Maak een afspraak

Feiten over de schaamlipcorrectie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder lokale verdoving

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  30 minuten

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7 - 14 dagen

Schaamlipcorrectie

Wanneer een van uw schaamlippen langer is dan de ander kan dit voor verschillende ongemakken zorgen. Zo kan het storend zijn bij bijvoorbeeld fietsen, sporten of het dragen van strakke broeken. Ook kan het leiden tot een toename aan (schimmel)infecties of een onaangename geur. Een schaamlipcorrectie kan u hierbij helpen door het wegnemen van het overtollig weefsel.

Hoewel veel vrouwen het lichamelijk ongemakkelijk en ontsierend vinden begrijpen wij dat het een hele stap kan zijn om een consult in te plannen. Weet dat u niet alleen bent en dat veel vrouwen u voor zijn gegaan. Voor ons is het een dankbare ingreep aangezien wij in een korte periode het ongemak waar u wellicht al een tijd mee rondloopt kunnen verhelpen. Wij geven u dan ook graag meer informatie over de behandeling, het resultaat en de bijbehorende kosten. Plan hier uw vrijblijvend consult in.

Wat kost het?
De kosten van een schaamlipcorrectie is afhankelijk van de gekozen ingreep. Samen met uw plastisch chirurg kijkt u tijdens het eerste consult wat voor u het meest geschikt is. U ontvangt dan direct de totale kosten. Onderstaande prijzen geven u een indicatie van de mogelijke kosten.

Wat kost de schaamlipcorrectie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Correctie binnenste schaamlippen enkelzijdig
L
€ 750
Correctie binnenste schaamlippen
L
€ 1350
Correctie buitenste schaamlippen
L
€ 1550
Correctie binnenste en buitenste schaamlippen
L
€ 2500
Uitgebreide binnenste schaamlipcorrectie
L
€ 2000
Uitgebreide binnenste schaamlipcorrectie en correctie buitenste schaamlippen
L
€ 3400
Lipofilling van de buitenste schaamlippen
L
€ 1500

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Verschillende ingrepen

Met een kleine operatieve ingreep kunnen uw te grote schaamlippen worden verholpen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals alleen de binnenste, alleen de buitenste of door middel van lipofilling. De meest voorkomende ingreep is een binnenste schaamlipverkleining.

In de meeste gevallen wordt een schaamlipcorrectie onder lokale verdoving uitgevoerd om zo het overtollige weefsel weg te halen. Afhankelijk van de lengte van uw binnenste schaamlippen is het mogelijk dat er een uitgebreide correctie wordt uitgevoerd. De plastisch chirurg zal dit vooraf met u bespreken.

Een andere mogelijkheid is om een schaamlipverkleining middels lipofilling uit te laten voeren. Wanneer bijvoorbeeld uw binnenste schaamlippen groter zijn dat uw buitenste kunt u ervoor kiezen om ze op te laten vullen voor een toename aan volume.

Met deze behandeling is het mogelijk om beide schaamlippen mooier op elkaar aan te laten sluiten. Houdt er wel rekening mee dat een deel van het vet kan verdwijnen, waardoor soms een tweede behandeling noodzakelijk kan zijn om het gewenste resultaat te behalen.

 

Bij sommige vrouwen is er ook een wens om de verhoogde venusheuvel te corrigeren. Dit kan met behulp van liposuctie.

 

02 Consult

Bij Boerhaave vindt het consult altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw schaamlippen het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Samen gaat u kijken naar de mogelijkheden ten aanzien van de behandeling en wat het mogelijke resultaat zou kunnen zijn. Naar aanleiding hiervan wordt de meest geschikte operatietechniek en ook direct de totale kosten met u besproken. Zo bent u zo goed mogelijk geïnformeerd over de behandeling en verwachtingen.

Aansluitend op uw consult heeft u nog een gesprek met uw consulente. U wordt dan op de hoogte gebracht van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden.

Benieuwd wat u verder kunt verwachten? Lees hier meer over uw eerste consult of hoe een behandel dag eruit ziet.

03 De behandeling

Op de dag van uw ingreep wordt u een half uur van te voren verwacht in de kliniek.

Een schaamlipcorrectie kan uitgevoerd worden onder plaatselijke verdoving en onder narcose. U mag voorafgaand aan de operatie zelf aangeven waar u de voorkeur aan geeft. In beide gevallen mag u wel dezelfde dag weer naar huis, aangezien het een poliklinische ingreep is. De meeste vrouwen geven de voorkeur aan een plaatselijke verdoving in plaats van geheel onder narcose.

Hoe ziet de operatie zelf eruit? Met een klein mesje wordt heel zorgvuldig het teveel aan huid verwijderd. In de meeste gevallen gaat het om drie centimeter aan huid wat weggehaald wordt. Vervolgens wordt de wond gesloten door de bloedvaatjes dicht te branden en te hechten met oplosbare hechtingen.

De schaamlipcorrectie duurt gemiddeld één uur.

 

Videoanimatie

04 Nazorg en herstel

Hoewel u in beide gevallen van verdoving dezelfde dag naar huis mag, zit er wel een verschil in hoe lang u nog in de kliniek moet blijven. Bij een plaatselijke verdoving mag u na een half uur naar huis, bij algehele anesthesie verblijft u nog ongeveer drie tot vier uur in de kliniek. U mag pas naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden.

Zodra u thuis komt mag u beginnen met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer misselijkheid en braken hierbij te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond.

Wat betreft eventuele napijn, ondervinden de meeste mensen weinig pijn na een schaamlipcorrectie. Wel kunnen uw schaamlippen de eerste paar dagen pijnlijk en gezwollen zijn. Een koud kompres kan veel van de eventuele pijnklachten wegnemen. Het helpt ook bij het tegengaan van zwellingen.

Herstel

Doordat schaamlippen goed doorbloed zijn zal uw wond snel genezen. Gemiddeld neemt de genezing twee weken in beslag. Tot die tijd kan het behandelde gebied nog wel ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. Zo zal u de eerste paar dagen merken dat uw schaamlippen blauw, beurs en gezwollen zijn. Dit neemt vanzelf langzaam af en in de meeste gevallen is het na een aantal weken helemaal verdwenen. Ook uw littekens zullen op het begin nog rood en opgezet zijn. Dit is allemaal heel normaal en een natuurlijke reactie van uw lichaam wat probeert te herstellen.

05 Resultaat

Om het uiteindelijke resultaat te zien moet u nog enkele maanden wachten. In het begin is het wondgebied nog gespannen en gezwollen, waardoor u nog niet echt kunt zien wat het resultaat is. Het kan een aantal weken duren voordat alle zwellingen en bloeduitstortingen zijn verdwenen. Pas dan kunt u het goed beoordelen.

Littekens

De littekens van de ingreep zullen nauwelijks zichtbaar zijn en u zult er vrijwel geen last van hebben. Hoewel u er geen hinder van zal ondervinden is het goed om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen.

06 Mogelijke risico's en complicaties

Elke chirurgische ingreep kan eventuele risico’s en complicaties met zich mee brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen ligt dit lager, omdat het in principe om gezonde mensen gaat. Dankzij onze professionele werkwijze, goede voorlichting en volledige anamnese brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Daarnaast kunt u ook helpen om bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen goed op te volgen.

Mogelijke complicaties:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare en of voelbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat

Roken

We willen u er graag op wijze dat wanneer u op het moment van de operatie rookt of tabaks- of nicotine producten gebruikt er een groter risico is op complicaties. Denk hierbij aan een slechtere wondgenezing en het afsterven van de huid. Het kan ook een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Ditzelfde geldt wanneer u wordt blootgesteld aan meeroken. U heeft dan een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Wij raden u daarom ten zeerste om ten minste vier weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Rood

Rood 31

Dr. Kingma is een hele aardige en professionele vrouw. Ze stelde me op mijn gemak en ik kon al mijn vragen bij haar kwijt, zowel voor - als tijdens - en na de operatie. Ook het verplegend en assisterend personeel hielp mij mijn zenuwen los te kunnen laten. Mede daardoor, ook omdat ik meer pijn had verwacht, viel het hele proces mij alleszins mee. ##BREAK## Hoewel ik op internet verontrustende verhalen las van vrouwen die elders een schaamlipcorrectie hadden laten doen en vreselijke pijn hadden na de operatie, merk ik hier verrassend weinig van. Het is weliswaar nog maar 1,5 dag geleden gebeurd, maar ik ben heel blij met hoe het tot nu toe verlopen is. Aan een paar pcm heb ik genoeg.

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen
 • Wordt een schaamlipcorrectie vergoed?
  Een schaamlipcorrectie wordt alleen vergoed als het medisch noodzakelijk is. Indien u bij ons komt voor verzekerde zorg, dan heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.
 • Kan de behandeling doorgaan als ik ongesteld ben?
  Het is geen probleem als u op het moment van de operatie ongesteld bent. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor u ongemakkelijk is, maar het is niet nodig om de behandeling hiervoor uit te stellen. Houdt er wel rekening mee dat u tijdens de herstelperiode maandverband draagt en dat u geen tampon gebruikt.
 • Hoe lang duurt het herstel na een schaamlipcorrectie?
  De hersteltijd is ongeveer zes weken. Doordat schaamlippen van nature goed doorbloed zijn zal uw wond snel genezen. Tot die tijd kan het ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. In de meeste gevallen is dit na een aantal weken helemaal verdwenen.
 • Wanneer mag ik weer seks hebben na een schaamlipcorrectie?
  Vanaf ongeveer zes weken na de behandeling is het weer mogelijk om seks te hebben. Genezing en rust blijven wel tijdens de herstelperiode belangrijk voor een goed herstel.
 • Wat kost een schaamlipcorrectie?
  Een schaamlipcorrectie is mogelijk vanaf €750,- euro, afhankelijk van uw persoonlijke behandelplan. Omdat onze specialisten zorg op maat bieden kan de arts dit het beste beoordelen tijdens een adviesgesprek.
 • Wat is een schaamlipcorrectie?
  Bij een schaamlipcorrectie wordt het overtollige, uitstekende weefsel van de binnenste schaamlippen verwijderd. Soms worden ook de buitenste schaamlippen verkleind.
 • Plastische chirurgie na een bevalling
  Hoe snel kun je plastische chirurgie ondergaan na het krijgen van een baby? Als je na je zwangerschap een borstcorrectie of een mommy-makeover overweegt is het verstandig minimaal zes maanden te wachten na de geboorte van je kind. Sommigen geloven zelfs dat het beter is een jaar te wachten. Uiteindelijk zal de procedure die je wilt ondergaan een van de bepalende factoren zijn hoe lang je moet wachten.

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.