Lipoedeem
Lipoedeem is een chronische aandoening, waarbij er sprake is van een ongelijkmatige verdeling van het onderhuidse vet. Het komt vrijwel alleen voor bij vrouwen en dan voornamelijk op de armen en benen. Hoewel de oorzaak ervan onbekend is, weten we wel dat het niets te maken heeft met een voedingspatroon. Hormonale wisselingen of een te traag werkende schildklier kunnen wel een rol spelen bij lipoedeem.
Door de relatieve onbekendheid wordt er niet of pas erg laat herkend wat het precies is. Patiënten hebben hierdoor vaak al een lange en frustrerende weg achter de rug met adviezen en behandelingen die over het algemeen geen effect hebben op het primaire probleem, namelijk de vetophopingen.
Boerhaave Kliniek en haar specialisten helpen u graag met het behandelen van uw lipoedeem. Lees verder voor meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen of plan direct een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze deskundige chirurgen.
Wat kost de lipoedeem
Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling
01 Meer Informatie
Wat zijn de kenmerken?
Naast de specifieke vetophopingen zijn er verschillende typen en kenmerken voor lipoedeem. Enkele van deze kenmerken zijn:
- (druk-) Pijn van de huid
- Sinaasappelhuid (cellulitis)
- Een zwaar en drukkend gevoel
- Krampen
- Snel blauwe plekken
- Het ontbreken van zwellingen aan handen en voeten
02 Het consult
Plastisch chirurg
Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven wat u wensen zijn voor uw lipoedeem. De plastisch chirurg zal voorstellen wat de meest geschikte operatietechniek is voor u en dit met u bespreken. Voor de spiegel wordt u uitgelegd wat de techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Zo kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen.
Aan het eind zal uw consult worden samengevat in een behandelplan en de bijbehorende kosten worden direct met u besproken. Het doel van dit gesprek is om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.
Consulente
Aansluitend op uw consult heeft u ook een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is om u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden.
03 Welke mogelijkheden zijn er?
Het is mogelijk om lipoedeem te behandelen door het bestrijden van het overgewicht. Dit kan middels voldoende lichaamsbeweging en eventueel ook met een diëtist. Het verliezen van lichaamsgewicht is de enige manier om de vetophopingen te verminderen. Ongelijke vetverdelingen nemen namelijk in andere gevallen niet of nauwelijks af. In dat geval zou het alleen gereduceerd kunnen worden middels liposuctie.
Met liposuctie wordt de lokale vetophopingen, de pijn en eventuele bewegingsbeperking vermindert. Uw benen of armen komen hiermee ook meer in verhouding met de rest van het lichaam. Wanneer er gekozen wordt voor deze uitbreiding, dan is het mogelijk om de ingreep onder narcose te laten uitvoeren. Niet alleen is het zo pijnvrij voor u, maar de plastisch chirurg kan vaak ook beter het gebied behandelen. Er hoeft dan namelijk geen rekening gehouden te worden met de beperkingen van de lokale verdoving.
Houdt er rekening mee dat de prijzen uit bovenstaande tabel gebaseerd zijn op een lokale verdoving. Eventuele extra kosten kunnen zijn wanneer u onder algehele narcose gaat (€500) of wanneer een overnachting geadviseerd wordt (€550).
Beperkingen
Er zijn enkele beperkingen aan het behandelen van lipoedeem middels liposuctie namelijk:
- Uit veiligheidsoverwegingen zit er een maximum aan de hoeveelheid vet die tijdens een ingreep verwijderd kan worden. Hierbij moet u denken aan zo’n vier liter, afhankelijk van de grootte van het gebied. Dit houdt in dat er soms meerdere operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Indien er wordt afgesproken dat er meer vet verwijderd wordt dan, is het wellicht nodig dat u moet overnachten.
- De ingreep is veelal beperkt tot één of twee regio’s per behandeling, omdat er zoveel mogelijk van het aangedane vetweefsel verwijderd moet worden.
- Een onzekere factor is hoe de huid zich na de liposuctie zal houden. Het kan voorkomen dat de huid los en bobbelig wordt, omdat er veel vet weggehaald is en de huid te uitgerekt is.
- Het is van groot belang dat de adviezen, zoals het dragen van de drukkleding, gedurende de nabehandeling gevolgd worden.
04 Nazorg en herstel
In de meeste gevallen is het noodzakelijk dat u een nacht in onze kliniek verblijft na een lipoedeem behandeling. Zo kunt u in een verzorgde setting de eerste nacht doorbrengen. De plastisch chirurg komt de volgende dag langs om u te controleren en te kijken of u naar huis kan.
De eerste 24 uur is het mogelijk dat er wat vocht en soms wat bloed uit de wondgaatjes lekt. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over.
Napijn
Na de lipoedeem behandeling zal het behandelde gebied pijnlijk aanvoelen en kunt u hier een druk voelen. Pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel zijn normale klachten. Daarnaast kan er op sommige plaatsen een vochtophoping ontstaan. Dit trekt vaak na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. U kunt ook een spierpijn gaan voelen, alsof u net intensief gesport heeft. Als u in beweging komt kan er een pijnlijk brandend gevoel ontstaan rond het behandelde gebied.
Herstel
Na de operatie zult uw lichaam tijd nodig hebben om te herstellen. Houdt er rekening mee dat na de napijn u het volgende nog kunt merken:
- Het behandelde gebied zal flink gezwollen zijn
- De littekens zullen rood van kleur en opgezet zijn
- De huid rondom het behandelde gebied kan blauw tot geel verkleuren
- Er kan een verminderd gevoel van de huid optreden
Dit zijn natuurlijk reacties van uw lichaam die aan het herstellen is. Schrik hier niet van.
Littekencrème
Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende littekencrème mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de crème. Door dit twee keer per dag op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.
05 Het resultaat
Door uw lipoedeem te behandelen zult u merken dat de hoeveelheid overtollig vetweefsel drastisch vermindert is. Ook zullen de aangedane delen weer in proportie komen met de rest van het lichaam, zullen de pijnklachten verminderen of zelfs verdwenen zijn en bent u beter in staat om (weer) te sporten.
06 Wat zijn de risico's en complicaties?
Het is belangrijk om te realiseren dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen, waardoor de risico’s en de kans op complicaties gering is. Door onze goede voorlichting, volledige anamnese en professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum. Daarnaast kunt u helpen om bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen goed op te volgen.
Mogelijke complicaties kunnen zijn:
- Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
- Negatieve reactie op de verdoving
- Nabloeding
- Infectie
- Gevoelsverandering
- Blijvend zichtbare littekens
- Schade aan onderliggende structuren
- Onbevredigend esthetisch resultaat.
- Onregelmatigheden.
- Slappe huid na liposuctie.
Roken
Als u op het moment van een operatie rookt, tabaksproducten of nicotineproducten gebruikt dan heeft u een groter risico op complicaties. Denk aan het afsterven van de huid en een slechtere wondgenezing. Het kan ook een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Daarom is het belangrijk om ten minste vier weken voor de operatie te stoppen met roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.
Ook wanneer u wordt blootgesteld aan meeroken dan loopt u mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Dit in vergelijking met mensen die niet worden blootgesteld aan tabaksrook of nicotine bevattende producten. Zij hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.
Meer informatie
Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.