Maak een afspraak

Kun je plastisch chirurgische ingrepen combineren?

Kun je plastisch chirurgische ingrepen combineren? Dat is een vraag die wij steeds vaker krijgen. Een paar jaar geleden kende nog niemand in ons land het begrip mommy makeover, maar nu begint deze term snel bekender te worden. Naast de mommy makeover, zijn er ook veel andere ingrepen die gecombineerd kunnen worden. In dit artikel leggen wij het u uit.

Mommy makeover wint snel aan populariteit

Mommy makeover is het klassieke voorbeeld van een behandeling waarbij plastisch chirurgische ingrepen met elkaar gecombineerd worden. Vaak is het een combinatie van een borstcorrectie met een buikwandcorrectie. En in een aantal gevallen kan het ook nog gaan om een combinatie met liposuctie. Ideaal voor vrouwen bij wie de lichaamscontouren door één of meer zwangerschappen zijn veranderd, vandaar de naam.

Het aangezicht wordt in één keer gelift

Maar ondanks het feit dat deze mommy makeover snel aan populariteit wint, is bij veel mensen nog niet echt het besef doorgedrongen dat het mogelijk is om diverse behandelingen met elkaar te combineren. Wat te denken bijvoorbeeld van de combinatie van diverse aangezichtsprocedures, zoals een facelift, een neklift en een lift van de oogleden? Technisch gezien heel goed te combineren voor een bekwaam plastisch chirurg. En voor degene die deze combinatie van ingrepen ondergaat heel handig. Het aangezicht wordt in één keer in zijn totaal in de tijd teruggebracht. Vaak is de hersteltijd voor deze combinatie van ingrepen niet langer dan die voor iedere ingreep afzonderlijk.

Als de bovenoogleden gelift en hersteld zijn dan vallen de wallen onder de ogen meer op.

Het grote voordeel is dat je die hersteltijd niet drie keer achter elkaar hoeft te doorlopen, wat wel moet als je de ingrepen los van elkaar laat uitvoeren. En in de praktijk blijken heel veel mensen dit te doen, vaak kort na elkaar zelfs. Niet vreemd natuurlijk, want als je tevreden in de spiegel kijkt naar de resultaten van die facelift, maar je ziet nog steeds die hangende oogleden en de rimpels in de nek, dan ligt het voor de hand om te denken: ‘Had ik maar meteen…’.

Dit is een reactie die we vaak in de spreekkamer horen bij een controleafspraak. Als de bovenoogleden gelift en hersteld zijn dan vallen de wallen onder de ogen meer op. Wij bespreken het ontstaan van deze discrepantie met u voorafgaand aan de ingreep.

Sommige ingrepen combineren wat moeilijker

Er komt wel wat meer bij kijken als het gaat om plastisch chirurgische ingrepen met elkaar combineren waarbij meerdere lichaamsdelen betrokken zijn. Een combinatie van een armlift en een buikwandcorrectie bijvoorbeeld is theoretisch best mogelijk. Maar wie opstaat, gebruikt daarbij veelal de armspieren én de rompspieren. Een combinatie van ingrepen kan opstaan een hele klus worden. Thuis voor goede hulp zorgen is dan essentieel.

Over een combinatie van een buikwandcorrectie en een dijbeenlift zijn de meningen verdeeld. Deze combinatie is een wens van mensen die veel zijn afgevallen. De operatiegebieden liggen dicht bij elkaar en omdat er dan veel gevraagd wordt van de bloedtoevoer in hetzelfde gebied kan dit een verhoogde kans geven op complicaties.

Een combinatie van een buikwandcorrectie en een ooglidcorrectie kan daarentegen weer wel heel goed in één keer.

Kortom, er zijn meer mogelijkheden voor het combineren van plastisch chirurgische ingrepen dan veel mensen wellicht denken. Er zijn wel risico’s en mogelijke complicaties om rekening mee te houden. Overleg dus goed met uw plastisch chirurg voordat u uw keuze maakt. Vraag door naar diens praktijkervaring met gecombineerde ingrepen. Maak hieronder een afspraak om uw wensen met een van onze plastisch chirurgen te bespreken.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp