Maak een afspraak

Overtollig vet verwijderen door middel van liposuctie

Worstelt u met hardnekkig vet, dat ondanks een streng dieet en lichaamsbeweging maar niet verdwijnt? Wilt u dit overtollige vet verwijderen? En zoekt u hier een oplossing voor? Dan kan liposuctie (ook wel een “lipo” of liposculpture genoemd) voor u de uitkomst zijn. Liposuctie is naast een borstvergroting en neuscorrectie vandaag de dag één van de meest voorkomende cosmetische chirurgische behandelingen die bij ons wordt uitgevoerd. Liposuctie geeft uw lichaam door het verwijderen van vetcellen betere contouren, zodat in de toekomst in deze gebieden geen vetafzetting meer zal plaatsvinden. Ondanks zijn populariteit zijn er veel misvattingen over liposuctie. Hieronder vind je de meest voorkomende generalisaties die wij tijdens het spreekuur horen.

Vet verwijderen is een eenvoudige “oplossing” voor iedereen

ONJUIST. Hoewel liposuctie resultaten oplevert die onmiddellijk zichtbaar zijn (in de eerste maanden verbetert het resultaat terwijl de zwelling afneemt) is het niet voor iedereen geschikt. Ideale kandidaten voor liposuctie verkeren in een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Liposuctie is GEEN behandeling voor overgewicht en is ook niet bedoeld om lichaamsbeweging of goede eetgewoonten te vervangen. Als u geen goed dieet- en lichaamsbewegingsregime handhaaft na uw liposuctie zullen vetzones rondom de behandelde gebieden alsnog vergroten door ophoping van vet, en zorgen voor een onregelmatige structuur.  Omdat het geen alternatief is voor een dieet of lichaamsbeweging is liposuctie ook geen effectieve behandeling voor cellulitis of een losse en hangende huid (zie hiervoor ons artikel over elasticiteit van de huid na een liposuctie). 

Liposuctie is alleen voor vrouwen

ONJUIST. Liposuctie wordt bij zowel mannen als vrouwen uitgevoerd. Mannen met een genetische aanleg om vet te verzamelen rond hun tailles kunnen dit met liposuctie aanpakken. De meest voorkomende gebieden waar liposuctie plaatsvindt bij mannen zijn de hals, de buik en de lendenen (‘love handles’). In toenemende mate zien wij ook mannen met gynaecomastie oftewel borstvorming bij mannen. Deze borstvorming bij mannen kan als zeer onaangenaam ervaren worden en is in vele gevallen te behandelen door middel van liposuctie.

Liposuctie kan worden gedaan in combinatie met andere procedures

JUIST. Meestal wordt liposuctie uitgevoerd als een op zichzelf staande procedure. In veel gevallen wordt het echter ook gedaan in combinatie met andere procedures, zoals een facelift, een borstverkleining of een buikwandcorrectie.

Tumescent Liposuctie kan altijd onder lokale verdoving dus algehele verdoving is dan niet nodig

ONJUIST. Liposuctie kan zowel onder lokale als onder algehele verdoving plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de locatie van het te behandelen gebied, de grote van het te behandelen gebied en van de patiënt zelf. Bij de tumescent liposuctie wordt eerst via een kleine canule een vetoplossende tumescent vloeistof ingespoten samen met een verdovend middel. Door dit verdovende middel ervaart u minder pijn, maar het geeft geen indicatie om alle liposuctie behandelingen onder lokale verdoving uit te voeren.

De indicatie wel of geen narcose kan op internet heel verwarrend zijn. Dit komt omdat liposuctie door veel artsen wordt uitgevoerd die niet de mogelijkheden of faciliteiten hebben om iemand onder narcose te brengen. Hierdoor wordt dan vooral de lokale liposuctie aanbevolen. Maar het wel of niet hebben van een mogelijkheid tot algehele verdoving zou niet bepalend  moeten zijn in de keuze of  u onder narcose gaat of niet. Kies daarom altijd voor een kliniek waarbij de mogelijkheid voor narcose bestaat, zoals bij ons in het Boerhaave Kliniek. Dan heeft u de best mogelijke keuze die er bestaat.  Lokaal verdoofd, of indien gewenst door u of de plastisch chirurg onder narcose.

Liposuctie is een risico-vrije procedure

ONJUIST. Wanneer een gekwalificeerde chirurg de procedure uitvoert, zijn de risico’s controleerbaar en complicaties zeldzaam. Net als bij elke andere chirurgische behandeling brengt liposuctie bepaalde risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn na te lezen op onze pagina over liposuctie .

Indien u geïnteresseerd bent en meer te weten wilt komen over liposuctie, kunt u bij ons een vrijblijvend consult aanvragen. Het consult vindt altijd plaats bij één van onze plastisch chirurgen die gespecialiseerd is in liposuctie.

#Liposuctie
Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp