Maak een afspraak

Feiten over de borstlift

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  1,5 - 2 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  2 - 3 weken

Borstlift

Vrouwen die hun borsten laten liften doen dit vaak omdat de borsten slapper zijn geworden. De huid kan minder elastisch worden door de jaren heen, maar dit kan ook komen door een zwangerschap of gewichtsverlies. Een borstlift geeft een duidelijke verbetering van de vorm en stevigheid.

Het is mogelijk om deze behandeling te combineren met andere behandelingen, zoals een borstvergroting. Dit is een goede keuze als de borsten niet alleen slapper zijn geworden, maar ook ondervuld zijn. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kan de plastisch chirurg dit goed beoordelen. Plan direct in of lees verder voor meer informatie over borstlift.

Wat kost de borstlift

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Borstlift
N
€ 3900
Borstlift met een borstverkleining
N
€ 5500
Borstlift met ronde siliconen prothesen
N
€ 5200
Borstlift met anatomische prothesen
N
€ 6500
Uitgebreide borstlift
N
€ 5200
Benelli borstlift
N
€ 3800
Benelli borstlift met ronde siliconen prothesen
N
€ 4700
Benelli borstlift met anatomische siliconen prothesen
N
€ 6000
Borstlift met verwijderen prothesen
N
€ 6000
Borstlift met verwijderen prothesen met kapselvorming
N
€ 6800
Borstlift met prothesenwissel (ronde prothesen)
N
€ 7000
Borstlift met prothesenwissel (anatomische prothesen)
N
€ 8300
Borstlift met verwijdering kapselvorming en prothesenwissel (ronde prothesen)
N
€ 8000
Borstlift met verwijdering kapselvorming en prothesenwissel (anatomische prothesen)
N
€ 9300
Meerprijs prothesen Mentor Coh II
-
€ 550
Meerprijs prothesen Mentor Xtra
-
€ 900
Meerprijs prothesen Motiva Ergonomix
-
€ 1300
Meerprijs prothesen Motiva Ergonomix2
-
€ 2500
DBIR registratie per prothese
-
€ 35

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Borsten ontwikkelen zich in de puberteit. De grootte en vorm zijn in de eerste plaats afhankelijk van erfelijke aanleg. Daarnaast zijn gewichtsschommelingen, zwangerschap en conditie van huid en spierweefsel van invloed op de grootte en stevigheid.

Vrouwen kunnen zich uitermate ongelukkig voelen door te slappe borsten. In veel gevallen kan een borstlift uitkomst bieden.

Voor slappe borsten met nog voldoende borstweefsel kan een borstlift een uitstekende oplossing zijn. Bij slappe, lege borsten kan de behandeling ook gecombineerd worden met een vergroting door het inbrengen van een protheses. Het kan voorkomen dat er naast huid ook weefsel verwijderd moet worden. In dat geval kan het gecombineerd worden met een borstverkleining. Na een borstlift hebben de borsten meer volume en zijn ze steviger.

Wij maken verschil tussen een normale en een uitgebreide borstlift. Van een uitgebreide borstlift is sprake wanneer er veel huid moet worden weggehaald, de tepel over grote afstand moet worden verplaatst en/of het huidoverschot ver doorloopt naar opzij.

Benelli-lift
De Benelli-lift, ook wel de circum-areolar borstlift genoemd, is een type borstlift dat gebruikt kan worden bij matig hangende borsten. Deze Benelli-lift kan eventueel ook, net als de normale borstlift, op indicatie gecombineerd worden met een borstvergroting.

Een Benelli-lift is een kleine lift waarbij er alleen huid word weggehaald rondom de tepel. De borst wordt iets gelift, de tepelhof kan indien gewenst worden verkleind. Wanneer de behandeling wordt gecombineerd met een borstvergroting dan kan de prothese worden ingebracht via de tepelhof. Bij een Benelli-lift is het niet nodig verticale en horizontale littekens te plaatsen die van de tepel naar de borstplooi en onder de borst lopen.

Wij werken enkel en alleen met de veiligste protheses. De protheses van Mentor hebben een soepele vaste vulling die natuurlijk aanvoelt. Bij de keuze van het type implantaat zijn uw lichaamsbouw en de conditie van uw huid en uw wensen van belang. U maakt uw keuze in overleg met de plastisch chirurg.

BMI
Om een operatie onder narcose te kunnen ondergaan, is het van belang dat deze veilig verloopt. Om die reden dient u een gezond gewicht te hebben. Wilt u weten of u een gezond gewicht hebt?

Bereken hier uw BMI. De BMI (Body Mass Index) geeft aan of uw gewicht gezond is in relatie tot uw lengte.

Gerelateerde behandelingen
Een borstlift kan in sommige gevallen gecombineerd worden met een buikwandcorrectie. Dit wordt ook wel een mommy makeover genoemd. Vraag tijdens uw consult met de plastisch chirurg wat er mogelijk is. Het is afhankelijk van de zwaarte van de gecombineerde ingrepen of dit mogelijk is tijdens één operatie.

Alternatieve behandelingen
Een borstlift is geen medisch noodzakelijke ingreep. Als alternatief zou u de plastisch chirurgische ingreep niet kunnen ondergaan, en kunnen kiezen voor het gebruik van externe protheses of padding om de slappe borsten te ondersteunen. Voor een borstlift zijn geen alternatieven. Wel kan, indien de borst in lichtere mate verslapt is, alleen het inbrengen van een een borstprothese een oplossing zijn.

02 Het consult

Plastisch chirurg
Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Omdat iedereen verschillend is, kan pas tijdens het consult bij de plastisch chirurg worden vastgesteld of een bepaalde borstlift bij u kan worden uitgevoerd. Ook wordt bekeken welke borstlift voor u het meest geschikt is: de gewone, de uitgebreide of de Benelli-lift.

Eerst heeft u een persoonlijk adviesgesprek met de plastisch chirurg over de medisch inhoudelijke zaken en uw wensen ten aanzien van uw borstlift. Daarna worden er foto’s gemaakt en zal de plastisch chirurg uw borsten onderzoeken. Wij adviseren vrouwen vanaf 40 jaar om voorafgaand aan de behandeling een mammografie uit te laten voeren. Dit is niet nodig wanneer u dit in het afgelopen jaar heeft laten doen.

Aspecten die bij het onderzoek door de plastisch chirurg een belangrijke rol spelen zijn de elasticiteit van de huid, de kwaliteit en hoeveelheid van het borstklierweefsel en eventuele onregelmatigheden in de borstklier. Gerichte informatie hierover helpt bij het maken van de juiste keuze. Uw borsten worden opgemeten en op basis hiervan krijgt u een voorstel welke borstlift het beste aansluit bij uw wensen. Indien uw behandeling gecombineerd gaat worden met een borstprothese zal de plastisch chirurg deze optie met u doornemen.

Voor de spiegel krijgt u dan de gelegenheid om uw wensen ten aanzien van uw borstlift aan te geven en indien er gekozen wordt voor een implantaat zal de gekozen maat “gepast” worden om zo tot een gefundeerde keuze te komen.

Daarnaast zal de plastisch chirurg u voor en na foto’s laten zien van voorgaande resultaten van een borstlift. Ook worden de voor en nadelen van de behandeling, mogelijke complicaties en eventuele risico’s met u besproken. Het consult zal ongeveer 15 tot 45 minuten duren.

Consulente
Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw borstlift. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Klik dan hier!

Pasafspraak
Na het eerste consult kan er veel informatie op u afkomen. Indien u achteraf onzeker bent over de genomen beslissingen kunt u een aparte afspraak maken om nog een keer uitgebreid met uw plastisch chirurg te spreken. Indien u gekozen heeft voor een implantaat kunt u deze nogmaals passen. Zo kunt u in alle rust een weloverwogen beslissing nemen over welke vorm en cupmaat voor u het gewenste resultaat oplevert.

03 De behandeling

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Wilt u meer lezen over hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt? Klik dan hier!

Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg uw borsten volgens het behandelplan af. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend.

De operatie wordt uitgevoerd volgens het gezamenlijk afgesproken behandelplan. Bij de meest gebruikte methode wordt gebruik gemaakt van drie insneden in de borst: rondom de tepelhof, van de onderrand van de tepelhof verticaal naar beneden en horizontaal in de natuurlijke curve.

Deze methode wordt ook wel de ankermethode (naar de vorm van het litteken) genoemd. Dan wordt de huid losgemaakt van het onderliggende weefsel.

Bij een borstlift wordt het borstweefsel omhoog verplaatst en huid verwijderd. Afhankelijk van de nieuwe positie van de borst wordt een gaatje gemaakt in de huid waar de tepel in wordt vastgehecht. Het hechten gebeurt vanaf de tepel recht naar beneden tot de borstplooi. Als de overtollige huid is verwijderd kan de borst weer worden opgebouwd. Het afdekken van de wond gebeurt met gaasjes en een steunverband. Eventueel kan de operatie worden gecombineerd met het plaatsen van een prothese.

De littekens bij beide borsten zijn ankervormig. De onderkant van het anker valt in de natuurlijke plooi. Vanuit het midden loopt het dan verticaal omhoog naar de tepel met een cirkeltje rond de tepelhof. Na genezing zullen de littekens in de plooi en rond de tepelhof nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het deel dat verticaal van de plooi naar de tepel loopt zal vaak wel zichtbaar zijn. De littekens bij de Benelli-lift zijn uitsluitend rondom de tepel.

De ingreep zal ongeveer anderhalf uur tot twee uur duren.

Video animatie over de borstlift

04 Nazorg en herstel

Na de borstlift verblijft u gedurende een nacht in de kliniek. Na de behandeling komt u op de uitslaapkamer waar onder andere uw bloeddruk en hartslag in de gaten worden gehouden. Daar bent u ongeveer een half uur. Dan wordt u in bed naar de dagbehandeling verplaatst waar u blijft overnachten. U mag pas de volgende ochtend onder begeleiding naar huis. Bij een Benelli-lift mag u dezelfde dag weer naar huis.

Sportbeha
Na de borstlift krijgt u een sportbeha aangemeten. Deze BH krijgt u gratis van de kliniek. Het is belangrijk dat u de sportbeha gedurende zes weken dag en nacht draagt.

De eerste dagen na een borstlift
De dagen na de behandeling zullen uw borsten pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u een lichte stuwing rond het behandelde gebied ervaren. De huid rondom het behandelde gebied staat strak en gespannen. Dat komt doordat de huid zich moet aanpassen aan de nieuwe borstomvang. Ook kunt u spierpijn voelen.

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de borstlift rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Dit trekt na enkele weken weg.

Verder herstel
Het borstweefsel en de huid rondom de borsten zal zich na de behandeling aanpassen aan de nieuwe vorm. Deze aanpassing kost tijd. Heeft u een implantaat, dan vormt zich tijdens het herstel om het implantaat een dun bindweefsellaagje. Het is daarom van belang dat u uw sportbeha zes weken dag en nacht draagt.

Littekencrème
Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit tweemaal per dag op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing. Goed om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Ook is het belangrijk om de littekens uit de zon te houden.

05 Het resultaat

Omdat het genezingsproces geleidelijk gaat, zult u een aantal weken moeten wachten om een goed beeld te krijgen van het uiteindelijke eindresultaat.

Een borstlift heeft vaak een groot effect op uw uiterlijk. Het kan dan ook enige tijd duren voordat u gewend bent aan uw nieuwe voorkomen. De meeste vrouwen voelen zich uiteindelijk comfortabel en zelfverzekerder met hun stevigere borsten en zijn erg blij met het resultaat van de operatie, vooral als hun verwachtingen realistisch zijn.

