Plan gratis consult

Over de recente berichtgeving rondom de veiligheid van borstimplantaten

Recent zijn er veel nieuwsberichten verschenen in de media over de veiligheid van borstimplantaten, waaronder een uitzending van Radar. Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Bij Boerhaave staat de patiënt centraal. Daarom willen wij door middel van dit artikel u zo goed mogelijk informeren aan de hand van de informatie van de NVPC, de wetenschappelijke vereniging van de plastische chirurgie in Nederland.

Onderzoek Henry Dijkman

Tijdens de uitzending van Radar op maandag 20 september 2021 is er aandacht besteed aan het onderzoek van Henry Dijkman. Het onderzoek concludeert dat alle borstimplantaten siliconendeeltjes af kunnen geven. De onderzoekers hebben gezocht in de database van het Radboudumc naar de gegevens van patiënten met borstimplantaten waar de kapsels de afgelopen 34 jaar (1986 tot nu) verwijderd en onderzocht zijn. In totaal werden de kapsels van 389 vrouwen bekeken. In en vlak buiten het kapsel kon bij een grote meerderheid siliconendeeltjes worden aangetoond. 46 vrouwen hadden protheses met een cohesieve gel (sinds 1996 de standaard bij borstimplantaten) en 343 ouderwetse implantaten die veel vloeibaarder zijn en waarbij lekkage vaker voorkomt. In beide groepen werden evenveel siliconendeeltjes gevonden in het weefsel direct rond de prothese.

Conclusie

In de uitzending werd de conclusie getrokken dat alle implantaten onveilig zouden zijn. Echter vormt het onderzoek van Henry Dijkman geen representatieve steekproef uit de samenleving. Tijdens het onderzoek is er alleen gekeken naar de kapsels die zijn opgestuurd. Kapsels worden alleen maar opgestuurd als er iets bijzonders aan de hand is, zoals bijvoorbeeld een ernstige verdikking van het kapsel of iemand met klachten. Ook is niet bekend hoeveel implantaten bij verwijdering kapot of intact waren, wat de achtergrond van de betrokken vrouwen was qua gezondheid en of ze bijvoorbeeld roken (wat nadelige invloed heeft op herstel). Dit geeft een vertekend beeld van de omvang van het probleem. Alle patiënten die geen klachten hebben en waarvan de prothesen niet zijn opgestuurd zijn niet betrokken bij het onderzoek. Daarom valt er op basis van dit onderzoek dus niet te zeggen hoe vaak en hoeveel siliconendeeltjes vrijkomen en of deze überhaupt van cohesieve gel implantaten komen. De onderzoekers geven zelf ook aan dat ze niet weten of de vrouwen met cohesieve gel implantaten in het verleden ouderwetse implantaten hebben gehad.

Siliconendeeltjes komen ook voor bij vrouwen zonder borstimplantaten

Uit diverse studies is gebleken dat er bij vrouwen zonder borstimplantaten siliconendeeltjes in het bloed en zelfs in het borstweefsel voorkomen. Dit komt o.a. door het consumeren van bepaalde voeding en dranken waarin deze deeltjes ook zitten. Ook zitten er veel  siliconen in cosmetica producten.

Bij dit onderzoek is er alleen gekeken naar de aanwezigheid van siliconendeeltjes bij de onderzochte kapsels. Er is niet gekeken naar de klachten van de aanwezigheid van siliconendeeltjes en wat de kans hierop is. De conclusies op basis van dit specifieke onderzoek zijn daarom ook voorbarig en ondoordacht.

Zijn borstimplantaten wel of niet veilig?

Er worden al tientallen jaren grote groepen vrouwen met borstimplantaten gevolgd en vergeleken met vrouwen zonder borstimplantaten. In deze studies zijn geen duidelijke verschillen in klachten gevonden in de groepen met en zonder implantaten en is er geen gevaar voor de volksgezondheid aangetoond. Na 14 jaar onderzoek stelde de FDA (de Amerikaanse inspectie voor volksgezondheid) in 2006 dat er geen aanwijzingen waren dat siliconen borstimplantaten onveilig waren. Ook de Nederlandse inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft aan dat er geen redenen zijn om het gebruik van siliconen borstimplantaten te verbieden.

Wilt u meer lezen over de veiligheid van borstimplantaten? Lees hier meer over op de website van IGJ.

Hoe vaak komt BII (breast implant illness) voor?

Ondanks het feit dat er veel onderzoek gedaan wordt naar wat ook wel breast implant illness (BII) wordt genoemd, is BII (nog) geen erkende ziekte. Vermoed wordt dat het risico op het ontwikkelen van klachten kleiner is dan 1%. Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals o.a. vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn en brainfog. De klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben wat het ook heel moeilijk maakt dit te onderzoeken. Dit jaar is er een studie verschenen van het Maastricht UMC waaruit blijkt dat deze klachten net zo vaak voorkomen bij vrouwen met siliconen implantaten als bij vrouwen zonder.

Wilt u meer informatie? Lees hier meer over op de website van NVPC. De NVPC is samen met het RIVM en het NIVEL (Netherlands Institute for Health Services Research) betrokken bij meerdere onderzoeken.

Vragen?

Bij Boerhaave staat de patiënt altijd centraal. Tot op heden volgen wij elke ontwikkeling en elk onderzoek op de voet. Dit omdat wij u als patiënt de beste zorg aanbieden waarbij gezondheid voorop staat. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u altijd bij ons terecht. Wij beantwoorden graag al u vragen en zijn altijd bereikbaar via 088 – 40 00 200. Mocht u één van onze plastisch chirurgen graag persoonlijk spreken dan kunt u uiteraard ook via de onderstaande contact button een consult inplannen voor een persoonlijk gesprek.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp