Maak een afspraak

Voedingstips ter voorbereiding op uw behandeling

Voeding wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Dit merken wij ook bij Boerhaave Kliniek. Wij krijgen steeds vaker vragen over voeding in combinatie met plastische chirurgie. Ongeacht of u nou van plan bent een borstvergroting, een neuscorrectie of een andere behandeling te ondergaan, uw lichaam heeft voor en na een plastisch chirurgische behandeling meer voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig om een goede genezing te bevorderen. Regelmatig ontvangen onze consulenten vragen zoals: Welke voeding kan bijdragen aan een snel herstel? Wat kan ik doen om mezelf voor te bereiden? Wat kan ik het beste eten in aanloop naar mijn operatie? Daarom bespreken wij in dit artikel voedingstips ter voorbereiding op uw behandeling.

Algemene tips ter voorbereiding op uw behandeling

Om goed voorbereid te zijn kunnen bepaalde aanpassingen bijdragen aan een sneller herstel. Bij het Boerhaave Kliniek raden wij onze patiënten aan om twee dagen voor de operatie geen alcohol meer te nuttigen en in elk geval vier weken voor de ingreep te stoppen met roken. Alcohol kan ervoor zorgen dat de lokale verdoving of algehele narcose minder goed werkt, terwijl roken zorgt voor een slechtere doorbloeding. Daarnaast adviseren wij twee weken voor de behandeling Arnica D6 druppels of tabletten én extra vitamine C in te nemen. Het innemen van Arnica kan helpen om spierpijn, zwellingen en blauwe plekken na uw operatie te verlichten, terwijl vitamine C een belangrijke rol speelt bij de wondgenezing.

Voeding die bevorderlijk kan zijn voor uw herstel

  • Drink veel water. Het drinken van veel water helpt om uw spijsvertering goed te laten werken en uw huid helder te houden. Dit is belangrijk, omdat het genezingsproces voldoende wateropname vereist om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast kan uitdroging ook schadelijk zijn voor de immuunreacties en genezende functies van uw lichaam. Vervang water niet met koffie of frisdrank. Dit is niet hetzelfde.
  • Waterrijk eten. Drinkt u niet zoveel? Dan zou u uw vochtinname ook kunnen aanvullen met waterrijk eten zoals komkommer, ijsbergsla, bleekselderij, paprika, watermeloen, spinazie, aardbeien, grapefruit of druiven. Een komkommer bestaat bijvoorbeeld voor zo’n 96,7% uit water. Een gezond tussendoortje met veel water. Win-win!
  • Magere eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van weefsel. Dit heeft uw lichaam straks nodig om zichzelf sneller te kunnen genezen. De productie van nieuwe bloedcellen en bindweefsel zijn afhankelijk van eiwitten. Het nuttigen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid proteïne is bevorderlijk voor het immuunsysteem en ondersteunt het centrale zenuwstelsel. Magere eiwitten kunt u vinden in voeding zoals eieren, biefstuk, gevogelte, magere vis, magere zuivel, linzen, tofu, onbewerkte noten, quinoa, tempeh, broccoli, bloemkool en asperges.
  • Antioxidanten. Dit is een verzamelnaam die vaak gebruikt wordt voor stoffen zoals vitamines E en C, selenium, zink en bioactieve stoffen. Antioxidanten zijn nodig om de effecten van vrije radicalen te bestrijden. Dit zijn instabiele, agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen. Eet daarom veel fruit en groenten, bijvoorbeeld bosvruchten, avocado’s, granaatappels en spinazie, maar ook producten zoals kiemen, pitten, zaden en onbewerkte noten.
  • Onverzadigde vetten. Vaak ook wel “goede vetten” genoemd, zijn meestal van plantaardige oorsprong, maar zijn ook veel te vinden in vis. Onverzadigde vetten dragen over het algemeen bij aan een goede gezondheid. Ze dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte en dragen zo bij aan de gezondheid van het hart. Daarnaast hebben onverzadigde vetten een ontstekingsremmende functie. Wilt u meer onverzadigde vetten tot u nemen? Kijk dan eens naar producten zoals onbewerkte noten, tofu, kokosolie, olijfolie, koolzaadolie, zaden, avocado’s, zalm, haring, makreel en tarwekiemen.

Voeding die niet bevorderlijk is voor uw herstel

  • Cafeïne. Bent u een serieuze koffiedrinker? Dan is het verstandig om hier tijdelijk mee te stoppen, of in elk geval te minderen. Cafeïne kan er, net zoals drugs en alcohol, voor zorgen dat de lokale verdoving of algehele narcose minder goed werkt. Daarnaast zijn cafeïne houdende dranken een natuurlijke diuretica, wat betekent dat ze de urinestroom verhogen, vocht uit het lichaam wegnemen en het risico op uitdroging vergroten. Probeer daarom producten met veel cafeïne zoals koffie, cola, energie dranken en proteïnerepen te mijden.
  • Zout. Voeding met veel zout kan het vocht in uw lichaam vasthouden, waardoor de kans op een zwelling groter wordt. Het verminderen of vermijden van zout kan u helpen om uw lichaam sneller te laten genezen. Alles uit een doosje, pakje, blik of container, oftewel verwerkt voedsel, is niet ideaal voor uw lichaam. Denk hierbij aan salade dressing, bouillon, snacks, fastfood, bacon, sauzen, tafelzout, olijven, salami, feta, oude kaas en gezouten noten.
  • Suiker. Voor suiker geldt eigenlijk hetzelfde als voor zoutrijke voeding. Alles uit een doosje, pakje, blik of container, bevat over het algemeen veel suikers en is niet goed voor uw lichaam én het herstel. Verwerkte voeding en dranken, zoals frisdrank, snacks, snoep, vruchtensap koek, sauzen, chocolademelk, maar ook ontbijtgranen en yoghurt met een smaakje zit boordevol suikers. Suikers kunnen de immuun functies onderdrukken en ontstekingen bevorderen.
  • Geraffineerde koolhydraten. Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers. Geraffineerde koolhydraten bestaan uit meerdere suikers. Daardoor kunnen, net als suikers, deze koolhydraten de immuun functies onderdrukken en ontstekingen bevorderen. Probeer producten zoals witbrood, witte bloem, witte pasta, witte rijst, ontbijtmixen, cake, gebak, aardappelen, friet, chips, ijs en zoet broodbeleg daarom te vermijden.

Meer voedingstips?

Bent u benieuwd naar voedingstip die u kunnen bijstaan na een behandeling? Bekijk dan deze blog.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp