Littekencorrectie
Bij beschadiging van de huid door bijvoorbeeld een ongeval, brandwond of operatieve behandeling kan er littekenvorming optreden. Uw littekens kunnen dikker worden of zelfs buiten de lijn van het oorspronkelijke litteken gaan groeien.
Middels een littekencorrectie kan de aanblik van het litteken verbeterd worden. Hoewel een litteken nooit zal verdwijnen, wordt het met deze behandeling wel minder opvallend. Er bestaan ook andere methoden om dikke littekens te behandelen. Dit kan middels injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Houdt er echter rekening mee dat, hoe zorgvuldig de behandeling ook wordt uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat niet gegarandeerd kan worden.
Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kan een van onze specialisten uw litteken onderzoeken en beoordelen welke methode het meest geschikt is. Plan dit gesprek direct hier in of lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden.
Wat kost de littekencorrectie
Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling
01 Meer Informatie
Hoe ontstaat littekenvorming?
De kans op littekenvorming of een overmatige littekenvorming kan diverse oorzaken hebben. Zo hebben bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouder, rug en borstbeen een verhoogde kans op littekenvorming. We zien ook dat een overmatige littekenvorming vaker voorkomt bij mensen met een donkere huidskleur of met een hele lichte rossige huidskleur.
Naast de plek op uw lichaam en huidtype kan ook de richting van het litteken ten opzichte van uw huidspanningslijnen van invloed zijn. In het gezicht kan men deze duidelijk bekijken bij het aanspannen van de gelaatsspieren.
Het ontstaan van het litteken en de spanning op de wondranden tijdens het herstel is een andere mogelijkheid voor littekenvorming. Een verhoogde spanning op de wond bij het sluiten geeft bijvoorbeeld in de meeste gevallen een breed litteken.
02 Het consult
Plastisch chirurg
Uw consult bij Boerhaave vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit gesprek kunt u aangeven wat u wensen zijn, worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier en zal uw litteken onderzocht worden. Naar aanleiding hiervan zal de meest geschikte behandelmethode voor u worden voorgesteld en met u besproken. Voor een spiegel wordt nogmaals uitgelegd wat de methode inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat.
Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten direct met u worden besproken. Dit consult zal ongeveer 30 minuten duren en heeft als doel om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.
Consulente
Aansluitend op uw consult heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is om u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden.
Wilt u meer lezen over uw consult? Lees hier verder.
03 De behandeling
Een littekencorrectie wordt meestal onder lokale verdoving uitgevoerd. Dit houdt in dat u vaak een half uur na de behandeling weer naar huis mag.
De plastisch chirurg zal een incisie maken in het afgetekende gebied en via deze insnijding het litteken verwijderen. Het kan onvoldoende zijn om de wond ‘gewoon’ te sluiten. Er zijn bepaalde technieken, zoals de W- of Z-vorm die de plastisch chirurg kan gebruiken om het litteken onregelmatig te maken. Middels deze techniek zal het beter genezen.
Na het verwijderen van het oude litteken worden de wondjes met een zeer dunnen niet-oplosbare hechtdraad gehecht. Hier overheen komen nog een paar kleine pleisters.
04 Nazorg en herstel
Het is mogelijk dat u kort na de ingreep een toenemende pijn rondom het nieuwe litteken kan ervaren. Dit is de verdoving die zijn werking aan het verliezen is. Hoewel dit vervelend kan aanvoelen is de pijn meestal matig.
Het behandelde gebied kan nog een beetje blauw, beurs en gezwollen zijn. Ditzelfde geldt voor het nieuwe litteken, welke voor enkele dagen rood van kleur en opgezet kan zijn. Schrik hier niet van, het is een natuurlijke reactie van uw herstellende lichaam.
Nazorg litteken
Uw littekens hebben ongeveer een tot anderhalf jaar nodig om echt volledig tot rust te komen. In deze periode is het belangrijk om het altijd in te smeren met een zonnefactor van meer dan 30. Ook dient u uw littekens uit de zon te houden en goed in te smeren met de littekencrème.
Deze verzorgende crème krijgt u tijdens uw eerste controle mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren. Door dit twee keer per dag op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.
05 Risico's en complicaties
Het is belangrijk om te realiseren dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. De kans is kleiner bij het corrigeren van een litteken doordat het een kleine ingreep is. Daarnaast brengen wij de mogelijke risico’s terug tot een absoluut minimum door onze professionele werkwijze.
Mogelijke complicaties kunnen zijn:
- Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die de verwijdering vereist)
- Negatieve reactie op de verdoving
- Nabloeding
- Infectie
- Blijvende littekens
- Onbevredigend esthetisch resultaat.
Roken
Als u op het moment van de littekencorrectie rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt dan heeft u een groter risico op een slechtere wondgenezing en het afsterven van de huid. Het kan ook een negatief effect hebben op de verdoving met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Wij raden daarom ten zeerste aan om ten minste vier weken van te voren niet meer te roken en dit tijdens uw herstelproces vol te houden.
Als u wordt blootgesteld aan rook of tabaksproducten hebben mogelijk ook een verhoogd risico op complicaties. Dit ten opzichte van mensen die nul blootstelling hebben. Zij hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.
Ervaringen
Bekijk alle ervaringenLittkencorrectie Ervaring
Lees de volledige ervaringMeer informatie
Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.