Maak een afspraak

Feiten over de kapselcontractie vervangen en verwijderen van borstprothesen

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
  Ingreep wenselijk met overnachting (prijs inclusief overnachting)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  1,5 - 2 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  1 -2 weken

Kapselcontractie vervangen en verwijderen van borstprothesen

Heeft u in het verleden een borstvergrotende operatie gehad, waarbij er implantaten gebruikt zijn? Het is dan verstandig om eens in de tien jaar uw borsten te laten controleren door een plastische chirurg. Dit omdat ze eigenlijk niet bedoeld zijn voor een levenslange implantatie.

Prothesen zijn namelijk lichaamsvreemde objecten. Dit geldt vooral voor implantaten die tien jaar of langer geleden geplaatst zijn. Wanneer protheses geplaatst zijn voorziet ons lichaam ze van een dun laagje bindweefsel ter bescherming. We noemen dit ook wel kapsel. Bij een klein percentage ontstaat er een overmatige kapselvorming of kapselcontractie, wat kan leiden tot pijnklachten en vormverandering van de borsten.

Behoort u tot deze kleine groep die pijn ervaart van de prothese? Plan dan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten die u graag helpen. Of lees verder voor meer informatie over de behandeling en wat het voor u kan betekenen.

Wat kost de kapselcontractie vervangen en verwijderen van borstprothesen

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Prothesewissel enerzijds met ronde prothese
N
€ 2850
Prothesewissel enerzijds met anatomische prothese
N
€ 3500
Prothesewissel enerzijds met verwijderen kapselvorming met ronde prothese
N
€ 3800
Prothesewissel enerzijds met verwijderen kapselvorming met anatomische prothese
N
€ 4450
Prothesenwissel beiderzijds met ronde prothesen
N
€ 4100
Prothesenwissel beiderzijds met anatomische prothesen
N
€ 5400
Prothesenwissel beiderzijds met verwijderen kapselvorming met ronde prothesen
N
€ 5100
Prothesenwissel beiderzijds met verwijderen kapselvorming met anatomische prothesen
N
€ 6400
Verwijderen kapselvorming enerzijds
N
€ 2000
Verwijderen kapselvorming beiderzijds
N
€ 3500
Prothese verwijderen enerzijds
N
€ 1900
Prothesen verwijderen beiderzijds
N
€ 2700
Prothese verwijderen met kapselvorming (enerzijds)
N
€ 2500
Prothesen verwijderen met kapselvorming (beiderzijds)
N
€ 4100
Borstlift met verwijderen prothesen
N
€ 6000
Borstlift met verwijderen prothesen met kapselvorming
N
€ 6800
Borstlift met prothesenwissel (ronde prothesen)
N
€ 7000
Borstlift met prothesenwissel (anatomische prothesen)
N
€ 8300
Borstlift met verwijdering kapselvorming en prothesenwissel (ronde prothesen)
N
€ 8000
Borstlift met verwijdering kapselvorming en prothesenwissel (anatomische prothesen)
N
€ 9300
Meerprijs prothesen Mentor Coh II
-
€ 550
Meerprijs prothesen Mentor Xtra
-
€ 900
Meerprijs prothesen Motiva Ergonomix
-
€ 1300
Meerprijs prothesen Motiva Ergonomix2
-
€ 2500
DBIR registratie per prothese
-
€ 35

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

De wens om een borstimplantaat te wisselen kan ontstaan uit het feit dat u uw borsten na verloop van tijd minder mooi vindt geworden of het kan voortkomen uit het ontstaan van kapselcontractie.

Het kapsel dat zich rondom de prothese heeft gevormd is dan gaan samentrekken, waardoor uw borsten harder kunnen gaan aanvoelen. Dit kan leiden tot pijnklachten en vormverandering van de borsten. Wanneer u last krijgt hiervan is het verstandig om dit operatief te laten verhelpen. Lees hier meer over kapselvorming.

Wanneer u ervoor heeft gekozen om de protheses te laten verwijderen dan kan er volumeverlies ontstaan. Dit kan gecompenseerd worden door het op te vullen met uw eigen vetweefsel. Deze methode wordt lipofilling genoemd en kan vaak tegelijk met het verwijderen van de oude protheses of een andere correctie.

02 Het consult

Plastisch chirurg
Een consult bij Boerhaave vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit persoonlijk adviesgesprek zult u over de medisch inhoudelijke zaken en uw wensen ten aanzien van de vervanging van uw borstprothese bespreken. Daarna worden er foto’s gemaakt en zullen uw borsten worden onderzocht en opgemeten. Zaken die hierin een belangrijke rol spelen zijn de elasticiteit van de huid, de kwaliteit en hoeveelheid van het borstklierweefsel en eventuele onregelmatigheden in de borstklier. Gerichte informatie hierover helpt bij het maken van de juiste keuze.

Op basis hiervan krijgt u een voorstel over welke behandeling het beste aansluit bij uw wensen. Verder krijgt u nog de gelegenheid om voor de spiegel uw wensen aan te geven. Indien er gekozen wordt voor een grotere implantaat, dan kunt u de gekozen maat ‘passen’ om zo tot een weloverwogen keuze te komen.

Wij adviseren vrouwen vanaf 40 jaar om voorafgaand een mammografie uit te laten voeren. Dit is niet nodig wanneer u dit in het afgelopen jaar heeft laten doen.

Consulente
Aansluitend op uw eerste consult heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult bij Boerhaave.

Pasafspraak
We begrijpen dat er tijdens het eerste consult veel informatie op u afkomt. Indien u achteraf onzeker bent over de genomen beslissingen kunt u een aparte afspraak maken om nog een keer uitgebreid met uw plastisch chirurg te spreken.

Indien u gekozen heeft voor een groter implantaat dan kunt u deze nogmaals passen. Zo kunt u in alle rust een weloverwogen beslissing nemen welke vorm en cupmaat voor u het gewenste resultaat oplevert.

03 De dag van de behandeling

Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg uw borsten volgens het behandelplan af. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend.

Een prothesewissel wordt indien mogelijk via het oude litteken uitgevoerd. Dit litteken is vaak vier tot vijf cm en kan zo nodig iets verlengd worden. Wanneer het oorspronkelijke litteken in de oksel of rondom de tepel zit krijgt u een nieuw litteken in de natuurlijke borstplooi.

Kapsel verwijderen of insnijden
De meest geschikte behandeling voor kapselvorming is een volledige verwijdering van het kapsel rondom de borstprothese, oftewel capsulectomie. Dit is de meest waarschijnlijke procedure om toekomstig terugkerende vorming van kapselcontracties te voorkomen. Capsulotomie, oftewel het alleen insnijden van het kapsel geeft veel meer kans op een herhaling van het probleem.

Nadat het kapsel verwijderd is wordt de nieuwe implantaat geplaatst. De holte wordt daarna gesloten, de huid wordt gehecht met een oplosbare hechting en de wond wordt afgeplakt met steristrips. Daaroverheen komt een waterafstotende, transparante pleister.

Wanneer u uw prothesen laat verwijderen zonder te vervangen is een uitgebreidere ingreep vaak noodzakelijk. Uw huid kan namelijk opgerekt zijn en zonder prothesen blijven er vaak slappere borsten over. Door middel van een reconstructie kan de plastisch chirurg een esthetisch mooi resultaat bereiken.

In totaal duurt de ingreep één tot anderhalf uur.

04 Nazorg en herstel

Na de operatie verblijft u meestal nog drie à vier uur in de kliniek en mag u pas naar huis zodra de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Wel mag u meteen beginnen met licht verteerbaar voedsel, zoals water, thee en beschuit.

Direct na de ingreep zal het behandelde gebied blauw, beurs en gezwollen zijn. De eerste paar dagen zullen uw borsten ook nog pijnlijk aanvoelen, kunt u een spierpijn hebben en een lichte stuwing ervaren rond het behandelde gebied. Daarnaast zal de huid strak en gespannen staan, doordat het zich moet aanpassen aan de nieuwe borstomvang. Ditzelfde geldt voor het borstweefsel.

Het is belangrijk dat u na de operatie voorzichtig bent. Zo mag u gedurende zes weken niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten.

Littekens
Uw littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn. Na enkele weken trekt dit weer weg. Het is goed om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er ook aan om de littekens uit de zon te houden en goed te verzorgen.

U krijgt van de kliniek een speciale verzorgende crème voor de littekens mee. Zodra de wond gesloten is en de korsten zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van deze littekencrème. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor van meer dan 30 om uw huid te beschermen.

Sportbeha
Tot slot is het belangrijk dat u gedurende zes weken dag en nacht een sportbeha draagt. Deze wordt na de operatie aangemeten en krijgt u gratis van de kliniek.

05 Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar. In de beginperiode zult u wat ongemakken ervaren, maar na een aantal maanden kunt u gaan genieten van uw borsten die een nieuwe vorm en eventueel meer volume hebben. Over het algemeen is het resultaat blijvend.  Zolang uw borsten soepel blijven aanvoelen en er mooi uit blijven zien is er geen reden om de prothesen te vervangen. Na tien jaar kunt u wel nog een keer langskomen in de kliniek voor een controle.

06 Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Zo ook bij plastisch chirurgische ingrepen. De risico’s en de kans op complicaties zijn wel gering, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Daarnaast brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum dankzij onze goede voorlichting, volledige anamnese en professionele werkwijze. U kunt ook helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u vooraf heeft meegekregen goed op te volgen.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Kapselcontractie
 • Ruptuur van het implantaat
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Kapselvorming
Het kan voorkomen dat kapselvorming ook na de chirurgische procedures weer opnieuw terugkeert. Dit kan al snel na de operatie optreden, of pas jaren later. Het is helaas niet te voorspellen, maar de kans ervan neemt met de tijd wel steeds meer toe en kan aan één zijde of beide zijden ontstaan. Na 10 jaar is de kans op kapselvorming 10 tot 12 procent.

Kapselvorming komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier.

Roken
Wist u dat patiënten die niet roken of worden blootgesteld aan tabaksrook een aanzienlijk lager risico hebben op complicaties en risico’s? Als u wel rookt, tabaksproducten of nicotine producten gebruikt op het moment van de operatie dan heeft u een groter risico op complicaties, zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Bovendien kan het een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Het is daarom belangrijk ten minste vier weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces. Ook als u wordt blootgesteld aan meeroken loopt u mogelijk een verhoogd risico op complicaties.

Mijn prothesenwissel ervaring

Boerhaave Medisch Centrum werd mij aangeraden door een vriendin en ik heb hier mijn vijftien jaar oude prothesen laten wisselen.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wat is een DBIR-registratie?
  Het registreren van de borstprothesen in de DBIR is vanaf 2017 een indicator van de IGZ. Wij zullen per 1 januari 2017 bij iedere patiënt waarbij borstprothesen worden gebruikt de registratie in de DBIR standaard verwerken en als meerprijs aan u factureren. U mag deze registratie weigeren, maar dat raden we u niet aan. Ook de geëxplanteerde borstprothesen dienen geregistreerd te worden in de DBIR.
 • Moet ik een mammografie laten maken?
   Bij borstoperaties adviseren wij vrouwen vanaf 40 jaar om voorafgaand aan de behandeling een mammografie uit te laten voeren. Dit is niet nodig wanneer u dit in het afgelopen jaar heeft laten doen. 

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.