Maak een afspraak

Feiten over de ruglift

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  2 tot 3 uur

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  7 tot 14 dagen

Ruglift

Veroudering of gewichtsverlies kan ervoor zorgen dat de huid op uw rug te los wordt en gaat hangen. Vaak wordt dit zichtbaar als overtollige huid, wat vooral storend kan zijn bij het dragen van een beha. Bij een ruglift wordt de overtollige huid ter hoogte van de bh-band verwijderd.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Plan direct een vrijblijvend gesprek in met een van onze specialisten of lees verder om meer te weten te komen over de behandeling.

Wat kost de ruglift

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Flanklift
N
€ 3500
Ruglift
N
€ 4000
Rug-oksellift
N
€ 4500

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer Informatie

Soorten behandelingen

Ruglift
uitleg tekening ruglift klassiekEen standaard ruglift is geschikt voor mensen met matig tot ernstig huidoverschot. Bij deze behandeling wordt uw huid strakker opgespannen om zo de rug weer zijn platte en fraaie contour terug te geven. Zo heeft u geen last meer van de extra zichtbare huid die door kleding te zien is.

Het litteken zal schuin of horizontaal over uw schouderblad of volledig onder uw bh-band lopen.

 

Rug-oksellift
uitleg tekening ruglift met okselliftAls u een ernstige huidoverschot heeft dan is een rug-oksellift, ook wel bh-lijn lift genoemd, beter geschikt voor u. Deze ingreep geeft een duidelijke verbetering aan de esthetische verschijning van de gehele regio onder uw bh-band. Na de ingreep zult u zich zekerder voelen in uw kleding en ’s zomers weer prettiger en dunner gekleed de deur uit kunnen.

Het litteken van deze ingreep zal horizontaal van oksel tot oksel lopen, maar is niet zichtbaar wanneer u een bh of bikini draagt.

Flanklift

Een flanklift is het verwijderen van overtollige huid bij de flanken, de zijkant van het lichaam. Vaak wordt dit veroorzaakt door fors afvallen waardoor er een te ruime huid achterblijft. Deze overtollige huid zit meestal in het verlengde van een buikwandcorrectie maar kan ook een op zichzelf staand probleem zijn.

Een flanklift is een ingreep onder narcose die ongeveer een uur duurt en die resulteert in een litteken van de voorkant van de bekkenkam tot aan de onderrug. Doorgaans geneest dit litteken fraai maar onzichtbaar wordt het niet. Vaak kan de positie van het litteken zo worden gekozen dat het onder de kleding valt.  

02 Het consult

Plastisch chirurg
Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit gesprek kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van de verslapping van uw rug, oksels en/of flanken het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Uw medische geschiedenis zal afgenomen worden en uw bovenlichaam wordt onderzocht. Naar aanleiding hiervan wordt de meest geschikte operatietechniek voorgesteld en direct met u besproken.

Aan het eind van uw gesprek wordt alles samengevat in een behandelplan. Dit wordt, samen met de bijbehorende kosten, met u besproken zodat u een weloverwogen beslissing kan nemen.

Het doel van het consult is om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente
Aansluitend op uw eerste consult heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel hiervan is u op de hoogte brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moet worden.

03 De operatie

Een ruglift, rug-oksellift of flanklift operatie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. Dit houdt in dat u niet dezelfde dag naar huis kunt en een nacht in de kliniek moet verblijven. De volgende dag, wanneer het verantwoord is, mag u naar huis.

Voordat de verdoving wordt toegediend zal de plastisch chirurg nogmaals de procedure met u bespreken. Ook worden uw rug, oksels en flanken conform het plan afgetekend. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend. De operatie wordt verricht in buikligging.

Om de operatie vervolgens uit te voeren, wordt er een incisie gemaakt die schuin over de schouderbladen of horizontaal onder de BH-band komt. De locatie en de lengte zijn echter wel afhankelijk van de hoeveelheid huid die verwijderd moet worden. In de meest uitgebreide variant zal de incisie van uw linker oksel tot aan uw rechter oksel lopen.

De plastisch chirurg gebruikt een moderne operatietechniek waarbij er soms gestart wordt met liposuctie. Daarna kan de overtollige huid optimaal verwijderd worden en zal het met hechtingen gesloten worden.

In totaal duurt de operatie ongeveer twee tot drie uur.

04 Nazorg en herstel

Het is belangrijk dat u na de operatie voorzichtig bent met een paar dingen. Zo moet u de eerste zes weken dag en nacht een elastisch vest dragen, behalve tijdens het douchen. In deze periode mag u ook niet intensief sporten, zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. Vooral buigen of bukken, waarbij er spanning op het litteken komt te staan, moet voorkomen worden. Wel mag u op uw rug slapen, omdat hierbij de huid goed tegen de onderlaag wordt gedrukt en er juist minder vocht onder het litteken kan komen.

Herstel
In het algemeen heeft u een à twee weken nodig om te herstellen van de ingreep. Tijdens deze herstelperiode kunt u zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen. De eerste paar dagen zullen de zwellingen toe nemen, maar na een week neemt het wel weer af. Verder kan er een behoorlijke vochtophoping bij het laagste punt, de flanken, ontstaan. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en in het algemeen niet zorgwekkend. Het kan enkele weken aanhouden en zal in de loop van de tijd wegtrekken.

Littekencrème
Tijdens uw eerste controle bij ons krijgt u een littekencrème mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van deze crème. Door dit twee keer per daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

05 Het resultaat

Kort na de operatie zal er al een uitstekend resultaat zichtbaar en voelbaar zijn. Het uiteindelijke resultaat zal echter het best te beoordelen zijn drie maanden na de operatie, wanneer alle zwellingen zijn weggetrokken. Uw rug, oksels en/of flanken zullen een slanker en strakkere aanblik hebben.

Houdt er wel rekening mee dat uw huid door het ouder worden elasticiteit gaat verliezen. Het resultaat blijft wel zichtbaar. Om daarnaast het beste resultaat te behouden is het belangrijk om een gezond en stabiel gewicht te hebben en dit te behouden.

Littekens
Het litteken van de operatie is vrij lang en zit op een zichtbare plek op uw rug. Deze is echter alleen zichtbaar als u geen bovenkleding of geen BH draagt. Goed om te weten is dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. In het begin zullen uw littekens nog rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken vanzelf weer weg. Daarnaast mag u ze de eerste maanden niet blootstellen aan de zon en er ook niet mee onder de zonnebank. Wel mag u de littekens bedekken of insmeren met een beschermingsfactor van minimaal SPF 50.

06 Risico's en complicaties

Het is belangrijk om te weten dat elke operatie bepaalde risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Hoewel een ruglift steeds vaker wordt uitgevoerd blijft er een zeer klein risico op complicaties bestaan. Het is daarom belangrijk om de instructies die u vooraf heeft meegekregen goed op te volgen. Zo kunt u helpen bepaalde risico’s te verkleinen.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Infectie
 • Wonddehiscentie (openen van de wond langs de incisielijn)
 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die de verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Vertraagde wondgenezing
 • Littekenverbreding
 • Nabloeding
 • Dogears (bij de oksels)
 • Seromen
 • Asymmetrie
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Allergische reacties op tape, hechtmateriaal en pleisters
 • Pijn
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.
 • Gevoelsverandering

Roken
Patiënten die op het moment van een operatie roken, tabaksproducten of nicotineproducten gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Het kan ook een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Daarom is het belangrijk om ten minste vier weken voor de operatie te stoppen met roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Mensen zonder blootstelling aan deze producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties.

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.