- Boerhaave Medisch Centrum
- Facelift
- Gezicht
Borstvergroting vergoed door de zorgverzekeraar?
Een veelgehoorde vraag in de spreekkamer van de plastisch chirurg is: “Wat kost dat dokter?”. Een begrijpelijke vraag ook, want cosmetische chirurgie voor esthetische doeleinden en dus ook de borstvergroting wordt doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar. De cliënt betaalt deze ingreep dus zelf. Het komt dan ook voor dat iemand na het consult bij de plastisch chirurg de afspraak voor de daadwerkelijke behandeling een aantal maanden vooruit schuift om er eerst voor te kunnen sparen.
Kleine borsten kunnen invloed hebben op het sociale leven
Soms beslissen mensen zelfs om een keer niet op vakantie te gaan om die behandeling mogelijk te maken. Mensen hechten veel belang aan hun uiterlijk, dus zo vreemd is deze beslissing niet. We horen zelfs vaak dat mensen echt een beperking in hun sociale leven ervaren door een lichaamskenmerk waaraan zij zich zelf storen, zoals flaporen, borsten die in verhouding tot de rest van het lichaam erg groot zijn of een kromme of grote neus.
Volledig uitblijven van borstvorming
Ook bij vrouwen bij wie sprake is van het volledig uitblijven van borstvorming kan sprake zijn van ernstige problemen in deelname aan het sociaal verkeer, bijvoorbeeld sauna- of strandbezoek. In de kern onterecht natuurlijk – ieder mensenlichaam is anders en bijna geen enkel mensenlichaam is perfect – maar wel heel erg begrijpelijk. De welving van de boezem is absoluut een aspect van vrouwelijkheid. Geen wonder dus dat vrouwen bij wie de borst ook na de groeifase in de puberteit volledig plat blijft hier enorme moeite mee kunnen hebben.
Borstvergroting vergoed uit de basisverzekering
Speciaal voor deze vrouwen is er goed nieuws. Een verandering in wetgeving heeft ervoor gezorgd dat de mogelijkheden voor vergoeding bij ingrepen aan de borst zijn verruimd. In de praktijk betekent dit dat nu ook de borstvergroting vergoed kan worden vergoed uit de basisverzekering als bij de vrouw sprake is van een platte boezem. De grens hiervoor ligt bij een borstplaat van minder dan een centimeter. Een radioloog dient vast te stellen dat de borstplaat minder dan 1 cm is en waarschijnlijk heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Vraag hier dus naar als u tot deze categorie behoort en op bezoek gaat bij de plastisch chirurg om de mogelijkheden voor borstvergroting te bespreken. De plastisch chirurg kan dan een vergoedingsaanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar.
Punt van aandacht bij vrouwen met een platte boezem is wel dat de ruimte om een borstvergroting te bewerkstelligen beperkt is. Ook de dikte van de huid speelt hierbij een rol. De praktijk wijst uit dat de borstprothese Natrelle FX 510 voor deze vrouwen – dus met een platte boezem en een dunne huid – een ideale oplossing is.
Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak dan hieronder een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult!