Maak een afspraak

Feiten over de lipofilling

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder lokale verdoving

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  1 - 1,5 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7 - 14 dagen

Lipofilling

Erfelijkheid, veroudering of ziekte kunnen plaatselijk volumeverlies veroorzaken. Veel voorkomende problemen zijn ingevallen wangen, holle oogkassen, plattere billen en slappe of asymmetrische borsten. Een oplossing hiervoor is lipofilling, waarbij lichaamseigen vet gebruikt wordt om uw contouren te verbeteren. Geoogste vetcellen, worden na bewerking, elders ingespoten ter opvulling van bijvoorbeeld rimpels of ter vergroting van uw borsten of billen. Doordat bij deze behandeling uw lichaamseigen vet gebruikt wordt is het erg veilig met geen risico op afstoting. Tevens is het zo dat er bij liposuctie naast het weghalen van vetcellen er ook zogenaamde stamcellen meekomen. Dit zorgt straks voor een versoepeling van het weefsel.

Om lipofilling uit te voeren maken wij gebruik van het Puregraft-systeem of het Revolve-systeem. Dit is afhankelijk van de behandeling, de locatie(s) en de grootte. Het Puregraft-systeem wordt gebruikt voor het terugplaatsen van kleinere volumes lichaamseigen vet, zoals bij het gelaat en andere kleine behandelgebieden. Het Revolve-systeem wordt gebruikt voor het terugplaatsen van grotere volumes lichaamseigen vet, zoals bij uw borsten, billen of heupen.

In de meeste gevallen zal de operatie onder narcose uitgevoerd worden. Houdt er rekening mee dat de meerprijs hiervoor €550 is. Ook is er een grote kans dat bij de wens voor een grotere lipofilling er één of meerdere extra behandelingen nodig zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Lees dan verder of plan direct een in met een van onze specialisten.

Wat kost de lipofilling

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Gelaat (met 1 donorlocatie)
L
€ 1500
Buitenste schaamlippen (met 1 donorlocatie)
L
€ 1500
Borsten (met 1 donorlocatie)
L
€ 3700
Billen (met 1 donorlocatie)
L
€ 3750
Heupen (met 1 donorlocatie)
L
€ 4000
Meerprijs Puregraft-systeem klein
-
€ 250
Meerprijs Puregraft-systeem of Revolve-systeem
-
€ 750
Indicatieve meerprijs indien extra donorlocatie nodig blijkt
-
€ 1400
Aanvullende lipofilling in combinatie met een borstvergroting met prothesen
-
€ 2000
Korting bij vervolgbehandeling lipofilling
-
€ 500

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Verschillende locaties

Lipofilling billen

Vermindering van de elasticiteit van uw huid, gewichtsverlies of zwangerschap zijn mogelijke oorzaken voor verslapping of ondervulling van uw billen. Een bilvergroting door middel van lipofilling kan voor u een oplossing bieden. Met lichaamseigen vetweefsel worden de billen vergroot en verstevigd. U moet wel over voldoende lichaamsvet beschikken hiervoor.

Er zijn ook nadelen aan dit type bilvergroting. Het volume dat ingebracht wordt is namelijk vaak beperkt en na de ingreep zal een percentage van het ingebrachte vet nog verdwijnen. Het kan daarom zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen

Lipofilling borsten

Mensen kiezen steeds vaker voor een borstvergroting met lichaamseigen vetweefsel. Het voordeel hiervan is dat het geen grote littekens achterlaat. Ook is de kans op complicaties beperkt en komt afstoting of inkapseling niet voor.

Het volume dat ingebracht kan worden is wel beperkt. Daarnaast zal een percentage van het ingebrachte vet nog verdwijnen, waardoor het mogelijk kan zijn dat meerdere behandelingen nodig zijn. Wilt u liever zichtbaar grotere borsten? Dan kan een borstvergroting met implantaten een betere oplossing zijn voor u. Onze specialisten kunnen u hier een goed advies over geven tijdens een consult.

Specifiek voor vrouwen die in het verleden een lumpectomie of borstsparende operatie met na bestraling hebben ondergaan heeft lipofilling meerdere voordelen:

 • Het tekort aan volume wordt aangevuld en de borsten voelen soepeler aan
 • Vormverstoringen en asymmetrie zullen sterk verbeteren

Lipofilling gelaat

Lipofilling is een goed alternatief voor synthetische fillers, omdat het een relatief duurzame en veilige manier is om verandering aan te brengen. De kans op complicaties is ook beperkt doordat er gebruik wordt gemaakt van uw lichaamseigen vet. Houdt er wel rekening mee dat de eerste paar maanden het ingebrachte volume nog zal afnemen. Ongeveer 60% – 80% van het ingebrachte vet zal een blijvend resultaat geven.

Lipofilling buitenste schaamlippen

Schaamlipcorrecties nemen de laatste jaren toe in populariteit, vooral een binnenste schaamlipverkleining wordt populairder. Hierbij wordt overtollig weefsel van de binnenste schaamlip verwijdert, zodat deze op hetzelfde niveau aansluit als uw buitenste schaamlippen.

Het kan ook zijn dat de buitenste schaamlippen kleiner zijn dan gewenst. Dit kan aangeboren zijn, of er kan gaandeweg verlies van volume hebben plaatsgevonden door veroudering, gewichtsverlies of hormonale veranderingen. Het verkleinen van de binnenste schaamlippen is dan niet altijd de juiste oplossing. Een goed en veilig alternatief is om volume aan te brengen in de buitenste schaamlippen. Dit kan  middels lipofilling, waarbij vet van de binnenzijde van het bovenbeen of van de onderbuik gebruikt wordt.

02 Het consult

Plastisch chirurg

Een consult bij Boerhaave vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit eerste consult wordt bepaald of de behandeling uw klachten kan oplossen en of het aan uw verwachtingen kan voldoen. Daarnaast worden er een aantal zaken met u doorgenomen, zoals uw medisch verleden, welke medicijnen u gebruikt en of u eventuele allergieën heeft.

De plastisch chirurg zal vervolgens nagaan waar vet weggenomen kan worden en wat de kwaliteit van uw huid is. Oudere mensen hebben vaak een lagere huidelasticiteit waardoor na het verwijderen van het vet het resultaat minder kan zijn. Eventueel kan er een behandeling geadviseerd worden waarbij ook de huid wordt strak getrokken. Dit zal per geval moeten worden beoordeeld.

Andere punten die tijdens uw consult worden besproken zijn de voor- en nadelen, mogelijke complicaties, eventuele risico’s en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.

De ervaring leert ons dat het voor kan komen dat mensen te hoge verwachtingen hebben van het resultaat. Lipofilling levert vaak verbetering van de lichaamsvorm op, maar het is echter wel een moeilijk te doseren methode waardoor na de behandeling onregelmatigheden in uw huidoppervlak kan ontstaan. Onze plastisch chirurgen zijn zeer bedreven, maar zij hebben niet altijd invloed op het herstel van het behandelde gebied. Het is dus belangrijk om tijdens het consult uitgebreid stil te staan bij uw verwachtingen omtrent het resultaat. Ook zal er met u worden besproken of er mogelijk meerdere behandelingen nodig zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw behandeling.

03 Behandeling

Op de dag van uw ingreep wordt u een half uur van te voren verwacht in de kliniek.

Of uw ingreep onder plaatselijke verdoving of onder narcose wordt uitgevoerd is afhankelijk van de omvang van uw lipofilling. Een kleine ingreep in bijvoorbeeld het gelaat kan gedaan worden onder plaatselijke verdoving, terwijl een grotere ingreep uitgevoerd zal worden onder narcose. Vooraf aan de operatie wordt er samen met u bepaald op welke plaatsen het vet wordt weggenomen, in de meeste gevallen is dit bij de buik of bovenbenen.

Hoe ziet de operatie er veder uit? Via kleine sneetjes, van ongeveer een halve centimeter wordt met een kleine naald een vloeistof ingebracht die de vetcellen losweekt, bloedingen vermindert en ook het onderhuidse weefsel verdoofd. Nadat de vloeistof is gaan werken worden de vetcellen met een zuignaaldje verwijderd en worden de sneetjes met kleine oplosbare hechtingen gesloten.

Het verkregen vet wordt door middel van het Revolve- of Puregraft-systeem direct bewerkt. Dit houdt in dat de levende vetcellen worden gescheiden van het losse vet en vocht. Deze levende vetcellen worden vervolgens voorzichtig ingebracht op de vooraf gemarkeerde gebieden. Houdt er rekening mee dat er meer vetcellen worden ingebracht dan nodig lijkt. Dit is omdat een gedeelte van de vetcellen niet voldoende zuurstof zal krijgen en daardoor zal worden afgevoerd door het lichaam.

04 Nazorg en herstel

Na de operatie wordt u allereerst naar de uitslaapkamer gebracht waar onder andere uw bloeddruk en hartslag in de gaten wordt gehouden. Dit duurt ongeveer een half uur. Als uw ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, dan mag u vaak daarna naar huis. Was uw ingreep onder narcose dan verblijft u meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. U mag pas naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden.

Bij een behandeling onder narcose mag u thuis direct beginnen met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint namelijk de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het ook belangrijk om veel te blijven drinken.

Maak u verder geen zorgen als er de eerste 24 uur wat vocht en soms wat bloed uit de wondgaatjes lekt. Dit gaat vanzelf over.

Napijn

Na de behandeling zal het behandelde gebied pijnlijk aanvoelen en kunt u er druk op voelen. Andere normale klachten zijn pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Op sommige plaatsen kan er ook een vochtophoping ontstaan. Deze trekken vaak na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg.

Een andere napijn die u kunt voelen is een spierpijn alsof u intensief gesport heeft. Wanneer u in beweging komt kan er een pijnlijk, brandend gevoel ontstaan rond het behandelde gebied. Daar waar het vet weggenomen is, zult u ook meer pijn ervaren dan daar waar het vet ingebracht is.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft uw lichaam tijd nodig om te herstellen. Wat kunt u precies verwachten?

 • Het behandelde gebied zal in eerste instantie flink gezwollen zijn.
 • Uw littekens kunnen direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn, schrik hier niet van, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
 • De huid rondom het behandelde gebied kan blauw tot geel verkleuren.
 • Er kan ook een verminderd gevoel van de huid optreden.

05 Resultaat

Met lipofilling kunnen grote resultaten worden geboekt. Toch zal het uiteindelijke resultaat niet meteen zichtbaar zijn. In eerste instantie is uw huid gezwollen en opgezet en neemt de hoeveelheid ingebrachte vetcellen nog met 20% a 40% af. De rest van het vocht en dode cellen worden door het lichaam afgevoerd. Dit kan enkele weken duren.

Na drie maanden is het pas goed te beoordelen of de behandeling geslaagd is en na een jaar is het uiteindelijke resultaat pas goed zichtbaar. Uw lichaam is dan volledig genezen en pas dan kan er gekeken worden of een vervolg behandeling gewenst zou zijn.

Het effect van lipofilling is vaak blijvend. Wanneer het ingespoten vetweefsel zijn definitieve vorm heeft aangenomen zal dit niet meer verdwijnen. Wel blijft het natuurlijke verouderingsproces doorgaan en kan het zijn dat je na verloop van tijd een nieuwe behandeling moet ondergaan.

Littekens

Littekens van een lipofilling zijn niet groot, gemiddeld zo’n halve centimeter. In eerste instantie zullen ze rood en gezwollen zijn, maar na enkele weken trekt dit weg totdat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Vergeet niet dat littekens één tot anderhalf jaar nodig hebben om volledig tot rust te komen. Het is daarom belangrijk om ze uit de zon te houden en twee keer per dag in te smeren met de littekencrème die u van ons krijgt. Gebruik het eerste jaar ook een zonnebrand met een factor van boven de 30, om uw huid te beschermen.

06 Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk om te weten dat elke chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen ligt dit wel lager, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Met onze professionele werkwijze, goede voorlichting en volledige anamnese brengen wij deze risico’s nog verder terug tot een absoluut minimum.

Daarnaast kunt u ook helpen door de instructies die u heeft meegekregen goed op te volgen.

Mogelijke complicaties zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Wanneer u op het moment van een operatie rookt, of tabaks- of nicotineproducten gebruikt heeft u een groter risico op complicaties. Denk hierbij aan het afsterven van de huid, slechtere wondgenezing en het kan een negatief effect hebben op de anesthesie. Dit kan als gevolg een verhoogd bloedingsrisico hebben. Wordt u blootgesteld aan meeroken? Dan loopt u mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Het is daarom belangrijk ten minste vier weken voor de behandeling niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Mensen die niet worden blootgesteld aan roken of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.

Lipofilling Ervaring - Boerhaave Medisch Centrum

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wat is lipofilling?
  Lipofilling is een techniek waarbij uw eigen (overtollige) lichaamsvet gebruikt wordt om extra volume te creëren in een ander gebied van uw lichaam, zoals het aangezicht, de borsten of de billen. Het ongewenste lichaamsvet van het ene lichaamsdeel wordt dus verplaatst naar een lichaamsdeel waar u graag meer volume wilt creëren.
 • Is lipofilling van mijn borsten bij mij mogelijk?
  Lipofilling van de borsten is mogelijk als u uw borsten iets groter zou willen hebben of van vorm wilt veranderen. Een voorwaarde hiervoor is wel dat u elders genoeg volume aan vet heeft om uw borsten mee te vullen. We gaan hiervoor uit van een BMI groter dan 25.
 • Waarom kiezen voor lipofilling in plaats van prothesen?
  Lipofilling biedt twee aanzienlijke voordelen ten opzichte van prothesen. Allereerst verdwijnt er niet alleen vet op een deel van het lichaam, maar dit vet wordt vervolgens gebruikt om een ander deel op te vullen. Daarnaast vindt niet iedereen het idee van implantaten aangenaam en kiezen daarom voor het alternatief van lipofilling.
 • Is lipofilling pijnlijk?
  Afhankelijk van de omvang van de gekozen behandelgebieden zal de operatie plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. De ervaring leert dat het voor patiënten rustiger en comfortabeler is om het onder narcose te laten uitvoeren.
 • Hoeveel toename in volume kan ik verwachten?
  Doordat er bij lipofilling gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet is een grote toename in het volume niet mogelijk. Allereerst is het erg afhankelijk van de hoeveelheid vet die van het zogeheten ‘donorgebied’ (het gebied waar het vet wordt gehaald) afkomt. Daarnaast zal een deel van het getransporteerde vet worden geabsorbeerd. Houdt er daarom rekening mee dat een deel van dit vet nog verdwijnd.
 • Wat zijn de leefregels na de lipofilling behandeling?
  De eerste week moet u zoveel mogelijk rust nemen. Daarna mag u uw dagelijkse ritme en activiteiten weer oppakken. Gedurende zes weken mag u niet sporten, zwaar tillen of zwaar huishoudelijk werk verrichten. Ook moet u in deze periode elastische drukkleding dragen op de plek waar de behandeling is uitgevoerd.
 • Drukkleding
  Het belang van drukkleding Na een chirurgische ingreep is het van belang om kleding te dragen die de juiste compressie geeft om de zwelling die na de operatie ontstaat te reduceren. Boerhaave Kliniek heeft voor de nazorg na uw ingreep gekozen voor VOE drukkleding. VOE drukkleding is gemaakt van hoogwaardige stoffen en zijn doordacht ontworpen met het oog op versneld herstel en draagcomfort. Het dragen van kleding met de juiste druk gedurende de door de arts aangegeven herstelperiode is van essentieel belang voor het welslagen van uw ingreep. De druk van een drukpak kan na twee weken afnemen doordat de zwelling vermindert. Voor een optimaal herstel kan het beter zijn om na verloop van tijd een maat kleiner te bestellen. Zodra de drukkleding niet meer strak genoeg zit adviseren wij u om gelijk een maat kleiner te bestellen.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.