Maak een afspraak

Hoe oud moet je zijn voor cosmetische chirurgie?

Cosmetische chirurgie, Hoe oud moet je daarvoor zijn? Die vraag krijgen we vaak telefonisch of via de mail. Soms van moeders die zich zorgen maken over de nadrukkelijke aandacht van hun dochter of zoon voor hun uiterlijk. En in andere gevallen komt de vraag ook rechtstreeks van deze jonge mensen. Jonge mensen, die buitengewoon onzeker zijn over hun borsten, neus of hun schaamlippen, of die vet willen laten wegzuigen omdat ze zichzelf te dik vinden.

Dwingende schoonheidsideaal

Boerhaave Kliniek neemt daarin zijn verantwoordelijkheid. Het is onze taak een goede afweging te maken tussen de vraag van degene die tegenover ons in de spreekkamer zit en de eisen die de hedendaagse schoonheidsmoraal aan mensen oplegt. Voordat wij de beslissing nemen al dan niet via een ingreep tegemoet te komen aan de wensen van een cliënt, moeten wij helder krijgen of die wensen echt voorkomen uit de cliënt zelf, of op onterechte wijze gevoed worden door wat de dwingende schoonheidsideaal (of de partner) hen influistert.

Cosmetisch chirurgie om “erbij te horen”

Bij mensen die nog niet volwassen zijn, is deze afweging des te belangrijker. Op jonge mensen rust een enorme druk om zich te conformeren aan de groep waartoe ze behoren of willen behoren, en dit maakt hen verhoudingsgewijs eenvoudig beïnvloedbaar. Het is een reëel gevaar dat een meisje in de spreekkamer dat een borstvergrotingneuscorrectieliposuctie of een schaamlipverkleining wenst, deze ingreep feitelijk helemaal niet wil ondergaan, maar bang is “er niet bij te horen” als ze het niet doet.

Minimumleeftijd van achttien jaar

Boerhaave Kliniek hanteert daarom net als de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie een minimumleeftijd van achttien jaar.

Cosmetische chirurgie gaat niet over “erbij horen” maar over tevreden zijn met je eigen lichaam. Het lichaam van iemand die nog niet volwassen is, is nog niet volgroeid. De geest van iemand die nog niet volwassen is, is dat evenmin. De ontevredenheid met het eigen, jonge lichaam, kan een fase zijn die overgaat als de volwassenheid intreedt en liefde, werk en gezin een serieuze rol in iemands leven gaan spelen. Maar als de wens blijft bestaan dan staan de deuren bij ons 365 dagen per jaar open om u gratis en vrijblijvend te informeren.

Deel deze pagina

Meer artikelen over hetzelfde onderwerp