De Amsterdamse Boerhaave kliniek is opgericht in 1902. De kliniek is vernoemd naar Hermanus Boerhaave, die in de zeventiende eeuw als arts en hoogleraar klinische geneeskunde hoog in aanzien stond. De universiteit van Leiden groeide door zijn deskundigheid uit tot hét centrum voor medische opleidingen. Vorsten als Frans I en Tsaar Peter I vroegen Boerhaave om medische raad.
De Boerhaave kliniek in Amsterdam startte in 1902 als privékliniek. Na de dood van oprichter/eigenaar Mendes de Leon in 1924 nam een medisch consortium, de Vereniging Boerhaave Kliniek, het bestuur van de kliniek over. In 1994 is onder dit bestuur de Boerhaave kliniek gesloten. Aanzet tot sluiting was in 1982 de zogenaamde ‘lijst Gardeniers’ van Til Gardeniers, staats-secretaris Volksgezondheid. Hierop volgde twaalf jaar lang politieke strijd.
Als voorzitter van de medische staf van de Boerhaave kliniek voerde de internist Pieter Maurits Elte (1948) een breed gedragen verzet van artsen, patiënten, buurtbewoners en medewerkers, tegen sluiting van de Boerhaave kliniek aan. Op 31 augustus 1994 was de sluiting een feit, waarna de Boerhaave kliniek is doorgestart op initiatief en onder leiding van Marijke Elte-Kreps (1946), echtgenote van de internist Elte. Sinds 1995 is de Boerhaave kliniek weer een privékliniek onder de naam Boerhaave Kliniek. Na meer dan 100 jaar aan het Museumplein is Boerhaave Kliniek sinds 2014 gevestigd op de Dintelstraat in Amsterdam.