Maak een afspraak

Plastische chirurgie: 5 vragen beantwoord

Plastische chirurgie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. In het meest recente meetjaar (2013) verrichtten artsen elf miljoen chirurgische en niet-chirurgische cosmetische procedures. Populaire chirurgische ingrepen zijn liposuctie en borstvergroting. Bij de niet-chirurgische behandelingen scoort vooral de Botoxbehandeling goed. Het aantal mensen dat een cosmetische ingreep volkomen aanvaardbaar vindt, groeit snel. Maar wat blijft, zijn de vragen. Daarom zetten we een paar vragen met antwoord op een rij.

  1. Is plastische chirurgie veiliger in een kliniek of in een ziekenhuis?

Het antwoord hierop is niet makkelijk te geven. Dit omdat niet alle klinieken dezelfde kwalificaties hebben en niet alle ziekenhuizen over de meest ervaren plastisch chirurgen beschikken voor de behandeling die u wenst. Wanneer u een behandeling overweegt wilt u terecht komen in de meest gekwalificeerde handen en in een zo veilig mogelijke ziekenhuis omgeving. Boerhaave Kliniek geeft u het beste van beide werelden. De ideale combinatie. Boerhaave Kliniek beschikt over ervaren plastisch chirurgen en een volledig operatiecomplex dat aan alle eisen voldoet. Zo beschikken we over twee Klasse I operatiekamers. Alleen in dit type operatiekamers mogen vanwege het het plenum (een speciale afzuiginstallatie) borstimplantaten ingebracht worden.

  1. Kan plastische chirurgie plaatsvinden zonder littekens?

Helaas niet. Bij operatieve ingrepen moet een insnede in de huid worden gemaakt. Maar een plastisch chirurg werkt wel bewust zo dat het litteken minimaal zichtbaar is. Hij kan de insnede bijvoorbeeld maken in een huidplooi, zodat deze minimaal zichtbaar is. Bovendien zal hij de wond zorgvuldig sluiten en gericht advies geven voor wondgenezing.

  1. Is het beter een ingreep in de winter te plannen?

Het is niet nodig blootstelling aan de zon helemaal te vermijden, maar uw plastisch chirurg zal u wel richtlijnen meegeven. Overmatige blootstelling aan de zon kan de wondgenezing vertragen en kan ervoor zorgen dat er een pigment verschuiving kan plaatvinden waardoor de littekens duidelijker en langer zichtbaar blijven. Een goede zonbescherming boven de factor 30 is bij blootstelling van het litteken aan het licht zeker aan te raden.

  1. Is cosmetische plastische chirurgie duur?

Cosmetische chirurgie is zogenaamde electieve chirurgie: er is geen medische noodzaak voor. De zorgverzekeraar vergoedt het dus niet. Maar de kosten zijn niet het enige waarbij u moet stilstaan als u cosmetische chirurgie overweegt. Een goede arts zal u altijd vragen wat uw verwachtingen zijn, want hij wil zeker weten dat die realistisch zijn. Het is niet de bedoeling dat een vrouw een borstvergroting ondergaat omdat haar man dat wil, of dat een meisje een neuscorrectie ondergaat in de verwachting dat ineens alle jongens verkering met haar willen. Cosmetische chirurgie verfraait, maar u blijft dezelfde persoon. De behandeling moet waarde voor uzelf hebben.

  1. Is plastische chirurgie erg risicovol?

Aan elke chirurgische ingreep kleeft een zeker risico, maar dit risico is bij cosmetische chirurgie niet groter dan bij andere ingrepen. U heeft voor een deel zelf in de hand hoe groot het risico op problemen is, door altijd goed door te vragen naar de ervaring van degene door wie u de behandeling wilt laten uitvoeren en naar de omstandigheden waaronder u geopereerd gaat worden

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp