Maak een afspraak

Ooglidcorrectie bij de huisarts? Waarom bij Boerhaave specialisatie essentieel is. 

Recentelijk publiceerde verschillende nieuwspagina’s een artikel over het toenemende aantal mensen dat ooglidcorrecties laat uitvoeren door huisartsen vanwege de lagere kosten. Hoewel dit financieel aantrekkelijk lijkt, is het belangrijk om te begrijpen dat dergelijke ingrepen niet zonder risico zijn, vooral wanneer ze worden uitgevoerd door artsen zonder specifieke training in plastische chirurgie.

Een ooglidcorrectie is een behandeling waarbij overtollige huid en vet van de oogleden worden verwijderd voor verschillende redenen, bijvoorbeeld om verbeterd gezichtsveld te bereiken en/of minder vermoeid eruit te zien. Hoewel de ingreep relatief klein lijkt, vereist het absoluut kennis van de anatomie van het ooglid en uitgebreide chirurgische vaardigheden om complicaties te voorkomen en optimale resultaten te garanderen.

De risico’s
Het artikel benadrukt dat huisartsen wettelijk gezien bepaalde chirurgische ingrepen, zoals ooglidcorrecties, mogen uitvoeren. Echter, huisartsen missen vaak de uitgebreide training en ervaring die gespecialiseerde plastisch chirurgen wel hebben. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op complicaties zoals infecties, asymmetrie, overmatige littekenvorming, en zelfs schade aan het oog.

Een plastisch chirurg is een beschermde titel in Europa. De langdurige opleiding waarbij ze getraind worden in de verschillende technieken, is niet voor niets. De titel cosmetisch arts mag iedereen dragen die een artsendiploma heeft.

Het voordeel van specialisatie
Het is essentieel om te kiezen voor een kliniek die kwaliteit en veiligheid biedt. Bij twijfel over de bekwaamheid van de arts, is het raadzaam om te controleren of de chirurg aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit biedt een extra garantie dat de behandelend arts de nodige kwalificaties en ervaring heeft.

Hoewel de prijs een belangrijke factor kan zijn bij de beslissing om een ooglidcorrectie te ondergaan, mag dit nooit ten koste gaan van je gezondheid en veiligheid. Een gespecialiseerde kliniek biedt niet alleen de expertise die nodig is voor een succesvolle ingreep, maar ook de geruststelling dat je in goede handen bent.

Bij Boerhaave kunnen wij de veiligheid en kwaliteit waarborgen. Wil je meer informatie over wat wij voor je kunnen betekenen? Plan dan nu een gratis consult in met een van onze plastisch chirurgen.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp