Moedervlek verwijderen
In de meeste gevallen wordt het verwijderen van een moedervlek gedaan uit esthetisch oogpunt. Een moedervlek, ofwel Naevi, is een volstrekt onschuldige ophoping van cellen met teveel pigment. In zeldzame gevallen kunnen ze echter kwaadaardig zijn. Het is dan noodzakelijk om de moedervlek zo snel mogelijk operatief te laten verwijderen.
Een van onze specialisten kan tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bepalen of het mogelijk is om de moedervlek(ken) te verwijderen en of het door u gewenste resultaat bereikt kan worden. Plan direct een gesprek in of lees verder voor meer informatie over de behandeling en kosten.
Wat kost de moedervlek verwijderen
Overige ingrepen
Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling
01 Het consult
Plastisch chirurg
Bij Boerhaave vindt het consult altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven wat uw wensen zijn omtrent het verwijderen van uw moedervlek(ken), er worden foto’s gemaakt voor uw medisch dossier en uw moedervlek(ken) worden onderzocht. Naar aanleiding hiervan wordt de voor u meest geschikte operatietechniek voorgesteld en direct met u besproken. Voor de spiegel wordt nog uitgelegd wat deze techniek precies inhoudt en wat u kunt verwachten wat betreft het eindresultaat.
Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan en worden de totale kosten met u besproken. Het doel is om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.
Consulente
Aansluitend op uw consult heeft u ook een gesprek met uw consulente. U wordt dan op de hoogte gebracht van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden voor de behandeling.
Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Klik hier voor meer informatie over uw consult.
02 De behandeling
De behandeling wordt meestal onder lokale verdoving verricht, wat betekent dat u een half uur na de ingreep weer naar huis mag.
Wil u meer lezen over de dag van een behandeling? Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.
De plastisch chirurg zal een incisie maken in het afgetekende gebied. Via deze insnijding kan vervolgens uw moedervlek verwijderd worden en zal de wond gesloten worden.
Het kan echter zijn dat het niet voldoende is om de wond gewoon te sluiten. In dat geval is er een speciale hechtingstechniek om het litteken onregelmatig te maken, zodat het beter kan genezen. Vaak zijn dit technieken waar een w- of z-vorm gebruikt wordt.
Uw moedervlek kan na de ingreep microscopisch worden onderzocht. Wij streven er naar om u binnen een week de uitslag hiervan te geven.
03 Nazorg en herstel
Vlak na de ingreep kunt u een toenemende pijn rondom het litteken ervaren. Dit komt doordat de verdoving zijn werking aan het verliezen is. Het is heel vervelend, maar de pijn is meestal matig.
Verder zal het behandelde gebied iets blauw, beurs en gezwollen zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en kan enkele weken duren, voordat het in de loop van de tijd verdwijnt.
Littekens
De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. Houdt er wel rekening mee dat ze in eerste instantie rood en gezwollen zullen zijn, maar dat dit na enkele weken weg zal gaan trekken.
Het is goed om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Daarom is het belangrijk om uw littekens twee keer per dag in te smeren met de littekencrème die u tijdens uw eerste controle mee naar huis krijgt. Ook moet u de littekens uit de zon houden en het eerste jaar altijd een zonnebrand met meer dan factor 30 gebruiken om uw huid te beschermen.
04 Risico's en complicaties
Het is belangrijk dat u zich realiseert dat elke chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Ook al is het verwijderen van een moedervlek een kleine ingreep, door onze professionele werkwijze brengen wij de mogelijke risico’s en complicaties terug tot een absoluut minimum.
Enkele mogelijke complicaties kunnen zijn:
- Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die de verwijdering vereist)
- Negatieve reactie op de verdoving
- Nabloeding
- Infectie
- Blijvende littekens
- Onbevredigend esthetisch resultaat.
Roken
Patiënten die op het moment van een ingreep roken, tabaksproducten of nicotineproducten gebruiken hebben een groter risico op complicaties, zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Daarnaast kan het een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Het is daarom belangrijk om ten minste vier weken niet meer te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.
Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Mensen zonder blootstelling hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.
Meer informatie
Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.