Maak een afspraak

Feiten over de oorlelcorrectie

 • Icon Calendar

  Anesthesie

  Ingreep onder lokale verdoving

 • Icon Calendar

  Operatieduur

  30 minuten

 • Icon Calendar

  Hersteltijd

  3 -7 dagen

Oorlelcorrectie

Zijn uw oorlellen ingescheurd of doorgescheurd door het jarenlang dragen van sieraden? Het is mogelijk dat hierdoor uw gaatjes zijn gaan scheuren met als gevolg dat u nu uw sieraden verliest. Het kan ook tot een ontsierend uiterlijk van uw oorlel(len) leiden. Middels een oorlelcorrectie kan dit hersteld worden. Zo kunt u zelfs na enige maanden weer opnieuw gaatjes laten schieten.

Het kan ook zijn dat uw oorlellen te groot in aanleg zijn. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kan één van onze specialisten onderzoeken of een oorlelcorrectie bij u mogelijk is. Net zo belangrijk is of door de behandeling uw gewenste resultaat bereikt kan worden.

Heeft u hier interesse in? Plan dan direct een consult in of lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden, het resultaat en de bijbehorende kosten.

Wat kost de oorlelcorrectie

 • L Ingreep onder lokale verdoving
 • O Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
Correctie aan één oorlel
L
€ 500
Correctie aan beide oorlellen
L
€ 800
Uitgebreide correctie aan één oorlel
L
€ 800
Uitgebreide correctie aan beide oorlellen
L
€ 1200

Wij begeleiden u stap voor stap voor, tijdens en na de behandeling

01 Meer informatie

Een oorlelcorrectie is geschikt voor het herstellen van:

 • Uitgescheurde oorlellen;
 • Verkleinen van oorellen; en
 • Ter verbetering van het totale aangezicht na een facelift operatie.

Bij een uitgescheurde oorlelcorrectie wordt er alleen een klein sneetje in het uitgescheurde deel gemaakt. In veel gevallen kan de beschadiging verbeterd worden, maar houdt er rekening mee dat littekens altijd zichtbaar zullen blijven.

In het geval van een verkleining van de oorlel of het herstellen van een opgerekte oorlel na het dragen van stretchers zal uw oorlel een andere vorm krijgen. Middels meerdere incisies kan een deel van uw oorlel verplaatst en/of verwijderd worden. Vervolgens wordt het in de gewenste vorm en op de juiste plaatst gehecht. De operatie van deze twee laatste oorlelcorrecties is uitgebreider dan het herstellen van een uitgescheurde oorlel.

02 Het consult

De chirurg
Het consult vindt altijd plaats bij de chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit gesprek krijgt u de gelegenheid om aan te geven waar u zich het meest aan stoort en wat u verwachtingen voor het eindresultaat zijn. De chirurg zal nog enkele medisch inhoudelijke vragen hebben en zal daarna uw oorlel(len) gaan onderzoeken.

Voor de spiegel krijgt u nog de gelegenheid om uw wensen kenbaar te maken. Ook zal de chirurg aangeven of er aan uw verwachtingen kan worden voldoen middels een oorlelcorrectie.

Aan het eind wordt uw consult samengevat in een behandelplan. Dit en de bijbehorende kosten worden direct met u besproken. Zo kunt u weloverwogen een beslissing nemen.

Consulente
Na uw consult heeft u nog een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is om u op de hoogte te brengen van de algemene zaken die geregeld moeten worden omtrent uw oorlelcorrectie.

Wilt u meer weten over uw consult? Lees hier verdere informatie.

03 De behandeling

Voorafgaand aan de operatie zal de plastisch chirurg het gebied volgens het behandelplan aftekenen. Daarna wordt uw oorlel verdoofd middels een plaatselijke verdoving.

Bij een uitgescheurde oorlel wordt het weefsel rondom de scheur verwijderd en wordt de huid naar elkaar toe gebracht en gehecht. Dit litteken blijft altijd zichtbaar.

Bij een te grote oorlel of reconstructie van de oorlel zal de plaats van de incisie en het litteken afhankelijk zijn van het type reconstructie. In het geval van een verkleining zal deze bijvoorbeeld aan de onderkant van uw oorlel lopen. Na de reconstructie van uw oorlel worden de wondranden aan elkaar gehecht met een oplosbare hechting en afgeplakt met een pleister.

Video animatie

04 Nazorg en herstel

Omdat een oorlelcorrectie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt mag u vaak een half uur na de ingreep naar huis. Zorg er wel voor dat iemand u ophaalt, zodat u niet zelf aan het verkeer hoeft deel te nemen.

Herstel
Zodra de verdoving is uitgewerkt kunt u een vervelende, maar meestal matige pijn ervaren. De eerste dagen zult u nog last hebben van een trekkende pijn rond uw oorlel, omdat de huid dan nog onder spanning staat. Het kan ook voorkomen dat uw oorlel(len) één tot twee weken na de ingreep nog rood, gezwollen en gevoeliger of juist gevoelloos zijn. Schrik niet van deze klachten, het is een natuurlijk reactie van uw lichaam. Na enkele weken zullen de klachten verdwijnen.

De littekens
In de loop van het herstel zullen uw littekens steeds meer gaan vervagen. Ze blijven echter wel aanwezig en zullen niet volledig verdwijnen.

Het is goed om te weten dat elk litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om echt volledig tot rust te komen. Daarom is het belangrijk om ze uit de zon te houden en goed te verzorgen. U krijgt hiervoor tijdens uw eerste controle een speciale verzorgende crème voor. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van deze littekencrème. Door dit twee keer per dag op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Enkele maanden na een oorlelcorrectie is het eventueel weer mogelijk om nieuwe gaatjes te laten schieten.

05 Risico's en complicaties

Hoewel het bij plastisch chirurgische ingrepen in principe om gezonde mensen gaat, bestaat er een kans op risico’s en complicaties. Dit geldt voor elke chirurgische ingreep.

Door onze goede voorlichting, volledige anamnese en professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum. Daarnaast kunt u zelf ook helpen om bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u voorafgaand heeft gekregen goed op te volgen.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken
Het is belangrijk om ten minste vier weken voor de ingreep niet meer te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces. Patiënten die op het moment van een ingreep namelijk roken of nicotineproducten gebruiken hebben een groter risico op complicaties. Denk hierbij aan het afsterven van de huid en een slechtere wondgenezing. Daarnaast kan het ook een negatief effect hebben op de verdoving met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg.

Ook mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk een verhoogd risico op dergelijke complicaties. Mensen zonder enige blootstelling hebben een aanzienlijk lager risico op complicaties.

Daphne

Daphne 29

Zeer positieve ervaring met Boerhaave: een persoonlijke benadering, altijd bereikbaar voor vragen (ook 24/7 bereikbaar in de dagen na de operatie), deskundig en denken in oplossingen in plaats van problemen. Een paar dagen voor de operatie, iets waar ik al een tijdje naar uitkeek en daarvoor van alles had geregeld, kreeg mijn oorspronkelijke chirurg corona. De operatie kon niet meer doorgaan. Uiteindelijk heeft een collega, Dr. P. van der Heijden, mij een dag later (op zaterdag (!)) alsnog geopereerd. Daarvoor ben ik hem tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor! ##BREAK## Dr. P. van der Heijden is een positieve, enthousiasme, zeer deskundige, eerlijke en aardige arts. Collega's van de operatiedag ook petje af: ik voelde mij op mij gemak en werd voor mijn gevoel helemaal in de watten gelegd. Ook tijdens de operatie heb ik een paar keer gelachen :-). Mocht ik ooit nog eens iets willen doen, dan kies ik zeker weer voor jullie!

Voor en na

Schuif de balk voor een zichtbaar resultaat.

Zie anderen

Meer informatie

Plan nu direct uw afspraak in onze agenda of laat ons u terugbellen.