Maak een afspraak

Een bijzondere buikwandcorrectie: Fleur-de-lis

Bijzondere buikwandcorrectie Fleur de lisHet klinkt als een relatief kleine ingreep, de tummy tuck. Misschien komt dit door dat verkleinwoord “tummy”. En misschien verklaart dit ook waarom we zo gewend beginnen te raken aan deze Engelse term. Maar het is wel een buikwandcorrectie en dat is toch echt een ingreep die met grote zorgvuldigheid dient te geschieden. Als patiënt wilt u immers een mooi resultaat waarmee u weer jaren verder kunt. Littekenvorming is onontkoombaar, maar verder moet het er cosmetisch heel mooi uitzien. Wie bedenkt dat vetweefsel moet worden weggenomen uit het buikgebied en dat als gevolg hiervan mogelijk ook overtollig geworden huid moet worden verwijderd, begrijpt hoe belangrijk het is een ervaren plastisch chirurg te zoeken voor deze ingreep.

Vetophoping in het buikgebied

Deze plastisch chirurg zal u ook uitleggen welke behandeling het best aansluit bij uw vraag. Hebt u geen huidoverschot maar alleen overtollige vetophoping in het buikgebied, dan zal een liposuctie volstaan. Hebt u wel een huidoverschot maar beperkt dit zich tot het gebied onder de navel, dan is de minibuikwandcorrectie een interessante optie. Maar als de buikwand echt verslapt is en als hetzelfde geldt voor de buikspieren, dan is een totale buikwandcorrectie nodig om tot het beste resultaat te komen. De plastisch chirurg verwijderd hierbij het overtollig weefsel en hecht de uitgerekte rechte buikwandspieren in de middenlijn weer aan elkaar.

Fleur-de-lis buikwandcorrectie

uitleg tekening buikwandcorrectie fleur de lisMeestal volstaat een horizontale insnede net boven het schaambeen om deze laatste twee behandelingen mogelijk te maken. Dit geldt echter niet als sprake is van erg veel vet en huidoverschot. Gelukkig bestaat hiervoor tegenwoordig een moderne variant van de buikwandcorrectie onder de naam Anker buikwandcorrectie. De plastisch chirurg maakt hierbij behalve de horizontale insnede ook een extra verticale insnijding boven de navel. De naam (Anker) verwijst naar de vorm van deze twee insnedes. Om die reden wordt de ingreep ook wel Fleur-de-lis buikwandcorrectie genoemd. Wie de vorm van de Franse lelie kent, begrijpt waarom.

Afvallen en buikwandcorrectie

Het is duidelijk dat deze ingreep meer littekenvorming geeft dan de hierboven beschreven types buikwandcorrecties. Bovendien kan de ingreep leiden tot vormverandering van het gebied direct rond de navel. De Anker of Fleur-de-lis buikwandcorrectie is dan ook niet voor iedereen de eerste keuze. Maar het is wel een interessante optie voor vrouwen bij wie na de bevalling(en) de buikwand erg slap is geworden en bij wie de buikspieren erg zijn opgerekt. Ook mensen die zeer sterk zijn afgevallen – bijvoorbeeld door een rigoureus dieet of een maagverkleining – kunnen voor deze ingreep in aanmerking komen.

Wilt u meer weten over deze ingreep, bijvoorbeeld hoe de operatie in zijn werk gaat? Lees dan verder op onze pagina over de buikwandcorrectie.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp