Maak een afspraak

Feiten over de tepelcorrectie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder lokale verdoving

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  30 - 60 minuten

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  4 -10 dagen

Tepelcorrectie

De tepel speelt een belangrijke rol in het beeld van uw lichaam. Wanneer deze afwijkt in vorm dan kan dit emotionele problemen opleveren. Het hebben van een te grote tepelhof of ingetrokken tepels kan als zeer onaangenaam ervaren worden.

Bij Boerhaave helpen wij u hier graag bij middels een relatief kleine operatieve tepelcorrectie, zoals een tepelverkleining of een tepelhofverkleining. Lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden en verwachten resultaten. Of neem direct contact op om een adviesgesprek in te plannen met een van onze specialisten.

Wat kost de tepelcorrectie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Correctie ingetrokken tepel (per borst)
L
€ 650
Tepelhofcorrectie (per borst)
L
€ 750

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Type behandelingen

Een tepelcorrectie bestaat uit verschillende soorten behandelingen, namelijk een correctie wegens een ingetrokken tepel of door het hebben van een te grote tepelhof. Daarnaast zijn er ook twee type ingetrokken tepels.

Ingetrokken tepel
Het eerste type tepelcorrectie is een ingetrokken tepel die normaal gevormd is, maar soms naar binnen trekt. De plastisch chirurg voorkomt dit door een ringetje onder de huid te plaatsen. Dit is een snelle en efficiënte ingreep zonder littekens, waarbij ook de melkgangetjes intact blijven. Wij plaatsen de piercing onder steriele omstandigheden en het gebied wordt plaatselijk verdoofd. De piercing die u van ons krijgt is van chirurgisch staal. U dient de piercing langdurig (maandenlang) te dragen voor het gewenste effect. Het voordeel van een piercing is dat borstvoeding later gewoon mogelijk is.

Het tweede type tepelcorrectie is de slecht aangelegde ingetrokken tepel. Dit type is moeilijker te behandelen en begint meestal vanaf de puberteit. Om te vermijden dat de kanaaltjes de tepel naar binnen trekken wordt er een incisie in de tepel gemaakt om de melkgangetjes los te krijgen. Na deze ingreep kan het zijn dat u enkele weken last heeft van korstvorming en dat borstvoeding soms niet meer mogelijk is.

Tepelhof
Het hebben van een te grote tepelhof kan als onaangenaam ervaren worden en vervelend zijn. Middels een gemakkelijke ingreep onder lokale verdoving, kan dit gecorrigeerd worden. Een te groot tepelhof gaat echter vaak gepaard met doorgezakte borsten. Het is daarom mogelijk om tijdens een borstlift of borstverkleining uw tepelhof te laten corrigeren.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een tepelhofverkleining zonder bijkomende chirurgie. Er wordt dan een kleine incisie gemaakt rond de buitenkant van het tepelhof, zodat er een stukje van de gepigmenteerde huid verwijderd kan worden. Na de ingreep houdt u een klein litteken over rond het tepelhof en kunt u probleemloos borstvoeding geven.

02 Het consult

Plastisch chirurg
Uw persoonlijk adviesgesprek vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit consult worden de medisch inhoudelijke zaken besproken en kan u aangeven wat uw wensen ten aanzien van de tepelcorrectie zijn. Ook worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier en worden uw tepels onderzocht. Voor de spiegel krijgt u nog de gelegenheid om uw wensen kenbaar te maken en zal er aangegeven worden of er aan uw verwachtingen voldaan kan worden.

In totaal zal het gesprek ongeveer 45 minuten duren. Aansluitend hieraan heeft u nog een gesprek met uw consulente die u op de hoogte brengt van de algemene gang van zaken.

03 De behandeling

Hoe de dag van uw behandeling eruit ziet is afhankelijk van het type tepelcorrectie waar u voor gekozen heeft. In de meeste gevallen zullen onderstaande operaties plaatsvinden onder plaatselijke verdoving, waardoor u dezelfde dag nog naar huis mag. Vindt hier meer informatie over hoe een dag in het algemeen verloopt.

Tepelhofverkleining
Bij een tepelhofverkleining wordt de gepigmenteerde huid rond de tepel of tepelhof verwijderd. Dit kan door een kleine insnijding rond de buitenkant van het tepelhof of rond de tepel, waar men een klein litteken overhoudt.

Bij deze ingreep is het geen probleem om nog borstvoeding te geven, omdat de borstklier en de melkgangetjes onaangeroerd blijven.

Tepelverkleining
Ook te ver vooruit stekende tepels kunnen chirurgisch verkleind worden. Deze ingreep laat verder geen littekens na en borstvoeding blijft mogelijk doordat, de melkgangetjes intact blijven.

Wanneer u meer uitgesproken lange tepels heeft dan kan een deel van de melkgangetjes verloren gaan. Indien u achteraf nog borstvoeding wenst te geven, is het belangrijk dit aan te geven tijdens uw consult.

Ingetrokken tepel
Te grote tepels kunnen eveneens verkleind worden. Tijdens deze ingreep wordt er een insnede rondom de tepel gemaakt om vervolgens de melkgangetjes door te nemen. Indien u achteraf nog borstvoeding wenst te geven, dient u dit aan de plastisch chirurg mee te delen. Soms kan hij dan voor een andere methode kiezen welke een minder spectaculaire verkleining biedt, maar waarbij de melkgangetjes wel bewaard blijven.

04 Herstel en resultaat

Houdt er rekening mee dat u in het algemeen zeven tot veertien dagen nodig heeft om te herstellen van een tepelcorrectie. Direct na de ingreep zal het behandelde gebied blauw, beurs en gezwollen zijn. Ditzelfde geldt voor uw littekens en de huid rond uw tepel, welke nog wat strak kunnen aanvoelen en waar u kleine zwellingen en bloeduitstortingen kunt waarnemen. Dit duurt enkele weken, maar zal in de loop van de tijd normaliseren.

Littekens
Tijdens de ingreep wordt er alles aan gedaan om de littekens nauwelijks zichtbaar te maken. Wel blijft het belangrijk om de littekens goed in te smeren met een littekencrème en ze ook uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnebrand met een factor boven de 50 om uw huid te beschermen.

Littekencrème
Tijdens uw eerste controle krijgt u een littekencrème mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van deze crème. Door dit twee keer per dag op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

05 Risico's en complicaties

Net als bij iedere chirurgische ingreep zijn er mogelijke risico’s en complicaties. Bij plastisch chirurgische ingrepen en kleine correcties is de kans gering, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Daarnaast is het belangrijk om de instructies die u heeft meegekregen goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken
Wanneer u op het moment van de ingreep zelf rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt of hieraan wordt blootgesteld dan heeft u een groter risico op complicaties. Denk aan een slechtere wondgenezing, het afsterven van de huid of een verhoogd bloedingsrisico. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.

Tepelcorrectie bij dokter Schuringa

Anoniem

Via een vriendin kwam ik uit bij Boerhaave kliniek. Ik ging allereerst alleen voor een borstvergroting maar tijdens de intake heb ik eigenlijk meteen mijn ongenoegen uitgesproken over mijn linker ingetrokken tepel. Deze was altijd al wel wat ingetrokken, maar na mijn twee zwangerschappen steeds meer en vaker en uiteindelijk constant. Onder het mom van, nu is hij er toch bezig. Ik zag er een beetje tegenop om dit dan zo terloops nog even bij te vermelden omdat ik eigenlijk alleen kwam voor de borstvergroting, maar Drs. Schuringa gaf me meteen het gevoel dat dat helemaal geen rare vraag was en hij dat meteen wel even mee zou pakken. ##BREAK## Super blij hiermee want ondanks zo'n kleine 'afwijking', was dit voor mij een opluchting dat dat toch eens en voor altijd recht gezet zou gaan worden. Beide ingrepen vielen me reuze mee! En ben mega enthousiast. De tepel was in het begin behoorlijk gezwollen, waardoor ik me even afvroeg of dat nog goed ging komen, maar al snel begon ze te slinken precies zoals voorspeld. Het gevoel is een tijdje weg geweest maar ook dat kwam beetje bij beetje terug. Ik heb geen klachten in ieder geval. Niet over de arts en niet over mijn ingreep.

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.