Maak een afspraak

Feiten over de gynaecomastie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
  Ingreep onder lokale verdoving

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  1 -2 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7-14 dagen

Gynaecomastie

Wanneer er bij een man borstvorming optreedt spreekt men van gynaecomastie, ofwel borstcorrectie bij de man. Het ontstaan kan verschillende oorzaken hebben, waaronder verandering in hormoonproductie, een opstapeling van vetweefsel, een bijwerking van medicatie of een reactie op stofwisseling veranderingen. In veel gevallen is het echter lastig een oorzaak aan te wijzen.

In sommige gevallen verdwijnt borstvorming vanzelf, maar als dit niet het geval is kunt u het als een storend probleem ervaren. Een chirurgische behandeling door middel van liposuctie, klierverwijdering en/of huidreductie kan een uitkomst bieden.

Hier kunt u meer informatie vinden over de behandeling en bijbehorende kosten. U kunt ook direct een vrijblijvend adviesgesprek inplannen met onze plastisch chirurgen.

Wat kost de gynaecomastie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Gynaecomastie – liposuctie
L
€ 1500
Gynaecomastie – klierverwijdering
N
€ 2500
Gynaecomastie – klierverwijdering en liposuctie
N
€ 3400
Gynaecomastie - klierverwijdering, liposuctie en huidreductie
N
€ 4100

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Gynaecomastie is een veel voorkomende ingreep en kan zich enerzijds of beiderzijds voordoen. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door overmatig klierweefsel, wat kan komen door een te hoge oestrogeenproductie. Het kan ook veroorzaakt worden door vetweefsel of een combinatie van vet- en klierweefsel.

De oorzaak van gynaecomastie zal bepalen of de ingreep wordt uitgevoerd door middel van liposuctie of via een incisie. Lees verder voor meer informatie over hoe de ingreep in zijn werk gaat.

02 Het consult

Plastisch chirurg
Bij Boerhaave vindt het consult altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw borsten het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Verder worden er nog foto’s gemaakt, worden uw borsten onderzocht en wordt de voor u meest geschikte operatietechniek voorgesteld.

Voor de spiegel wordt u nog uitgelegd wat de gekozen techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. De herstelperiode en eventuele risico’s en complicaties worden ook met u doorgenomen. Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen.

Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten direct met u besproken worden. In totaal zal het ongeveer 45 minuten in beslag nemen.

Consulente
Aansluitend op uw consult heeft u ook een gesprek met uw consulente. Tijdens dit gesprek wordt u op de hoogte gebracht van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom de gynaecomastie.

Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Lees hier meer informatie over wat u kunt verwachten.

03 De behandeling

Een gynaecomastie kan uitgevoerd worden onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Wanneer de behandeling onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, dan krijgt u een paar kleine injecties toegediend in het te behandelen gebied. De plaatsen waar de sneetjes komen zijn daardoor verdoofd. Wanneer u onder narcose gaat dan krijgt u een infuus in uw arm, waardoor het verdovingsmiddel wordt toegediend. Een eventueel tekort van vocht door het nuchter zijn wordt ook via het infuus gecompenseerd.

Wanneer u zich na de ingreep weer goed voelt en weer kunt drinken wordt het infuus verwijderd. Tijdens de operatie zelf wordt u polsslag, hartritme en ademhaling constant gecontroleerd en in de gaten gehouden door de anesthesist.

Hoe ziet de operatie eruit?
Indien u last heeft van overtollig klierweefsel wordt er een incisie aan de onderzijde van uw tepelhof gemaakt. Via deze kleine incisie wordt het klierweefsel van de huid en spier gescheiden. Vervolgens kan het klierweefsel eenvoudig worden verwijderd, waarbij er een kleine hoeveelheid achterblijft om indeuken van de tepel te voorkomen.

Wanneer uw gynaecomastie wordt veroorzaakt door vetweefsel dan wordt de liposuctie methode toegepast. Als de correctie naar tevredenheid is van de plastisch chirurg worden de sneetjes gesloten met kleine oplosbare hechtingen. De huid wordt vervolgens met wondverband afgedekt.

04 Nazorg en herstel

Het herstel is afhankelijk van het type gynaecomastie dat is uitgevoerd, door middel van liposuctie of incisies. In het algemeen zult u zeven tot veertien dagen nodig hebben om van de ingreep te herstellen. Tijdens deze eerste dagen kunt u zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen, welke na een week zullen afnemen. In totaal kan het enkele weken duren voordat alle zwellingen weg beginnen te trekken.

Het is daarnaast belangrijk dat u de eerste zes weken het korset die u van ons krijgt draagt. Verder mag u niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten.

05 Het resultaat

Met een gynaecomastie kunnen grote resultaten worden geboekt. Echter zult u niet direct na de ingreep het resultaat zien. Uw huid is namelijk gezwollen en opgezet waardoor het effect van de behandeling nog niet zichtbaar is. Het heeft tijd nodig om strak te trekken en zich aan te passen aan uw nieuwe lichaamsvorm. Na een aantal weken zijn de zwellingen weggetrokken en is het vocht verdwenen.

Omdat de huid tijd nodig heeft om weer strak te trekken is pas na drie maanden te beoordelen of de ingreep geslaagd is. Het uiteindelijke resultaat is een jaar na de behandeling goed zichtbaar. Pas dan is het lichaam volledig genezen.

Littekens
De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. Ook zijn de littekens niet groot, gemiddeld een halve centimeter. In het geval dat er klierweefsel wordt weggenomen dan is het litteken ongeveer de halve omtrek van de tepel.

Na de operatie zullen de littekens rood en gezwollen zijn, dit trekt na enkele weken weer weg. De littekens zijn dan nog maar nauwelijks zichtbaar.

Het is goed om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Daarom is het belangrijk om de littekens goed in te smeren met de littekencrème die u tijdens uw eerste consult van ons krijgt. Ook belangrijk om ze uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnebrand met een factor 50 om uw huid te beschermen.

06 Risico's en complicaties

Iedere chirurgische ingreep kan risico’s en complicaties met zich mee brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen zijn de risico’s en de kans op complicaties gering, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Door goede voorlichting, een volledige anamnese en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum. Daarnaast kunt u helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw operatie goed op te volgen.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat

Roken
Wanneer u op het moment van een operatie rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt, heeft u een groter risico op complicaties, zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Verder kan het een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Het is daarom belangrijk ten minste vier weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.

Ervaring gynaecomastie - Boerhaave Medisch Centrum

Joseph

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Kan ik door sporten en diëten gynaecomastie beïnvloeden?
  Ondanks dat een gezonde levensstijl zeer aan te raden is zal sporten of diëten geen invloed hebben op gynaecomastie. Gynaecomastie kunt u dus niet wegtrainen.
 • Drukkleding
  Het belang van drukkleding Na een chirurgische ingreep is het van belang om kleding te dragen die de juiste compressie geeft om de zwelling die na de operatie ontstaat te reduceren. Boerhaave Kliniek heeft voor de nazorg na uw ingreep gekozen voor VOE drukkleding. VOE drukkleding is gemaakt van hoogwaardige stoffen en zijn doordacht ontworpen met het oog op versneld herstel en draagcomfort. Het dragen van kleding met de juiste druk gedurende de door de arts aangegeven herstelperiode is van essentieel belang voor het welslagen van uw ingreep. De druk van een drukpak kan na twee weken afnemen doordat de zwelling vermindert. Voor een optimaal herstel kan het beter zijn om na verloop van tijd een maat kleiner te bestellen. Zodra de drukkleding niet meer strak genoeg zit adviseren wij u om gelijk een maat kleiner te bestellen.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.