Maak een afspraak

Voeding en herstel

Wist u dat voeding grote invloed kan hebben op uw algehele herstel? Ongeacht of u een buikwandcorrectie, een ooglidcorrectie of een andere behandeling heeft ondergaan, uw lichaam heeft na plastische chirurgie meer voedingsstoffen, mineralen en vitamines nodig om een goede genezing te stimuleren. Het tot u nemen van de juiste voeding kan onaangename complicaties voorkomen en gezonde lichaamsfuncties helpen om het herstelproces versnellen.

Algemeen advies na uw behandeling

Heeft u net een behandeling gehad? Dan raden wij u aan om in elk geval tot twee weken na de operatie niet te roken. Roken verhoogt de kans op complicaties aanzienlijk. Tabak bevat namelijk koolstofmonoxide en nicotine. Deze stoffen hebben een negatief effect op de bloedstolling, de doorbloeding, het immuunsysteem en het zuurstofgehalte. Daarnaast verzoeken wij u om paracetamol, ibuprofen en omeprazol (alleen noodzakelijk bij het gebruik van ibuprofen) in huis te halen om de pijn na een behandeling te kunnen verzachten.

Voeding die bevorderlijk kan zijn voor uw herstel

  • Drink veel water. Net zoals ter voorbereiding op een ingreep helpt het drinken van veel water om uw spijsvertering goed te laten functioneren en uw huid helder te houden. Dit is van belang, omdat al uw genezingsprocessen voldoende wateropname vereisen om zo goed mogelijk te functioneren. Bovendien kan uitdroging het immuunsysteem en genezende functies van uw lichaam schaden. Vervang water nooit door koffie of frisdranken. Dit geeft niet het gewenste effect. Waterrijke voeding, zoals komkommer of watermeloen, kan ook bijdragen om uw vochtniveau hoog te houden.
  • Magere eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van weefsel. Uw lichaam heeft dit hard nodig om een snellere genezing te bevorderen. De aanmaak van bindweefsel en nieuwe bloedcellen zijn hiervan afhankelijk. Daarom is het consumeren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid proteïne gunstig voor het immuunsysteem en de ondersteuning van het centrale zenuwstelsel. Voedingsmiddelen met veel magere eiwitten zijn onder andere: eieren, gevogelte, magere vis, biefstuk, magere zuivel, linzen, tofu, quinoa, tempeh, broccoli, bloemkool, onbewerkte noten en asperges.
  • Vezels. Eet na een ingreep veel vezels om de spijsvertering en stoelgang in beweging te houden. Deze kunnen door een verdoving namelijk vertraagd worden en dit kan leiden tot verstopping. Bij vezels denkt je al gauw aan volkoren producten, maar wist u ook dat veel groentes en fruit uitstekende bronnen van vezels zijn? Veel vezel kunt u vinden producten, zoals volkorenproducten, quinoa, zaden, onbewerkte noten, peulvruchten, kool, bramen, havermout, roggebrood, appels, aardbeien, bonen en avocado’s.
  • Antioxidanten. Antioxidanten is een verzamelnaam die vaak gebruikt wordt voor stoffen die nodig zijn om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen zijn instabiele, agressieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw cellen en weefsel. Nuttig daarom veel fruit en groenten, zoals bosvruchten, avocado’s, granaatappels, kiemen en spinazie, maar ook rozijnen, pitten, zaden en onbewerkte noten om deze vrije radicalen te bestrijden.
  • Natuurlijke ontstekingsremmers. De benaming zegt het natuurlijk al, sommige producten zijn vanuit zichzelf al ontstekingsremmend. Denk hierbij aan kurkuma, brandnetel, rozemarijn, aloë vera, knoflook, uien of pure chocola.
  • Onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten (ook wel “goede vetten” genoemd) hebben vaak een plantaardige oorsprong, maar is ook veel in vis te vinden. Deze vetten dragen over het algemeen bij aan een goede gezondheid. Voor een sneller herstel zijn voornamelijk de ontstekingsremmende functies van deze vetten van belang zijn. Producten zoals onbewerkte noten, zaden, avocado’s, tofu, kokosolie, olijfolie, koolzaadolie, zalm en tarwekiemen bevatten veel onverzadigde vetten.
  • Probiotica. Probiotica zijn micro-organismen die te vinden zijn in voeding, zoals kefir, miso, natuurlijke yoghurt, kimchi en zuurkool. Deze micro-organismen kom via maag in de darmen en zijn nodig om voedsel te verteren. Verdovingen en pijnstillers kunnen het evenwicht in de darmen verstoren, waardoor u spijsverteringsproblemen en misselijkheid kunt ervaren. Een gezonde dosis probiotica kan dus helpen om dit beter te reguleren.

Wilt u weten hoe voeding u kan helpen in de aanloop naar een behandeling? Bekijk dan deze blog.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp