Maak een afspraak

Ooglidcorrectie in het basispakket

Nogal wat mensen bellen de laatste weken naar ons om hun ooglidcorrectie “even uit te stellen”. Het hoeft ineens niet meer zo op stel en sprong. Maar wel graag zo snel mogelijk na 1 januari aanstaande. “Kan het op 2 januari?” Ja, zo lang de agenda voor die eerste maandag van 2017 nog niet vol zit wel natuurlijk. Maar denk wel even na voordat u die ooglidcorrectie – die u mogelijk al heel lang wilt en waarvoor u waarschijnlijk het consult al achter de rug hebt – echt uitstelt. Er is een kans dat u daar helemaal niets mee opschiet.

Ooglidcorrectie in het basispakket?

Wat is er aan de hand? Een poosje geleden maakte minister Edith Schippers van het ministerie van VWS bekend dat een aantal cosmetische behandelingen vanaf 2017 weer vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat hierbij om borstimplantaten, besnijdenissen en – inderdaad – ooglidcorrecties. Een beslissing van tien jaar eerder wordt hiermee teruggedraaid. Toen besloot het ministerie namelijk om deze plastisch chirurgische verrichtingen uit het basispakket te schrappen, omdat de minister vond dat er misbruik van werd gemaakt. Te veel mensen zouden zo’n ingreep vergoed krijgen terwijl er eigenlijk geen medische reden was om die te ondergaan.

De meesten zullen van een koude kermis thuiskomen

Heel veel mensen worden blij van deze beslissing en wachten nu dus tot volgend jaar om hun oogleden te laten corrigeren.  De meesten zullen van een koude kermis thuiskomen. Hoewel de beslissing van de minister nu op zich een mooie stap is, is het wel zaak om even verder te lezen. Bedenkers van krantenkoppen houden van scherpe teksten, dingen die de aandacht trekken. “Cosmetische ingrepen terug in basispakket” voldoet hieraan. Maar inhoudelijk is het verre van volledig.

Wat zijn precies de feiten? Dit: een aantal medisch noodzakelijke cosmetische behandelingen zal vanaf 1 januari 2017 weer vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Bij de bekendmaking van het nieuws benadrukte de minister heel nadrukkelijk dat er een medische indicatie moet zijn voor de ingreep. In het geval van de ooglidcorrectie betekent dit dat die alleen vanuit het basispakket wordt vergoed als iemand minder of slecht zicht heeft door een verlamd ooglid.

Zo ernstig is de situatie niet bij de meeste mensen die zich voor een ooglidcorrectie tot de plastisch chirurg wenden. Hun bovenooglid is wel wat gaan hangen – een natuurlijk verschijnsel bij het klimmen der jaren door verslapping van het weefsel – maar beslist niet zo erg dat het hun zicht belemmert. En de onderoogleden kunnen het zich natuurlijk nooit belemmeren door te gaan hangen.

Juich dus niet te vroeg!

Juich dus niet te vroeg bij het nieuws over het terugkomen van de ooglidcorrectie in het basispakket. De kans dat u deze ingreep ook in 2017 nog gewoon uit eigen middelen moet betalen, is vrij groot. Wat niet wegneemt dat het een waardevolle ingreep kan zijn als u uw aangezicht weer een jeugdiger aanzien wilt geven. Maar dat wist u natuurlijk al, daarom had u die afspraak juist gemaakt.

Wilt u uw wensen en de mogelijkheden van een ooglidcorrectie bespreken met één van onze plastisch chirurgen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult!

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp