Plan gratis consult

Feiten over de borstverkleining

  • Icon Calendar

    Anesthesie

    Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

  • Icon Calendar

    Operatieduur

    2,5 - 3 uur

  • Icon Calendar

    Hersteltijd

    2 -3 weken

Borstverkleining

De grootte en vorm van borsten wordt grotendeels bepaald door genetica. Andere factoren kunnen ook invloed hebben op de grootte, vorm en de stevigheid. Denk aan lichaamsgewicht, zwangerschap, hormonale veranderingen en de conditie van huid- en borstklierweefsel. Daarnaast kunnen te grote borsten zorgen voor lichamelijke klachten, zoals nek-, schouder en rugklachten. Sommigen kunnen esthetisch gezien ongelukkig worden van hun te grote borsten.

In beide gevallen kan een borstverkleining helpen om zowel de klachten te verhelpen als de omvang van de borsten meer in overeenstemming te brengen met de vorm van uw lichaam.

Wij vertellen u graag meer over de behandeling en de bijbehorende kosten. Of plan direct een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten.

Wat kost de borstverkleining

  • L Ingreep onder lokale verdoving
  • O Ingreep wenselijk met overnachting (prijs inclusief overnachting)
  • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Borstverkleining
N
€ 4750
Borstlift met een borstverkleining
N
€ 5500

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Door verlies van elasticiteit van de huid kunnen grote borsten gemakkelijk gaan hangen. Daarom wordt een borstverkleining vaak uitgevoerd in combinatie met een borstlift. Er wordt dan niet alleen borstweefsel verwijderd, maar uw borsten worden ook direct gelift. Dit is een uitstekende oplossing wanneer er nog voldoende weefsel aanwezig is.

Naast een borstlift zien we dat het ook steeds vaker gecombineerd word met een buikwandcorrectie. Dit noemen we ook wel een mommy makeover.

Alternatieve behandelingen
Een borstverkleining is geen medisch noodzakelijke ingreep. Als alternatief hierop zou u kunnen kiezen voor het gebruik van externe borstprotheses of padding om de slappe borsten te ondersteunen. Voor een volledige borstverkleining zijn geen alternatieve behandelingen. Het is wel mogelijk om het uit te voeren door middel van liposuctie als er een wens is voor minimale verkleining. Lees hier meer over deze behandeling.

02 Het consult

Omdat iedereen verschillend is kan pas tijdens het consult worden vastgesteld of een bepaalde borstverkleining bij u uitgevoerd kan worden. Tevens wordt er bekeken welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Het eerste deel van uw consult zal bestaan uit een persoonlijk adviesgesprek over de medisch inhoudelijke zaken en uw wensen ten aanzien van uw borstverkleining. Tijdens het tweede deel worden uw borsten onderzocht op:

  • De elasticiteit van de huid;
  • De kwaliteit en hoeveelheid van het borstklierweefsel; en
  • Eventuele onregelmatigheden in de borstklier.

Op basis hiervan en de maten van uw borsten wordt de behandeling die het beste aansluit bij uw wensen voorgesteld. Vrouwen vanaf 40 jaar adviseren wij om voorafgaand aan de operatie een mammografie uit te laten voeren. Dit is niet nodig wanneer u dit in het afgelopen jaar heeft gedaan.

Aansluitend aan uw consult heeft u ook een gesprek met uw consulente over de algemene gang van zaken. De plastisch chirurg en de consulente richten zich hierbij zo veel mogelijk op u persoonlijk, uw eventuele ziektegeschiedenis en uw specifieke omstandigheden.

BMI
Omdat een borstverkleining altijd wordt uitgevoerd onder narcose is het van belang dat u een gezond gewicht heeft. Wilt u weten of u dit heeft?

Bereken hier uw BMI, welke aangeeft of uw gewicht gezond is in relatie tot uw lengte.

03 Hoe ziet de behandeling eruit?

Er zijn diverse mogelijkheden om een borstverkleining uit te voeren. De grootte en vorm van uw borsten en uw persoonlijke wensen spelen hier een grote rol bij.

Een van de meest gebruikte methode is de ankermethode, waarbij er drie insnede gemaakt worden op de volgende plekken:

  • Rondom de tepelhof;
  • Van de onderrand van de tepelhof verticaal naar beneden tot in de borstplooi; en
  • In de natuurlijke curve horizontaal in de borstplooi.

Het overtollige borstklierweefsel, inclusief huid en vet, wordt vervolgens verwijderd en het borstweefsel wordt omhoog verplaatst.

Afhankelijk van de nieuwe positie van uw borst wordt er ook nog een gaatje gemaakt in de huid waar de tepel in wordt vastgehecht. Dit gebeurt vanaf de tepel recht naar beneden tot de borstplooi.

Doordat de littekens ankervormig zijn valt de onderkant in de natuurlijke borstplooi. Na genezing zal dit litteken en het litteken rond de tepelhof nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het litteken dat verticaal van de borstplooi naar de tepel loopt zal vaak wel zichtbaar zijn.

Video animatie

04 Nazorg en herstel

Na de borstverkleining mag u niet meteen naar huis en verblijft u een nacht in de kliniek. De volgende ochtend mag u onder begeleiding naar huis.

Sportbeha
Na de operatie krijgt u een sportbeha aangemeten, die u gratis van de kliniek krijgt. Het is belangrijk dat u deze gedurende zes weken dag en nacht draagt.

Napijn
Direct na de operatie zal het behandelde gebied blauw, beurs en gezwollen zijn en uw littekens zullen rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken. Uw lichaam heeft, zoals bij iedere chirurgische ingreep, tijd nodig om te herstellen.

De dagen erna zullen uw borsten nog pijnlijk aanvoelen en is het mogelijk dat u een lichte stuwing rond het behandelde gebied ervaart. Uw huid zal strak staan en gespannen aanvoelen, doordat het zich probeert aan te passen aan de nieuwe borstomvang. Ook moet het borstweefsel zich aanpassen aan de nieuwe vorm van uw borsten.

Littekens
Het is belangrijk dat u de eerste maanden de littekens niet blootstelt aan de zon. De zonnebank valt hier ook onder. U mag ze echter wel afdekken, zodat u met de rest van uw lichaam in de zon kan. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnebrand met een factor van boven de 50 om uw littekens goed te beschermen.

Tijdens uw eerste controle zult u van ons een speciale verzorgende crème meekrijgen. Het is belangrijk om dit geregeld op de dichte wondjes te smeren om de kans op een mooie genezing te vergroten.

05 Het resultaat

In de beginperiode zult u wat ongemakken ervaren, maar na enkele maanden kunt u echt gaan genieten van het uiteindelijke resultaat. U zult merken dat activiteiten, zoals sporten of zelfs gewoon traplopen aangenamer zullen zijn. Ook ervaren veel vrouwen een toename in hun zelfvertrouwen na de ingreep. Over het algemeen is het resultaat blijvend.

Indien u een combinatie behandeling had met een borstlift en er gebruik is gemaakt van implantaten dan zijn deze bedoeld voor levenslange implantatie. Zolang uw borsten soepel blijven aanvoelen en er mooi blijven uitzien is er geen reden om de prothesen te vervangen. Na tien jaar kunt u nogmaals langskomen in de kliniek voor een controle.

Littekens
In eerste instantie zullen uw littekens rood en gezwollen zijn, wat na enkele weken weg trekt. Het kan één tot anderhalf jaar duren voordat een litteken volledig tot rust is gekomen. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De onderste littekens komen precies in de huidplooi onder de borst te liggen. Ook komt er een nauwelijks zichtbare cirkelvormig litteken rond de tepel. Wel zal er een verticaal litteken haaks op de borstplooi komen, deze is vaak wel zichtbaar. Echter wanneer u een bh of bikini draagt dan vallen alle littekens hieronder weg.

Daarnaast is het zeer belangrijk om de littekens uit de zon te houden en ze goed te verzorgen. Van de kliniek krijgt u een speciale verzorgende crème mee naar huis die u tweemaal per dag mag smeren. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnebrand van boven de 50 om uw huid te beschermen.

06 Risico's en complicaties

Bij plastisch chirurgische ingrepen is de kans op risico’s en complicaties lager, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Daarnaast krijgt u van ons een goede voorlichting en volledige anamnese om de risico’s terug te brengen tot een absoluut minimum.

Door de instructies die u heeft meegekregen goed op te volgen kunt u bepaalde risico’s verder verkleinen.

Enkele mogelijke complicaties zijn:

  • Infectie
  • Wonddehiscentie (openen van de wond langs de incisielijn)
  • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
  • Negatieve reactie op de verdoving
  • Vertraagde wondgenezing
  • Nabloeding
  • Tepelnecrose
  • Vetnecrose
  • Seromen
  • Asymmetrie
  • Verandering in gevoel van de tepel en de huid
  • Blijvende littekens
  • Schade aan onderliggende structuren
  • Allergische reacties op tape, hechtmateriaal en pleisters
  • Pijn
  • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Borstvoeding
Bij de behandeling wordt er een gedeelte van de borstklier verwijderd, wat effect kan hebben op het geven van borstvoeding. De plastisch chirurg gaat natuurlijk met de grootste voorzichtigheid te werk, maar in enkele gevallen kan het zo zijn dat door het verplaatsen van de tepel de melkgangen beschadigd raken. Het geven van borstvoeding kan hierdoor moeizamer gaan en soms zelfs onmogelijk worden.

Roken
Houdt er rekening mee dat wanneer u op het moment van een operatie rookt, tabaksproducten of nicotine producten gebruikt dat u een groter risico heeft op complicaties. Denk hierbij aan het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Daarnaast kan het ook een negatief effect hebben op de anesthesie, met als gevolg een eventueel verhoogd bloedingsrisico. Stop daarom ten minste vier weken voor de operatie met roken en probeer dit gedurende het gehele herstelproces vol te houden. Wordt u blootgesteld aan meeroken? Ook dan heeft u een verhoogd risico op dergelijke complicaties. Mensen zonder blootstelling hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.

Borstlift en borstverkleining bij Boerhaave kliniek

Mijn naam is Mariette van Katwijk en ik heb een borstlift en borstverkleining laten uitvoeren door een plastisch chirurg aangesloten bij Boerhaave medisch centrum dr. van der Weij.

Lees de volledige ervaring

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
  • Wat wordt er precies gedaan bij een borstverkleining?
    Een borstverkleining is een operatie die tussen de twee en die uur duurt en altijd wordt uitgevoerd onder algehele narcose.Tijdens de behandeling zal de plastisch chirurg drie incisies maken, waarbij overtollig weefsel, vet en huid worden verwijderd. De tepel blijft vast op het onderliggende weefsel, dit om het gevoel in de tepel te behouden. Bij deze behandeling blijft u ter observatie 1 nacht in de kliniek en mag u de volgende ochtend weer onder begeleiding naar huis.
  • Kan ik nog borstvoeding geven na een borstverkleining?
    Er is een kans dat dit niet meer mogelijk is om borstvoeding te geven na een borstverkleining en daar zal u rekening mee moeten houden om teleurstellingen te voorkomen. De tepel blijft vast op het onderliggende weefsel maar zal soms over een grote afstand verplaatst moeten worden wat hierop invloed kan hebben.
  • Moet ik een mammografie laten maken voor een borstverkleining?
    Bij borstoperaties adviseren wij vrouwen vanaf 40 jaar om voorafgaand aan de behandeling een mammografie uit te laten voeren. Dit is niet nodig wanneer u dit in het afgelopen jaar heeft laten doen.
  • BH’s
    Na een chirurgische ingreep is het van belang om een BH te dragen die de juiste druk geeft om de zwelling die na de operatie ontstaat te beperken. Boerhaave Kliniek heeft voor de nazorg na uw ingreep gekozen voor VOE drukkleding.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.