Maak een afspraak

Plastische chirurgie na een bevalling: wanneer kun je een “mommy make-over krijgen?”

Hoe snel kun je plastische chirurgie ondergaan na het krijgen van een baby?

Als je na je zwangerschap een borstcorrectie of een mommy-makeover overweegt is het verstandig minimaal zes maanden te wachten na de geboorte van je kind. Sommigen geloven zelfs dat het beter is een jaar te wachten. Uiteindelijk zal de procedure die je wilt ondergaan een van de bepalende factoren zijn hoe lang je moet wachten.

Er zijn vier belangrijke gebieden van plastische chirurgie na een bevalling waarop vrouwen zich richten zijn: borstenbuikliposuctieschaamlipcorrectie. Laten we elk van deze gebieden eens bekijken.


Borsten

Er zijn een aantal belangrijke overwegingen waarom je moet wachten alvorens een borstvergroting na de zwangerschap te ondergaan. Je borsten zullen gedurende een aantal maanden na de bevalling nog veranderen. Als je hebt besloten om borstvoeding te geven, zullen de veranderingen doorgaan totdat je gestopt bent met de borstvoeding. Een borstcorrectie kan plaatsvinden als de huid en het borstweefsel zich hebben gestabiliseerd.

De tijdlijn: drie tot zes maanden na het stoppen met geven van borstvoeding of drie tot zes maanden na de bevalling als je geen borstvoeding geeft.


Buikwandcorrectie

Zelfs tot zes maanden na de bevalling kunnen er veranderingen plaatsvinden aan je buikwand, de huid en het vet van de buik. Het ondergaan van een liposuctie of een buikwandcorrectie zou op dit moment nog voorbarig kunnen zijn. Afhankelijk vanaf wanneer je de zwangerschap begon te zien, is je huid vooral uitgerekt tussen de derde en de achtste maand.
De tijdlijn: het kan tot een jaar duren bij een buik voordat de effecten van de zwangerschap tot rust zijn gekomen. Dit kan langer zijn bij meerlingen of bij zwangerschappen die binnen een jaar na elkaar kwamen.


Liposuctie

Fluctuerende hormonen, zelfs zonder zwangerschap, kunnen het vetverlies en het aankomen van vet beïnvloeden. Denk er maar eens aan hoe je lichaam verandert tijdens je menstruatie. Deze fluctuaties kunnen nog veel dramatischer zijn tijdens de zwangerschap en in de postpartum periode. Voeg daar de hormoonverschuivingen aan toe die betrokken zijn bij het geven van borstvoeding. Het kan tot een jaar duren voordat de hormonen zich na de zwangerschap hebben genormaliseerd.

De tijdlijn: liposuctie kan binnen een jaar worden gedaan, maar geef jezelf de tijd om het overtollige vet eraf te krijgen, vooral als vet op je heupen een nieuw fenomeen voor je is.


Schaamlipcorrectie

Het langer worden van je schaamlippen kan een mogelijk gevolg zijn van een zwangerschap en bevalling. Als dit je is overkomen, weet dan dat net als bij de buik en borsten, het enige tijd kan duren voordat deze gebieden zich aanpassen na het krijgen van een baby.

De labia of de schaamlippen zullen krimpen na de bevalling. Te lange schaamlippen zijn niet altijd het gevolg van een zwangerschap, want sommige vrouwen krijgen deze na de puberteit. Als je vindt dat je schaamlippen de manier van omgang, de lichaamsbeweging of je kledingstijl belemmeren, kan een schaamlip verkleinende operatie voor je zijn.
De tijdlijn: het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen -tenminste zes maanden- alvorens deze procedures na de zwangerschap uit te laten voeren.


In het kort samengevat

Wacht tenminste zes maanden voor het hebben van plastische chirurgie ná een bevalling. Je moet wachten tot het weefsel van de buik, borsten en andere gebieden krimpen en weer normaal zijn, wat minstens zes maanden in beslag kan nemen. Neem de tijd om op een natuurlijke wijze weer in vorm te komen.