- Boerhaave Medisch Centrum
- Facelift
- Gezicht
Borstvergroting en Borstonderzoek
Wanneer u een borstvergroting heeft ondergaan vraagt u zich vast en zeker op een bepaald moment af of uw borstimplantaten invloed hebben op het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ook krijgen onze plastische chirurgen deze vraag vaak terecht tijdens een eerste consult voor een borstvergroting. In deze blog leggen wij u graag uit met welke veranderingen u rekening moet houden bij een borstonderzoek na een borstvergroting.
Borstonderzoek na plaatsing van een prothesen
Borstkanker blijft een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Het plaatsen van een prothesen heeft geen invloed op de kans om borstkanker te krijgen. Het is daarom altijd belangrijk om een borstonderzoek regelmatig uit te laten voeren door een professional en zelfonderzoek te doen.
Hoe beïnvloeden borstprothesen het borstonderzoek?
Door het plaatsen van een borstprothesen wordt het uitvoeren van een borstonderzoek iets ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. We horen vaak dat vrouwen denken dat na het plaatsen van siliconengel een röntgenfoto maken niet meer mogelijk is. De siliconengel zou de stralingen tegenhouden. Dit is echter niet waar.
Röntgenstralen hebben geen invloed op de prothese. Siliconengel is niet gevoelig voor de straling en het omhulsel waarin de gel zich bevindt wordt niet door de stralingen aangetast. Het röntgenonderzoek blijft ook na een borstvergroting mogelijk. Deze onderzoeken geven waardevolle inzichten aan de specialist op het gebied van eventueel ontwikkelde kankercellen.
Het borstonderzoek na een borstvergroting
Wanneer u geen borstvergroting heeft ondergaan is het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zo ingericht dat er tijdens het eerste onderzoek twee foto’s per borst worden gemaakt. Bij de daaropvolgende onderzoeken wordt er nog maar een foto per borst gemaakt.
Dit verandert wanneer u een borstprothese heeft. Dan worden er altijd twee röntgenfoto’s per borst gemaakt. Dit doen ze omdat een gedeelte van het borstweefsel dat achter de prothese ligt niet goed zichtbaar wordt op de foto’s. Door het maken van twee foto’s van uw borst ondervangen we dit probleem. Geef daarom ook altijd tijdens het borstonderzoek aan dat u een borstprothese heeft. De verpleegkundige en artsen kunnen hier dan rekening mee houden.
Andere technieken voor een borstonderzoek
Is het na het maken van twee foto’s nog steeds niet helemaal duidelijk of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn? Dan is het uitvoeren van een echoscopie of een MRI-scan ook gewoon mogelijk wanneer u borstprothesen heeft. Deze uitgebreidere onderzoeken worden u niet gratis aangeboden tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker, maar kunnen bij twijfel wel voor relevante aanvullende informatie zorgen.
Blijf controleren
Of u nu een borstprothesen heeft of niet, het regelmatig controleren van uw eigen borsten is en blijft altijd belangrijk! Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.