingreep wordt er aan de onderkant van het neusgat of bij de aanhechting van de neusvleugel op de bovenlip en wang een insnede gemaakt, zodat de neusvleugel iets verplaatst of aangepast kan worden. Dit hoeft vaak maar minimaal verplaatst of aangepast te worden om al verschil te zien.

Deze behandeling kan als aparte ingreep onder lokale verdoving gedaan worden of in combinatie met een andere  neusoperatie.

Reconstructie met kraakbeen van oorschelp
Het kan soms nodig zijn om de neus te herstellen of te corrigeren met kraakbeen. In de meest gevallen wordt het kraakbeen uit de neus aangepast en opnieuw gebruikt. Het kan echter voorkomen dat er genoeg kraakbeen is. Dit moet dan uit het oor gehaald worden. Aan de voor- of achterkant van uw oor wordt er een insnede gemaakt op een plaats waar het litteken onopvallend zal zijn. Het kraakbeen wordt zo uit het oor gehaald dat het de vorm niet veranderd.

Video animatie
Onderstaande video geeft meer informatie over de behandeling.

04 Nazorg en herstel

Na afloop van de operatie blijft u nog even in de kliniek. U mag naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Wel mag u meteen beginnen met het innemen van licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit.

Herstel na een neuspuntcorrectie
Een neuspuntcorrectie zal beduidend minder pijnklachten geven dan een uitgebreide correctie. Wel zal uw neus gevoelig zijn, maar in het algemeen is de pijn gering.

Herstel na een neuscorrectie
Bij een uitgebreide correctie zal u een trekkende pijn in het gezicht ervaren. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunt u de eerste week last hebben van hoofdpijn. De eerste drie dagen na de ingreep zullen de zwellingen en bloeduitstortingen verergeren voordat ze langzaam afnemen. De blauwe plekken kunnen tot aan uw ogen zichtbaar zijn, maar ook dit trekt na enkele dagen langzaam weg.

Uit ervaringen van patiënten weten we dat de neustampons als het meest onaangename worden ervaren tijdens het herstelproces. Daarnaast kan uw reukvermogen ook tijdelijk verdwenen zijn. Maakt u zich hierover geen zorgen. Na een aantal dagen zal dit weer terugkomen.

Het uiteindelijke resultaat is na een jaar pas goed te beoordelen. De zwellingen op en rondom de neus zijn dan volledig verdwenen. Het resultaat is in de meeste gevallen voor de rest van uw leven.

Koelbril
Na de behandeling krijgt u van ons een speciale koelbril mee naar huis, zodat u goed kan blijven koelen. Let daarbij goed op de gebruiksinstructies die u van de verpleegkundige krijgt.

Littekens
Omdat een neuscorrectie meestal van binnenuit wordt uitgevoerd zullen de littekens nauwelijks zichtbaar zijn. Wel krijgt u van ons bij de eerste controle een verzorgende littekencrème mee. Zodra de wond gesloten is en de korstjes verdwenen zijn mag u beginnen met smeren. Door dit twee keer per dag op de wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

05 Wat zijn de risico's en complicaties?

Elke chirurgische ingreep kan risico’s en complicaties met zich mee brengen. Echter, gaat het bij plastisch chirurgische ingrepen in principe om gezonde mensen. Hierdoor zijn de risico’s gering. Daarnaast brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum door een goede voorlichting, volledige anamnese en onze professionele werkwijze. U kunt zelf ook helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u vooraf heeft meegekregen goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat

Enkele mogelijke complicaties bij een neuscorrectie kunnen zijn:

 • Passagestoornis (moeite met door de neus ademen) als gevolg van zwelling in de neus
 • Schade aan het neustussenschot

Is roken een probleem?
Wanneer u op het moment van de operatie rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt dan heeft u een groter risico op complicaties. Enkele mogelijke complicaties zijn het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Daarnaast kan het een negatief effect hebben op de anesthesie met een verhoogd bloedingsrisico als eventueel gevolg.

Als u wordt blootgesteld aan meeroken, dan loopt u mogelijk een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Mensen die niet roken en ook niet worden blootgesteld hebben een aanzienlijk lager risico op complicaties.

Zeer tevreden met neuscorrectie bij Boerhaave

Na meerdere ingrepen door Drs. Schuringa ben ik op 29 juli voor liposuctie van 5 locaties gegaan.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wat kost een neuscorrectie?
  Bij Boerhaave is een neuscorrectie mogelijk vanaf €1.250 euro. Omdat onze specialisten zorg op maat bieden kan de arts dit het beste beoordelen tijdens een adviesgesprek. Daarom is de uiteindelijke prijs afhankelijk van uw persoonlijke behandelplan.
 • Wordt een neuscorrectie vergoed?
  Een neuscorrectie wordt vergoed als het medisch noodzakelijk is. Indien u bij ons komt voor verzekerde zorg, dan heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.
 • Hoe lang duurt het herstel na een neuscorrectie?
  De hersteltijd is ongeveer 10 à 14 dagen, waarbij het behandelde gebied in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zal zijn. Het totale herstelproces duurt 6 weken.
 • Hoe oud moet je zijn voor een neuscorrectie?
  Voor een neuscorrectie moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
 • Is een neuscorrectie pijnlijk?
  Omdat een neuscorrectie plaats vindt onder algehele narcose zult u tijdens de operatie geen pijn voelen. Na de operatie wordt de pijn over het algemeen aangegeven als dragelijk. Sommigen geven zelfs aan geen pijn te hebben. Wij adviseren wel om extra paracetamol achter de hand te houden, mocht dit nodig zijn.
 • Waar worden de insneden geplaatst?
  De insneden worden meestal gemaakt aan de binnenkant van de neus in het neusslijmvlies. Dit noemen we een gesloten techniek. Bij een open neuscorrectie wordt de insnede echter gemaakt in de huidbrug tussen de neusgaten.
 • Wanneer zie ik het definitieve resultaat bij een neuscorrectie?
  Een week na de operatie wordt het beschermkapje verwijderd en is voor de meeste patiënten het resultaat al zichtbaar. Maar wees geduldig! Het duurt ongeveer een jaar voordat het eindresultaat van de neuscorrectie volledig zichtbaar is.
 • Een neuscorrectie revisie laten uitvoeren
  Wanneer er al een keer aan de neus is geopereerd wordt de tweede operatie een secundaire neuscorrectie of een neuscorrectie revisie genoemd.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.