06 Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Elk jaar ondergaan vele mensen bij Boerhaave succesvol een borstlift. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw behandeling goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Infectie
 • Wonddehiscentie (openen van de wond langs de incisielijn)
 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Vertraagde wondgenezing
 • Nabloeding
 • Tepelnecrose
 • Vetnecrose
 • Seromen
 • Asymmetrie
 • Verandering in gevoel van de tepel en de huid
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Allergische reacties op tape, hechtmateriaal en pleisters
 • Pijn
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.
 • Ruptuur van het implantaat
 • Gevoelsverandering

Kapselvorming
Indien u uw borstlift combineert met een prothese bestaat de kans op kapselcontractie. Littekenweefsel dat zich in het lichaam rond de implantaten vormt kan de borst verstrakken, stevig en mogelijk pijnlijk maken. Overmatige stevigheid van de borsten kan al snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het optreden van deze verstrakking is niet te voorspellen, maar de kans op het optreden ervan neemt met de tijd steeds meer toe (na 10 jaar is het percentage 10 tot 12 procent). Deze zogenaamde kapselvorming kan ontstaan aan een zijde of aan beide zijden. Het komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier. Behandelmogelijkheden zijn een operatie, het vervangen of het verwijderen van het implantaat. Kapselvorming kan echter ook terugkeren na chirurgische procedures om dit te behandelen.

Roken
Patiënten die op het moment van een operatie roken, tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste vier weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Borstlift en borstverkleining ervaring

In Oktober 2018 een Borstlift en Borstverkleining ondergaan in de Boerhaave Kliniek in Amsterdam.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wat is een borstlift?
  Bij een borstlift wordt overtollige huid van de borst verwijderd en worden zowel het borstweefsel als de tepel hoger geplaatst. Vrouwen die een borstlift overwegen doen dit vaak omdat: De borsten zijn gaan hangen; De borsten weinig volume hebben; of De borsten zijn ongelijk.
 • Wat is een benelli borstlift?
  Bij een benelli borstlift wordt een stuk van de huid, in de vorm van een donut, rondom de tepel verwijderd waardoor de borst beperkt gelift kan worden. Deze behandeling wordt gebruikt bij licht hangende borsten en is geschikt voor vrouwen met een kleiner borstvolume.
 • Hoe lang duurt het herstel na een borstlift?
  De hersteltijd van een borstlift is ongeveer 10 dagen, waarbij u enige mate van pijn kan ervaren. Afhankelijk van het soort werk wat u doet gaan de meeste mensen na 2 weken weer aan het werk. Het totale herstelproces van deze ingreep duurt 6 weken.
 • Kan ik nog borstvoeding geven na een borstlift?
  Het is nooit zeker te zeggen wat voor invloed een borstlift gaat hebben op het geven van borstvoeding. Er is een kans dat dit niet meer mogelijk is en daar zal u rekening mee moeten houden om teleurstellingen te voorkomen. Wel is het zo dat als u voor de borstlift al in staat was om borstvoeding te geven, de kans zeer groot is dat u dit na de behandeling ook nog kunt.
 • Wat kost een borstlift?
  Bij Boerhaave is een borstlift mogelijk vanaf €3.900 euro. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kan de plastisch chirurg dit het beste beoordelen. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van uw wensen en het voorgestelde behandelplan.
 • Moet ik een mammografie laten maken voor een borstlift?
  Wij adviseren vrouwen vanaf 40 jaar voorafgaand aan de behandeling een mammografie uit te laten voeren. Dit is niet nodig wanneer u dit in het afgelopen jaar heeft laten doen.
 • BH’s
  Na een chirurgische ingreep is het van belang om een BH te dragen die de juiste druk geeft om de zwelling die na de operatie ontstaat te beperken. Boerhaave Kliniek heeft voor de nazorg na uw ingreep gekozen voor VOE drukkleding.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.